banner564

Kasım’da Paris

Guterres’in, her iki lidere de davet gönderdiği bildirdi

Kasım’da Paris
banner598

  Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in,  Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, geçtiğimiz Cuma akşamı birer not göndererek kasım ayında Paris’te görüşme davetinde bulunduğu iddia edildi.

   Fileleftheros, son dönemde Kıbrıs sorununa dair baş döndürücü hızda gelişmeler yaşandığına dikkat çektiği haberinde, Kıbrıs sorununda yılsonundan önce özlü sonuç alınması hedefini taşıyan gelişmelerin iki düzeyde hareket ettiğini yazdı.
   Gazete, BM Genel Sekreteri Guterres’in ilk düzeyde; iki lideri önümüzdeki Kasım ayında üçlü görüşmeye çağırdığını, şu ana kadarki verilerin, görüşme yerinin Paris olacağını gösterdiğini, ikinci düzeyde de hemen ertesi ay da Kıbrıs sorunuyla ilgili bir beşli konferans toplayacağını kaydetti.  
Habere göre Akıncı ve Anastasiadis’e Paris’te görüşme daveti gönderen Guterres, Crans Montana formülünde, yani iki lider, Türkiye, İngiltere ve Yunanistan Dışişleri bakanlarının katılımıyla beşli konferans niyetini de ortaya koydu. Genel Sekreter’in Kıbrıs geçici Özel Danışmanı Jane Holl Lute üç garantör ile yaptığı temaslarda, beşli bir konferansa katılma konusunda muhataplarından olumlu cevap aldı. Konferansın tam tarihi daha sonra kesinleştirilecek.
   Gelişmeler ve Genel Sekreter’in niyeti Anastasiadis’e, Rum yönetiminin BM’deki daimi temsilcisi ve Müzakerecisi Andreas Mavroyannis tarafından iletildi. Mavroyannis’in BM merkezinden bilgi aldığı ancak kendisine, beşli konferansın gayrı resmî formda mı veya açık gündemli mi olacağına dair detay verilmediği belirtildi. 
    Rum tarafında, Guterres’in referans şartlarını liderler ile yapacağı üçlü görüşmede ‘kapatmaya’ çalışacağı, ancak dengeleri korumak ve bütün tarafları tatmin etmek adına, bunları beşli konferans sonrasında ilan edeceği kanaati hâkim.   

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474