banner564

Nobel Barış Ödülü verildi

Nobel Barış Ödülü, 2012'de kız çocuklarının okula gitmesi için kampanya yürütürken Taliban tarafından vurulan 17 yaşındaki Pakistanlı eğitim eylemcisi Malala Yusufzay ve Hintli çocuk hakları savunucusu Kailaş Satyarthi'ye verildi.

Nobel Barış Ödülü verildi
banner598
Geçen yıl da aday gösterilen Yusufzay bugüne kadar Nobel Barış Ödülü'nü alan en genç kişi oldu. Nobel Ödül Komitesi'nden yapılan açıklamada, Yusufzay ve Satyarthi'nin "çocuklar ve genç insanlara yönelik zulümle mücadeleleri" nedeniyle bu ödüle layık görüldükleri belirtildi. Malala Yusufzay, Ekim 2012'de ülkenin kuzeybatısındaki Svat vadisinde okulundan eve dönerken vurulmuştu.
Başındaki mermi çıkarılan Yusufzay daha sonra uluslararası çapta ilgi odağı olmuştu. Malala Yusufzay, BBC'nin Urduca Servisi'ne yazdığı ve Taliban militanlarının yönetimi altındaki yaşamı anlattığı günlükleriyle gündeme gelmişti. Yusufzay, Taliban Svat Vadisi'nin kontrolünü ele geçirdikten sonra günlük yazmaya başladığında 11 yaşındaydı. Yusufzay "Gül Makai" ismiyle yazdığı yazılarında kız çocuklarının maruz kaldığı baskıları anlatıyordu.
Svat Vadisi'ni 2007 sonlarında ele geçiren Taliban iki yıl sonra Pakistan ordusu tarafından bölgeden çıkarılmıştı. Taliban'ın hakimiyeti sırasında kızların gittiği okullar kapatıldı, şeriat uygulanmaya başlandı ve araçlarda müzik çalınmasını yasaklandı. 60 yaşındaki Hindistanlı insan hakları savunucusu Satyarthi ise ülkede, çocuk işçi sömürüsüne karşı kampanyalar yürütmüş, bazı barışçıl gösterilere öncülük etmişti. Bu yıl, Nobel için 278 aday belirlenmişti. Adaylar arasında Papa Francis de bulunuyordu.

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2014, 09:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473