banner564

Adalet son sözü söyledi

İhtiyat Sandığı yatırımlarının sınırlandırılması Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi

Adalet son sözü söyledi
banner598
 Yasal değişiklikle İhtiyat Sandığı yatırımlarının sınırlandırılması, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. İhtiyat Sandığı Yasası’nda 2012 yılında yapılan bu yöndeki yasal değişiklik aleyhinde El-Sen ve Hür-İş’in ayrı ayrı açtıkları ancak birleştirilerek görüşülen dava sonuçlandı.
El-Sen Başkanı Umut Öksüzoğlu yaptığı yazılı açıklamada, TÜRK-SEN’e bağlı El-Sen’in, ihtiyat sandığı yasasında şubat 2012 tarihinde yapılan yasal değişiklikle çalışanlar adına kesilen ihtiyat sandığı prim ve depozitlerine sınır getirilmesini Toplu İş Sözleşmelerine müdahale olarak yorumlaması nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne açmış olduğu davanın sonuçlandığını belirtti.
   Yasada sınırlandırılan, iki katına kadar olan sınırlama kuralının Anayasa mahkemesi tarafından iptal edildiği kaydedilen açıklamada, bundan böyle sendikalar ile işverenler arasında yapılacak olan Toplu İş Sözleşmelerinde Asgari yüzde 4.4 üzerinde olan prim ve depozitlerin Toplu İş Sözleşmelerinde sınırsız olarak uygulanabileceği belirtildi.

Latifoğlu’ndan hükümete diyalog çağrısı
Hür-İş Federasyonu Başkanı Yakup Ö. Latifoğlu da yaptığı yazılı açıklamada, Federasyon olarak Anayasa Mahkemesinde yasanın bu konudaki düzenlemelerinin iptali için 2012 yılında atıkları davanın karara bağlandığını ve yüzde 8 in üzerinde İhtiyat Sandığı yatırımı yapılamayacak ifadesinin Anayasaya aykırı bulunduğunu kaydetti.
Latifoğlu, hükümetin, çalışanların İhtiyat Sandığı yatırımlarının en az %4 çalışan, %4 işveren ve en fazla da yüzde 8 çalışan yüzde 8 işveren şeklindeki eşit miktardaki yatırım olması yönündeki yasal düzenlemesinin, Anayasaya aykırı olduğunu belirterek yargıya başvurduklarını anlattı…
   Hür-İş Federasyonu olarak, temelde çalışanların haklarındaki yasa dışı her türlü düzenleme, uygulamalara karşı her türlü eylem ve hukuki müdahaleyi aynı kararlılıkla sürdüreceklerini vurgulayan Latifoğlu, “Hükümeti hak gaspı niteliğindeki uygulamalardan vazgeçmeye ve çalışanları ilgilendiren konularda taraflarla sosyal diyaloğa davet ederiz” dedi.

Güncelleme Tarihi: 21 Nisan 2017, 10:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473