banner564

Çözümün tanımı kısa ve öz

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, Crans Montana’da masaya koyduğu haritanın Guterres çerçevesine dahil olacağı iddia edildi

Çözümün tanımı kısa ve öz
banner598

   Güney Kıbrıs’ta yayımlanan haftalık Kathimerini gazetesi referans şartlarının; “iki bölgeli, iki toplumlu federasyon çözümünü öngören ve başka devletle birleşmeyi, ayrılmayı ve taksimi dışlayan 2014 Eroğlu-Anastasiadis ortak açıklaması, Crans Montana’ya kadarki yakınlaşmalar ve Guterres Çerçevesi” diye sıraladığı üç eksene dayandığını yazdı. 
   Gazete, diplomatik kaynakları işaret ederek, Rum tarafının Guterres Çerçevesi’nin daha ‘basitleştirilmiş’ şekilde ortaya konulmasını istediğini belirterek özetle şunları ekledi:
   “Bu hareketin, iki lider arasında şiddetli çatışma konusu olan olumlu oy meselesini bir yerde gölgeleyeceği söyleniyor. Hükümet kaynaklarının söylediğine göre iki taraf Guterres Çerçevesi’ni farklı okuyor, buna da Lute’un cevap vermesi gerekecek. Hükümet, Mustafa Akıncı’nın müzakere masasına koyduğu haritanın da Guterres Çerçevesi’ne dahil olacağına kesin gözüyle bakıyor. Kıbrıs Türk tarafı, güvenceye almak için ‘olumlu oy’un çerçeveye dahil olmasını istiyor, Kıbrıslı Türk lider çözüm için somut bir tarih konulmasını da istiyor.”

Atina’nın şartları

   Gazete, referans şartlarında anlaşmaya varılması halinde müdahiller arasında gayrı resmî Kıbrıs konferansı çağrılacağını hatırlatarak “Ancak gayrı resmî bir konferans, Ankara’nın güttüğü tavır da ortadayken, Atina’yı endişelendiriyor görünüyor” ifadesini kullandı, özetle şunları yazdı:
   “Atina’dan diplomatik kaynaklar Kiriakos Miçotakis’in, görüşmeleri sırasında Başkan Anastasiadis’e Kıbrıs sorununda gerçekte ne istediğini sormuş, şartların beşli konferans için olgunlaşmış olmayabileceği kaygısını da dile getirmişti. ‘Uzak senaryo’ nitelemesi yapılarak bir beşli konferansa dair beklentiler düşürülmeye çalışılmıştı. Atina’dan siyasi çevreler Yunan hükümetinin, yeni hükümetin iktidara gelmesinin hemen ardından bir beşli konferansa katılmaya çok endişeli bakıyor. Kıbrıs sorununda ise Atina, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun B planı ve farklı çözüm çerçevesiyle ilgili son söylemleri de ortadayken,  farklı çözüm çerçevesi ve iki devlet görüşmesi ile karşılaşmaktan kaçmak istiyor.”
 
Ankara: Herşey masada

   Fileleftheros ise “‘ Her Şey Masada’  Reçetesi… Ankara Kıbrıs Sorununun Bütün Çözüm Şekillerinin ve Enerji Konularının Görüşülmesini İstiyor” başlıklı manşet haberinde Türkiye’nin, konfederasyon hedefiyle bütün çözüm şekillerini içerecek bir gündem oluşturulmasını istediğini öne sürdü.
   Edindiği “güvenilir” bilgilere dayanarak “Ankara’nın Akıncı’ya, 9 Ağustos’taki gayrı resmî görüşmede her şey masada konusunu gündeme getirmesi “talimatı verdiğini” iddia eden gazete, o görüşmede nabzı tutulan Anastasiadis’in bunu kesin bir dille reddettiğini, keza görüşme sonrasında yaptığı açıklamada da “uzlaşılmış çözüm vardır” ifadesini kullandığını yazdı.
   Gazete enerji konusunun ise meselenin şimdiden netleştirilmesi hedefiyle gündeme eklenmek istendiğini ancak Ankara’nın birinci önceliğinin müzakerelerin yeniden başlaması olmadığını, dikkatinin, denizde ve karada emrivakiler dayatmak taktiğinde olduğunu öne sürdü. 

YORUM EKLE
YORUMLAR
ALFAROMEO
ALFAROMEO - 5 yıl Önce

ÇÖZÜM, KKTC.

Op.Dr.İlkan Ertuğ
Op.Dr.İlkan Ertuğ - 5 yıl Önce

Kıbrıs Türkleri'nin haklarını savunacak doğru dürüst biri çıkmamış.Habire tevizler verip durmuşlar.

Op.Dr.İlkan Ertuğ
Op.Dr.İlkan Ertuğ - 5 yıl Önce

21 Aralık 1963'ten beri,Biz Kıbrıs Türkleri'nin yenen haklarımız hiç konuşulmadı.Yoksa Bizleri temsil edenler TÜRK değiller mi?

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473