banner564

ABD devrede

Güneydeki doğal gazın nakli gündemden düşmüyor

ABD devrede
banner598

   ABD Dışişleri Bakanlığı’nın enerji diplomasisinden sorumlu Müsteşar yardımcısı Amos J. Hochstein’in kısa süre önce Güney Kıbrıs’ta bazı temaslarda bulunduğu bildirildi.
Fileleftheros Gazetesi, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın enerji diplomasisinden sorumlu Müsteşar yardımcısı Amos J. Hochstein’in geçen haftanın başlarında Rum tarafına giderek Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ve Devlet Doğal Gaz İşletmesi (DEFA) Başkanı Eleni Vasiliadu ile görüştüğünü yazdı.
Doğu Akdeniz bölgesindeki diğer ülkelerdeki gelişmelerle ilgili de kapsamlı bir donanıma sahip olan Hochstein, Rum yönetiminden, enerji alanındaki projeleri hakkında bilgi istediği, Rum muhataplarıyla özellikle Vasiliko’ya doğal gaz sıvılaştırma terminali inşasıyla ilgili konuyu görüştü.

Gazete, Amerikalı diplomatın, yetkileri arasında Kıbrıs sorunu olmamasına karşın, bu konudaki gelişmelerin ABD’nin gerek enerji gerek bölgedeki faaliyetleriyle ilgili planlamalarını etkilediğinden, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki yetkililerden bu konuda bilgi almış göründüğünü belirtti.
Gazete, Enerji konusunun artık Rum yönetiminin yabancı hükümetlerle görüşme gündeminin en üst sırasına yerleştiğini ve bu konunun, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 6 Mayıs’ta Berlin’e gerçekleştireceği ziyaret sırasında da ele alınacağını, Almanya’nın gerek enerji konusuna gerekse bölgedeki gelişmelere ilgi gösterdiğini ifade ederek,

özetle şunları da ekledi:

Türkiye üzerinden nakli halen gündemde

“Hochstein ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yetkilileriyle Güney Lefkoşa’nın enerji konusunda atacağı Oslobet bir sonraki adımları görüştü. Ana konu doğal gaz sıvılaştırma terminali inşası idi ancak, doğal gazın değerlendirilmesi ve kullanılması, yani nakli konusu hemen karşılanacak  bir konu olmamasına karşın bütün başoyuncuları meşgul ediyor.
Amerikalılar bütün senaryoları inceliyor ancak, bölgedeki siyasi gelişmeleri (Türkiye, Orta Doğu, Mısır’daki gelişmeler) de dikkate alıyor. Amos Hochstein’ın hiçbir temasında gündeme getirmemiş olmasına karşın doğal gazın boru hatlarıyla Türkiye üzerinden nakledilmesi meselesinin çeşitli çevrelerce halen gündemde tutulduğuna dikkat çekiliyor.”


Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2014, 03:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474