banner564

Çetenin başı kilise

Malezyalı iş adamına pasaport verilmesini sağlayarak 300 bin Euro alan Rum Başpiskoposu Hrisostomos “Pasaportunu geri alsınlar ama parayı vermem” dedi

Çetenin başı kilise
banner598

  Kamboçya diktatörlüğüne mensup kişilere “Kıbrıs Cumhuriyeti” vatandaşlığının verildiğinin ortaya çıkmasıyla başlayan ve Interpol tarafından aranan Malezyalı bir iş adamına da vatandaşlık verildiğinin ortaya çıkmasıyla büyüyen skandal Güney Kıbrıs gündemini yoğun şekilde meşgul etmeyi sürdürürken, olayın yankıları yurt dışına kadar uzandı.

    Politis gazetesi, Interpol tarafından aranan Malezyalı iş adamı Jho Low’a Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığının verilmesi ve bu eylemde Rum Başpiskoposu II. Hrisostomos’un müdahalesinin etkili olduğunun ortaya çıkmasını manşetine taşıdı.
  Politis gazetesi: “Low Konusunda İnterpol’ü Karanlıkta Bıraktık – Her Yerde Aranıyor ve Polisin Haberi Bile Yok – Low’uİnerpol’den Sakladılar – Başpiskopos: Low’un Parayı Bizden Geri İsteyeceğini Sanmıyorum” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Rum yetkili makamlarının, Malezyalı iş adamı Jho Low vatandaş yapıldığı konusunda İnterpol’e bilgi aktarmadıklarını, İnterpol’un söz konusu şahsı eksik bilgilerle aramakta olduğunu yazdı.
   Gazete, İnterpol’un, 2018 yılında 138 ülkeye gönderdiği bültenle Low’un yakalanması talebinde bulunduğunu ve şahsın Malezya ve diğer bir ülkenin vatandaşı olduğunu ilettiğini belirterek, 2015 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı aldığından ise haberdar olmadığının ortaya çıktığını vurguladı.
   İnterpol’un Low’u eksik bilgilerle aramakta olduğunun görüldüğünü belirten gazete, en can alıcı unsurun ise Rum polisinin dahi Low’un vatandaş yapıldığını bilmemesi olduğunu, böylelikle polisin kimlere vatandaşlık verildiği konusunda bilgi sahibi olmadığının ortaya çıktığını aktardı.
Gazete, bu sebepten ötürü Low’un Güney Kıbrıs’a geliş gidişlerini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirdiğine inanıldığını vurgularken, İnterpol’ün Low’un Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşı olduğuna ilişkin bilgilendirmenin yapılmamasının kasıtlı mı yoksa eksiklikten mi kaynaklandığının ise soru işareti olduğunu yazdı.

Başpiskopos parayı vermiyor
   Gazete haberinin devamında, Malezyalı iş adamının vatandaşlık almasında etkin rol oynadığı ve hatta iş adamından bağış adı altında 300 bin Euro aldığı ortaya çıkan Başpiskopos II. Hrisostomos’un dün yeni bir açıklamayla gündeme oturduğunu yazdı.
   Habere göre Hrisostomos, Low’un dolandırıcı olduğu ve vatandaşlığının geri alınması gerektiğini belirttiği açıklamasında, bağış adı altında aldığı 300 bin Euro tutarındaki parayı ise “Low’un kendilerinden geri talep edeceğini düşünmediğini” belirterek geri iade etme niyetinde olmadığını söyledi.
   Gazete, bu paranın Malezya halkından çalındığını göz ardı eden Başpiskoposun, birçok sefer bakanlardan taleplerde bulunduğunu da kabul ettiğini aktardı.
   Kendisinin vatandaşlık işlerinden herhangi bir kazancının olmadığı iddiasında da bulunan Hristosomos, “Sadece ihtiyaçlı insanlara yardım etmeye çalıştığını” öne sürdü.
Gazete “Kutsanmış Araziye” başlığı altında bir diğer sayfasında yer verdiği haberinde ise, Malezyalı iş adamının Aya Napa’da bulunan ve değeri 5 milyon Euro olduğu tahmin edilen lüks villasının, Başpiskoposluk arazisinde olduğunu, iş adamının söz konusu araziyi başpiskoposluktan satın almasının akabinde vatandaş yapıldığını belirtti.
   Habere göre 2016 yılında başpiskoposun o dönem Aya Napa belediye başkanı ve diğer ilgili kurumlara müdahalede bulunmasının ardından, Low’un evinin önündeki deniz kenarında bazı düzenlemelerin yapılmasına da izin verildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473