banner564

Üçlü zirve  28 Eylül’de

Perde arkası yürütülen temaslar olumlu sonuç verdi

Üçlü zirve  28 Eylül’de
banner598

    Kıbrıs sorununun çömzümünü amaçlayan müzakerelerin yeniden başlaması için ilk adım olarak New York’ta 3’lü zirve gerçekleşecek. Kıbrıs Rum tarafı, bu konuda yürütülen temasların olumlu sonuç verdiğini belirterek; Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile 28 veya 29 Eylül’de New York’ta bir araya gelmesinin kesinleştiğini bildirdi.

   Eylül ayı başında Ada’ya gelecek olan Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Jane Holl Lute’un, referans şartlarında bir anlaşma ile Ada’dan ayrılmak hedefinde olduğu ve varılacak anlaşmayı Genel Sekreter Guterres’in, iki liderin huzurunda açıklamak istediği kaydedildi.
   Alihtia haberi manşetten “Ortak Görüşme 28-29 Eylül’de… Genel Sekreter’in İki Liderle New York Randevusu Kesinleşti… Referans Şartlarında Anlaşmayı Kesin Addeden Antonio Guterres (Anlaşmayı) İki Liderin de Huzurunda Kendisi Açıklamak İstiyor… Ankara ve Tatar-Özersay’ın Ortamı Yakıcılaştırmaya Çalışmasına Rağmen Başkan Anastasiadis ve Mustafa Akıncı İlerlemekte Kararlı” başlık ve spotlarıyla aktardı.
   Gazete, Akıncı ve Anastasiadis’in, ilk aşamada Genel Sekreter ile bir ortak görüşme, daha sonra da Crans Montana’daki oluşum ile gayrı resmî konferans toplanabilmesi için BM ile de uyum içerisinde, 9 Ağustos’taki görüşmelerinde uzlaşılan yol haritası çerçevesinde ilerlemeye kararlı göründüğüne işaret etti.
   Edindiği bilgilere dayanarak liderlerin, son telefon görüşmelerinde Lute’a referans şartlarında anlaşmaya varılmasının artık mümkün olduğu teyidinde bulunmalarının ardından Guterres’in, BM Genel Kurul çalışmalarının hemen ardından liderlerle ortak görüşmenin ayarlanmasına yeşil ışık yaktığını yazdı.
   Haberde Guterres’in çalışma arkadaşlarının halen, ortak görüşme konusunda iki liderle temas halinde olduğu, randevunun 28 ve 29 Eylül olarak belirlendiği ve geriye, görüşmenin bu iki günden hangisinde gerçekleşeceğinin netleşmesinin kaldığı belirtildi.
   Jane Holl Lute’un Ada’ya geliş tarihinin de kesinleştiğini, varış tarihi kesinleşmemekle birlikte 2-6 Eylül’de Ada’ya geleceğini belirten gazete, Rum hükümet kaynaklarının, Lute’un 7-8 Eylül’e kadar gelmiş,  temaslarını tamamlamış ve sonucu Genel Sekreter’e bildirmek üzere New York’a hareket etmiş olacağı kanaatinde olduklarını belirtti.
Gazete edindiği bilgilere dayanarak Lute’un Ada’dan, referans şartlarında bir anlaşma ile ayrılmak hedefinde olduğunu ancak anlaşma ilanını kendinin değil, New York’taki ortak görüşmelerinin ardından, Guterres tarafından iki liderin huzurunda yapılacağını yazdı.

Şartlar bağlayıcı olacak
   Gazete haberin devamında şunları vurguladı:
   “Bu formülün seçilmesinin iki sebebi var. Sebeplerden biri, Lute’un Ada’daki temaslarından sonra garantör güçlerle ilgili konularda havada kalan bazı konular olursa bunların, Guterres’in, BM Genel Kurulu çalışmaları için New York’ta olacak üst düzey Türk yetkililer; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan veya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmeleri çerçevesinde kapatılması ve ikincisi de referans şartlarıyla ilgili anlaşmanın BM Genel Sekreteri’nin de mührünü taşıması. Bu, anlaşmayı daha resmi ve bağlayıcı hale getirecek bir şeydir.”
   BM Genel Kurulu çalışmaları için Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in de New York’ta olacağına işaret eden gazete, Lute’un Ada’daki temasları sırasında bazı konuların açık kalması halinde bunların, Rum ve Yunan taraflarının “rızası olmadan kapanmayacağını” belirtti.
   Haberde referans şartları anlaşmasının Guterres tarafından ilan edilmesi planı son anda bozulmazsa, Genel Sekreter’in iki liderle görüşmesinin hemen ardından hem referans şartları anlaşmasını hem de hemen sonrasındaki dönemde gayrı resmî konferansı ilan etmesinin kuvvetle muhtemel olduğuna işaret edildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473