banner564

Yoğun diplomasi trafiği

Obama, 3 Avrupa ülkesi ve Suudi Arabistan'ı kapsayacak 6 günlük tura çıkıyor

Yoğun diplomasi trafiği
banner598

ABD Başkanı Barack Obama, Nükleer Güvenlik Zirvesi ve G-7 toplantısına katılmak, müttefikleriyle bir dizi ikili görüşme yapmak üzere bugün 3 Avrupa ülkesi ve Suudi Arabistan'ı kapsayacak 6 günlük yurtdışı seyahatine çıkıyor.

Obama'nın temaslarının özellikle Avrupa ayağında Ukrayna'daki gelişmeler gündemin merkezinde olacak. Bu noktada, Hollanda'nın Lahey kentindeki Nükleer Güvenlik Zirvesi sırasında Rusyasız toplanacak G-7 toplantısı özel bir önem taşıyor. G-7 liderleri bu toplantıda, Kırım'ı kendisine bağlaması sonrası Rusya'ya verilecek ilave yanıtlar ve Ukrayna'ya destek bağlamında atılacak adımlar masaya yatırılacak.

Brüksel'de ABD-AB zirvesi, NATO karargahını ziyaret ve Ukrayna konusundaki mesajların ağırlıklı yer kaplayacağı önemli bir konuşmasının da dahil olduğu Obama'nın Avrupa temasları, özellikle Ukrayna konusunda Atlantik'in iki yakasında ortak ses ortaya koyma ve Rusya'ya karşı güçlü birliktelik oluşturma hedefi üzerine odaklanacak.

Obama'nın, Avrupa temaslarının Hollanda ayağında Çin, Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin liderleriyle ikili görüşmeleri ve Japonya ile Güney Kore liderleriyle üçlü görüşmesi de önemli. Obama'nın turunun Suudi Arabistan ayağı da özellikle İran'la nükleer anlaşmaya karşı çekinceleri olan Suudi yetkililerden gelen ABD'ye karşı tepkili açıklamalar sonrasına denk gelmesi bakımından ayrı önem taşıyor. 

 

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2014, 00:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474