banner564

4 aylığına 'Ateş Kes'

Hayvan üreticileri ile hükümet arasında uzlaşı sağlandı, yem ithali serbest bırakıldı

4 aylığına 'Ateş Kes'
banner598

 Başkent Lefkoşa’da geçtiğimiz çarşambadan beri araçlı eylem yapan Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği ile hükümet arasında gün boyu süren eylemlerin ardından dün akşam saatlerinde uzlaşma sağlandı. Tarafların vardığı uzlaşıyla ilgili bugün protokol imzalanacağı ve eyleme ara verildiği açıklandı. Uzlaşıya göre, dört aylık süre için süt fiyatları yeniden düzenlendi; litre başına 1 TL maliyet destek primi ödenmesinde ve karma hayvan yemi ithalatının önünün açılması kararlaştırıldı.

Varılan uzlaşıda alınan kararların dört ay yürürlükte kalacağı ve 1 Ocak’tan itibaren destek programının yeniden ele alınıp şekillendirileceği bildirildi.
Başbakanlık’ta gerçekleştirilen toplantının ardında varılan uzlaşı ile ilgili Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit ve Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları basına açıklama yaptı. Günlerdir Lefkoşa’da sokaklarda sabahlayan üreticiler, uzlaşı sonucu eyleme son vererek köylerine döndü.


Şahali: Kazanç veya kayıp olarak değerlendirilmesin
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, gelinen noktanın herhangi bir tarafın kazancı veya kaybı olarak değerlendirilmemesini istedi, hayvancıların üretiminin devamı için devletle iş birliği için bir yaklaşım ortaya konulduğunu vurguladı.

7 maddelik anlaşma
Bakan Şahali sağlanan uzlaşıyı şu maddelerle açıkladı:
1- Çiğ soğuk inek sütü fiyatı 1.80₺ olarak son Bakanlar Kurulu kararındaki esaslar geçerli olmak üzere yeniden düzenlenmiştir. Buna ek olarak litre başına 1₺ maliyet destek primi ödenerek, Hayvan üreticilerimize 1.80+1= 2.80₺/litre ödeme yapılmak suretiyle gerçek maliyetleri üzerinden ödenmeleri sağlanmıştır. (1/9/2018 - 31/12/2018 döneminde geçerli olmak üzere.)

2- Süt ve süt ürünlerinin pazarlanabilmesi ve süt fiyatına getirilen iyileştirmenin tüketiciye zam olarak yansıtılmaması açısından, çiğ soğuk inek sütünün imalat sanayiine satış fiyatı 1.99₺ yerine 1.87₺ olarak yeniden düzenlenmiştir. (1/9/2018 - 31/12/2018 döneminde geçerli olmak üzere.)

3- Küçükbaş hayvan başına 80 kg hibe desteği sağlanmış olup ilk 30 kg kısmın dağıtımına başlanmıştır.

4- Karma hayvan yemi ithalatı Hayvancılık Dairesi denetimine tabi olarak serbest bırakılacak.

5- Hayvan besleme giderlerinin aşağıya çekilebilmesi için Hayvancılık Dairesi tarafından farklı rasyonlar hazırlanarak kullanımı sağlanacak.

6- Toprak Ürünleri Kurumu’nun tüketiciye sunulacak etin, hayvancılarımızdan aracısız ve piyasa koşullarından daha ucuz temin etmelerine olanak sağlayacak uygulamaya geçilecek, hijyenik koşullarda kesiminin yapılması ve fiyat denetimi altında satışa arz edilmesi sağlanacak.

7- 1 Eylül, 2018 itibarıyla yürürlüğe giren arpa fiyatları geçerlidir.

Denktaş: Birlikte tartışarak neticelendireceğiz
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, tüm mutabık kaldıkları konuların bugün  bir protokole bağlanacağını açıkladı; “Önümüzdeki dört ayı da müzakere ederek gelecek yılın nasıl şekilleneceğini birlikte tartışarak neticelendireceğiz” dedi.

Naimoğulları: En önemli uzlaşı yem ithalatı
Kıbrıs Türk Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, altı gündür eylemde olduklarına işaret ederek hükümetin de sektörün içinde bulunduğu durumu bildiğini, hep beraber hassas davranacaklarını söyledi.
Küçükbaşa 80 kg hibe arpa ve hayvan başına 50 TL destek verilmesine başlandığını; sütte küçükbaşta zaten uzlaştıklarını, büyükbaş hayvan sütünde 30 kuruş artışla 2.90 TL istediklerini ancak 2.80’e bağlandığını söyledi. Naimoğulları, kendileri için en önemli uzlaşının yem ithalatının serbest bırakılması olduğunu, dövizden etkilenen yem fiyatları yüzünden canlarının çok yandığını söyledi.
Mezbahanın devreye konularak kendilerine verilmesi talebini yineleyen Mustafa Naimoğulları, Tarım Bakanı’nın daha önce de bu konuya olumlu baktığını bildiklerini ifade etti.

Derdimiz üretimin devamlılığı
Naimoğulları, birlik yönetim kurulunun bu noktada eylemeye ara verme kararı aldığını; protokol imzalanacağını, bütün dertlerinin üretimin devamlılığı olduğunu vurguladı.
Naimoğulları, 2019 bütçesinde hayvancılık ve tarım sektörünü daha iyi noktaya getirecek kaynaklar sağlanması ve kuraklık yaşanmaması umudunu ifade etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473