banner564

‘Çözümün katalizörü’

Eski Başsavcı Alekos Markidis, Akıncı’ya yönelik Rum tavrının değişmesini önerdi

‘Çözümün katalizörü’
banner598

  Rum eski Başsavcı ve Anastasiadis’in müzakere heyetinin eski üyelerinden Alekos Markidis, DİSİ ve AKEL’in Kıbrıs sorununda aynı çizgide bulunduğunu belirterek “ideali DİSİ, AKEL ve Başkan’ın uzlaşmasıdır, aksi halde Kıbrıs sorunu çözülmez” dedi.
  Cumhurbaşkanı Akıncı’nın iki bölgeli iki toplumlu federasyonda ısrar eden bir siyasi lider olduğunu, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın ise başka şeyler söylediğini savunan Markidis, “dolayısıyla, Akıncı’nın sözde seçimlerle olası devrilmesinden önce Kıbrıs sorununun çözüm tarihinin zaman çizelgesi var. Akıncı’yı bütün gün bozmak yerine ona karşı tavrımızı değiştirsek daha iyi olur” ifadesini kullandı.  
   Anastasiadis’in müzakere heyetinde iki bölgeli iki toplumlu federasyona karşı olan üyeler bulunduğuna da dikkat çeken Markidis eskiden münhasır ekonomik bölge konusunun olmadığı yerde artık  var olduğunu ve doğal gazın çekişme konusu olacağı görüşünü de ortaya koydu.
  Haftalık Kathimerini gazetesi; Markidis’le yaptığı özel söyleşiyi “Başkan, DİSİ, AKEL ve Akıncı Çözümün Katalizörü… Alekos Markidis İki Büyük Parti Kıbrıs Sorununda Aynı Çizgide, Bahaneyi Bıraksınlar Diyor” başlığıyla aktardı.
   Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in 9 Ağustos’taki gayrı resmî görüşmesinden ne beklediği sorulduğunda, geçmişteki deneyimi hatırlatarak çok fazla şey beklenmemesinin iyi olacağını kaydeden Markidis BM Genel Sekreteri’nin iki lideri üçlü görüşmeye çağırmasın ise olumlu gelişme olmakla birlikte “iki lidere, önce aralarında anlaşıp (üçlü) görüşmeye öyle gelmeleri mesajı olabileceğini” söyledi.
  Markidis Crans Montana’dan şu ana kadar geçen zamanın aleyhe işlediğini ve Rum tarafının konumunu zorlaştırdığı görüşünü de ortaya koydu. 
   Bir süredir var olan, Anastasiadis’in iki devlet çözümü ile flört ettiği söylentileri hatırlatıldığında “objejtif olarak, desantralize federasyon ile ilgili yaptığı aleni açıklamalar temelinde  olguların karıştığını görüyorum”    diyen Markidis şöyle devam etti:
“Çünkü önerilenin tam olarak ne olduğu, merkezi hükümetten (kanatlara) gidecek yetkilerin neler olduğu izah edilmedi.  Öteki tarafça kabul edilmemesi için konu, bir olumlu oy meselesine de karıştırıldı. Bunlar ve diğer eylemler Kıbrıs sorununu çözüme götürmez.”  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474