banner564

Objektif olmalıydı

Rum lideri, BM özel danışmanı Downer’i uyardığını açıkladı

Objektif olmalıydı
banner598

   New York’tan, diyaloğun Rum tarafının  istediği  çerçevede başlamasını sağlayacak bir sonuç bekleyen Rum yönetimi başkanı Nikos Jokerbet Anastasiadis, “Sayın Downer’ı objektif olması konusunda uyardım. Herhangi bir sapmayı kabul etmem veya susmam söz konusu değildir” dedi.

   Çözüm çerçevesi konusunda İngiltere’nin desteğini alan Anastasiadis, Kıbrıs sorununda Rum tarafının istediği çerçevede bir diyalog başlaması için New York’tan da “olumlu sonuç alma” beklentisine girdi.

   Alithia Gazetesi,  BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’ın yarın BM Güvenlik Konseyi’ne, Genel Sekreter’in iyi niyet misyonu çerçevesindeki çabalarıyla ilgili bilgi vereceğini, bunun ardından İngiltere’nin Kıbrıs’taki Barış Gücü’nün (UNFICYP) görev süresinin uzatılmasıyla ilgili karar taslağını sunacağını hatırlattı.
Rum Ulusal Konseyi’nin de Cuma günü Anastasiadis’in Londra ziyareti hakkında bilgi almak ve sonuçlarını değerlendirmek üzere toplanacağını duyuran gazete, diplomatik bir kaynağa dayanarak özetle şunları yazdı:

 

İngiltere çeki


   “Aslında Güney Kıbrıs elinde, kullanabileceği bir ‘çek’ tutuyor görünüyor. Bu çek, Başkan Nikos Anastasiadis’in Londra’dan, bizzat İngiltere Başbakanı’ndan aldığı; Kıbrıs sorununa tek egemenlik, tek uluslararası temsiliyet, tek vatandaşlığı da kapsayacak net çözüm zeminiyle ilgili talebine tam destek çekidir.
  Bunun aksi için herhangi birisi tarafından harcanacak herhangi bir çaba şer addedilecek. Olası bir çıkmazdan bizim tarafa herhangi bir sorumluluk yüklenemeyeceği de kesindir. Ana şart, prosedürün canlı tutulmasıdır ve bu da Güvenlik Konseyi’nin Aleksander Downer tarafından Çarşamba günkü bilgilendirilmesinden ortaya çıkacak.
   BM Genel Sekreteri’nin Başkan Anastasiadis’in mektubuna halen cevap vermediği, bunun kendine özgü bir anlamı bulunduğuna işaret edilirken diplomatik çevrelere göre, Genel Sekreter’in Anastasiadis ve Eroğlu’nu New York’a davet etme ihtimali açık bulunmaya devam ediyor.”


Anastasiadis’den Downer’e gözdağı


   Başkan Nikos Anastasiadis Londra’da yayın yapan LGR radyosuna yaptığı açıklamada, bir planın reddedilmesinin BM’yi “sahte devletin” yükseltilmesini ve bunu görmek isteyenleri cesaretlendireceğini, bunun sonucunda da taksime gideceğini söyledi

   İstenilen çözümle ilgili temel ilkelere riayet edilmesindeki ısrarının bu yüzden olduğuna işaret eden Anastasiadis şunları söyledi:
   ‘Nereye gitmek istediğimiz, nasıl gideceğimiz baştan açıkça belli olsun. Elbette bu, iki bölgeli iki toplumlu, siyasi eşitliği olan ancak, devletin, toprağın, ekonominin bütünlüğünü güvence altına alacak, Kıbrıslı Türklerin ve Rumların insan haklarını güvence altına alacak ve genel olarak yeni nesle, Kıbrıslı Türk vatandaşlarıyla birlikte barış içerisinde yaşayabilecekleri ümidini verebileceğimiz genel ön şartları yaratacak bir çözümdür.’

Güncelleme Tarihi: 21 Ocak 2014, 03:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474