banner564

Suriye gerilimi

Trump ‘Türkiye sınırı aşarsa ekonomisini yok ederim’ dedi ortalık karıştı

Suriye gerilimi
banner598

 ABD Başkanı Donald Trump, Twitter hesabını yaptığı açıklamada Türkiye'yi, Suriye'ye düzenlenmesi muhtemel harekatla ilgili tehdit ederken, "Eğer Türkiye benim eşsiz bilgeliğim dahilinde sınır dışında sayacağım bir şey yaparsa, Türkiye'nin ekonomisini yok ederim ve mahvederim (bunu daha önce de yaptım)" yazdı. Trump, Türkiye'nin IŞİD savaşçıları ve aileleri konusunda mücadele etmeye devam etmesi gerektiğini söylerken, "ABD, herhangi birinin bekleyeceğinden daha fazlasını yaptı, buna IŞİD Halifeliği'nin yüzde 100'ünü ele geçirmek de dahil. ABD, muhteşemdir!" ifadesini kullandı.
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'dan yapılan Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki YPG/PKK hedeflerine yönelik olası harekâtına ilişkin açıklamanın ardından, Twitter hesabından birçok paylaşımda bulundu.
Twitter üzerinden yaptığı açıklamalarla sık sık gündem yaratan Trump'ın dünkü ana gündem maddesi Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki YPG/PKK hedeflerine yönelik olası harekatına ilişkin ABD'nin aldığı karar oldu.
Trump ilk olarak yerel saatle sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, "Kürtler, bizimle savaştı ancak bunu yapmaları için onlara çok para ödendi ve teçhizat verildi. (Kürtler) Yıllardır Türkiye'ye karşı savaşıyorlar. Bu savaşı 3 yıl boyunca engelledim ancak bizim için bu saçma, çoğu aşiret kaynaklı, sonu gelmez savaşlardan uzaklaşmamızın ve askerlerimizi eve geri getirmenin artık zamanı." ifadesine yer verdi.

 ABD'nin 30 günlüğüne Suriye'de olması gerekiyordu
"ABD'nin, 30 günlüğüne Suriye'de olması gerekiyordu ve bu yıllar önceydi. Kaldık ve bir hedef olmaksızın savaşın içine gömüldük." değerlendirmesinde bulunan Trump, göreve geldiğinde "DAEŞ'in bölgede at koşturduğunu" savunarak çoğu Avrupalı olmak üzere binlerce DAEŞ üyesinin yakalanması dahil bu örgütü yüzde 100 yenilgiye uğrattıklarını belirtti.
Trump, Avrupa'nın yakalanan DAEŞ üyelerini istemediğini ve ABD'nin bu kişileri tutmasını talep ettiğini hatırlatarak şunları kaydetti:
"Ben de 'Hayır biz size büyük bir iyilikte bulunduk ve siz de bunları inanılmaz maliyetlerle ABD hapishanelerinde tutmamızı istiyorsunuz. Bunlar yargılanmak üzere sizin' dedim. (Avrupa) Onlar da yeniden ABD'nin her zaman NATO'daki 'enayi' olduğunu düşünerek 'hayır' dediler. Bizler sadece yararımıza olan yerde ve sadece kazanmak için savaşacağız. Türkiye, Avrupa, Suriye, İran, Irak, Rusya ve Kürtlerin artık bu durumu, 'mahallelerindeki' DAEŞ savaşçılarıyla ne yapacaklarını çözmeleri gerekecek. Hepsi DAEŞ'ten nefret ediyor ve yıllardır düşmanlar. Bizler 7 bin mil ötedeyiz ve bizim yakınımıza bir yere gelirlerse DAEŞ'i yeniden ezer geçeriz."

Türkiye'ye gözdağı
Öte yandan Trump, Türkiye'ye ilişkin yaptığı son paylaşımda, "Daha önce güçlü bir şekilde ifade ettim, şimdi bir kez daha yinelemek için söylüyorum; Türkiye, benim derin ve eşsiz anlayışıma göre, sınırların dışında olduğunu düşündüğüm bir şey yaparsa, Türkiye'nin ekonomisini mahvederim ve yok ederim (Bunu daha önce yaptım)." ifadelerini kullandı.
ABD'nin DAEŞ'in "hilafetini" yüzde 100 yok ederek, kendilerinden beklenenden fazlasını yaptığını savunan Trump, "Türkiye, Avrupa ve diğer ülkelerle (Suriye'de) yakalanan DAEŞ savaşçılarına ve ailelerine göz kulak olmalı." değerlendirmesinde bulundu.
Trump, "Şimdi bölgede bazıları çok zengin olan diğer ülkeler için kendi topraklarını koruma zamanı. ABD büyüktür." görüşünü paylaştı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474