banner564

Hedef engelleri kaldırmak

Genç Vizyon’a konuk olan ‘Umut Otizm Derneği’ Başkanı Mustafa Özerdem, yaşananları ve yapılması gerekenleri anlattı

Hedef engelleri kaldırmak
banner598

  Mustafa Özerdem, iki çocuğuna otizm tanısı konulması üzerine, bu konuda gönüllü insanlarla birlikte yoğun bir çalışma içine girdi ve ‘Umut Otizm Derneği’ni kurdu.

   Genç Vizyon’a konuk olan Özerdem, yaşananları ve yapılanması gerekenleri anlatırken, ana hedeflerinin eğitimle engelleri aşmak olduğunu söyledi.
   İşte sorularımız ve yanıtları:
  
 Soru:  Umut Otizm Derneği'ni neden kurma ihtiyacı duydunuz?
   Yanıt: Her girişilen işin ardında bir kök neden vardır. Bu dernek kurulurken de aynen bir kök nedene bağlı olarak ihtiyaç duyulduğunu hissettiğimiz nedenler derneğin kurulmasına etkili oldu. Şöyle ki; çocuklarımdan 2'si (erkek olanlar ve ikizler) Otizm tanısı konmuş çocuklardır. Bu tanı konusunda uzman olan ve kendisine çok güvendiğim çocuk psikiyatr olan bir arkadaşım tarafından konuldu. Akabinde beni ve eşimi yönlendirerek neler yapmamız gerektiğini anlattı ve bizi eğitim almaya yönlendirdi. Geçen günler ve çocukların yaşının büyümesiyle sıkıntılar baş göstermeye başladı. Bu aşamada etrafımızda ayni tanı gurubunda olan kişiler ile benzer sıkıntılara sahip olduğumuzu fark ettik. Görüştüğümüz diğer ailelerden bizim gibi düşünen aileler ile dernek konusunu konuşmaya başladık ve onlar da bizle ayni şeyleri paylaşıyorlardı. El ele verip ayni kaderi paylaşan kişiler ile bu işte uzmanlaşmış 2 arkadaşımızı da dahil ederek derneğimizi kurduk.

Soru: Umut Otizm Derneği’nin hedefleri nelerdir?
Yanıt: Bu soru çok güzel bir soru. Derneğimiz kademeli olarak hedeflerine ulaşmak için planlar üretti. Bu planlar gerçekleşirken günün koşullarına göre de aktif yön alacak ve etkili şekilde ilerleyecek şekilde esnek bir yapıya sahip.
   Derneğin amacı Otizm yelpazesi içinde Otizm teşhisi konmuş veya özel eğitime muhtaç çocukların veya yetişkin bireylerin bağımsız yaşam yetisi kazanabilmesine yönelik yapılacak eğitim ve tedavi süreçlerine katkıda bulunacak faaliyet ve çalışmalar gerçekleştirmektir. Otizmli veya özel eğitime muhtaç bireylerin, tanı konulduğu andan itibaren, öz bakım da dahil olmak üzere bütün kişisel gelişim olanaklarının sağlandığı, kendilerini birey olarak ifade edebildiği, bağımsız olarak toplumsal yaşama katılmasının önündeki engellerin ortadan kaldırıldığı, sosyal güvencesinin sağlandığı, bilimsel araştırmaların çoğaldığı, ailelerin destek mekanizmalarının geliştirildiği, dışlanma ve ayrımcılığın ortadan kaldırıldığı bir yaşamın gerçekleştirilmesine katkıda bulunulması dernek amaçları arasında yer almaktadır.
   Derneğimiz toplumda az bilinen ancak sayıları her geçen gün artan özellikle Otizm tanı gurubunu toplumun bilinçlenmesi için bilgilendirme görevini de amaç edinmiştir. Bu bilgi paylaşımları düzenlenecek olan gerek seminerler gerekse etkinlikler ile ulaşarak toplum bilincinin ve bilgisinin artmasına katkı koyacaktır.

Ne tür etkinlikler yapılıyor?

   Soru: Etkinlik planlarınızdan bahseder misiniz?
   Yanıt: Geçtiğimiz 11 Kasımda yapılan Lefkoşa Turkcell'le Koşuyor etkinliğine katılarak Paylaşım Mutfağının yemek dağıtım aracı alımı için katkı koyduk. En yakın etkinliğimiz 6 Aralıkta otizmli bireylerin yapmış olduğu çeşitli boyama, el işi ve diğer konularda ortaya çıkardıkları çalışmaları sergileyeceğiz. Sonrasında ise etkinliklerimiz sürecek.

Soru: Otizm nedir? Otizmin belirtileri nelerdir?
Yanıt: Otizm iletişim ve sosyal etkileşim sorunları, kısıtlı ilgi alanları ve tekrarlayan davranışlarla ortaya çıkan bir rahatsızlık olup ömür boyu devam eden bir gelişim bozukluğudur.
Otizmin Belirtilerini ise kısaca şöyle sıralayabiliriz;
Eğer çocuğunuz:
Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa,
İsmini söylediğinizde bakmıyorsa,
Söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa,
Parmağıyla ile istediği şeyi göstermiyorsa,
Oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa,
Akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa,
Bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa,
Konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa,
Sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa,
Aşırı hareketli, hep kendi bildiğince davranıyorsa,
Gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa,
Bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa,
Günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa.

 Soru: Size ulaşmak için iletişim kanallarınız nedir?
 Yanıt: Web sitemizden (www.umutotizmdernegi.org), Facebook sayfamızdan  ve 05338267070 nolu telefondan bize rahatlıkla ulaşılabilir. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474