banner564

Acı günler unutulmamalı

Londra’daki 20 Temmuz Barış Ve Özgürlük Bayramı Resepsiyonunda konuşan Özersay, “Hiç birimiz 1974 öncesine dönmek istemiyoruz” dedi

Acı günler unutulmamalı
banner598

Doğuş Özokutan ÇİFTÇİOĞLU
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı dolayısıyla Londra’da resepsiyon düzenlendi.
Resepsiyona Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da katıldı. Özersay’a eşi Aliye Ummanel eşlik etti. 
Resepsiyona Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç de katıldı.
Etkinlikte Hüseyin Kırmızı, Çığır Kazımoğlu, Fuat Kutrafalı ve Miray Çakır’dan oluşan Novaera gurubu sahne alarak Kıbrıs ezgilerini yorumladı.
Müzik dinletisinin ardından konuşma yapan Özersay, müzisyenlerin, ülkenin bu kadar yıllık ezgilerini kendi özgün yorumlarıyla sahneye koyduğuna işaret ederek, bunun yeni bir şeyler üretmenin her zaman için mümkün olduğunu gösterdiğini belirtti.
20 Temmuz 1974’te kendisinin 6 aylık bir bebek olduğunu dile getiren Özersay, “Toplum olarak hepimiz çok ciddi acılar yaşadık, göçler yaşadık” dedi.
Kıbrıslı Türklerin kendilerinin yaşadığı acıları bir daha hiçbir halkın, hiçbir toplumun yaşamasını istemediğini kaydeden Özersay, farklı siyasi görüşlerde kime istenirse sorulsun, herkesin ortak isteğinin 1974’ün öncesine dönmemek olduğunu anlattı. 
“Hiç birimiz 1974 öncesine dönmek istemiyoruz ve KKTC’nin yöneticileri olarak biz bu görevin bilinciyle hareket ediyoruz ve bundan sonra bu bilinçle hareket edeceğiz” diyen Özersay, şöyle devam etti:
“1974’te biz, kendi imzası hilafına, bahse konu ülkede devlete karşı darbe yapan garantörler gördük. 1974’te kendi imzasının arkasında durmayıp sorumluluklarını yerine getirmeyen garantör ülkeler gördük. 1974’te sadece kağıt üzerinde bir garantör değil yürekten ve cesaretle kendi kardeşlerinin yanında durabilen bir de garantör gördük, kendilerine müteşekkiriz.”

Sergi açılışı yaptı
Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Tanıtma Dairesi’nin “Yurt Dışı Kıbrıslı Türkler Projesi” kapsamında organize ettiği “Biz/Us” isimli fotoğraf sergisi, Londra’da, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay tarafından açıldı. 
Yaklaşık 50 fotoğraftan oluşan ve Yunus Emre Enstitüsü’nde önceki akşam açılan sergi, 24 Temmuz’a kadar ziyaret edilebilecek.
Açılışta konuşan Tanıtma Dairesi Müdürü Fatma Demirel, sergiyi hazırlarken İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türklerin KKTC’de özlemiş olabileceği mekanları, Kıbrıslı Türklerin evlerinde olan samimi ortamı, Kıbrıs Türk kültürünü ve değerlerini yansıtmayı amaçladıklarını kaydetti. 
Kudret Özersay da konuşmasında, “Daha önce de bir sanatsal etkinliğin açılışında söylediğim gibi söz konusu sanat olduğunda bence siyaset susmalı ve sadece yardımcı olmalıdır” ifadelerini kullandı.

AA’ya yeni projeyi anlattı
Öte yandan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Kıbrıs’ta artık yeni fikirlere ihtiyaç duyulduğunu ve kısır süreçlerden herkesin yorulduğunu belirterek, "Uluslararası toplumun Kıbrıs sorununun çözümü konusunda samimi olduğunu iddia edenler varsa bu samimiyeti test etmenin zamanıdır diye düşünüyorum." dedi.
Özersay, bulunduğu İngiltere'de, Anadolu Ajansının (AA) Londra ofisine ziyarette bulundu.
Burada, bakanlığının yurt dışında yerleşik Kıbrıslı Türklere ilişkin yürüttüğü çalışmalar, Kıbrıs konusu ve güncel gelişmelere dair değerlendirmelerde bulunan Özersay, önceki yıllarda Londra’ya yaptıkları ziyaretlerin genellikle Kıbrıs'taki sürecin geldiği nokta ile bundan sonrasına dair konuların ele alınması, İngiliz yetkililerle görüşülüp düşünce alışverişinde bulunulması şeklinde geliştiğini, bu haftaki ziyaretinin ise daha farklı olduğunu dile getirdi.

"Memleket seni çağırıyor"
Bu ziyaretini diğerlerinden daha farklı kılanın "Memleket seni çağırıyor" sloganıyla KKTC Dışişleri Bakanlığınca başlatılan "Yurtdışı Kıbrıslı Türkler Projesi" olduğunu ifaden eden Özersay, şunları kaydetti: 
"Burada yaşayan binlerce Kıbrıslı Türk'ün, binlerce KKTC vatandaşının ülkeleriyle bağlarını güçlendirmek, KKTC'ye daha sık gidişlerini, her anlamda bağlarını daha yakın ve sıkı hale getirmeyi ve aynı zamanda ülkemize dönmeyi düşünen vatandaşlarımızın da bu dönüşünü kolaylaştıracak bazı adımları içeren projeyi kendileriyle paylaşmak, bu mesajları burada yaşayan vatandaşlara vermek için bu ziyareti gerçekleştiriyoruz." 
Yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türkler için önceki yıllarda birtakım açıklamalarda bulunulduğuna ancak bunların hayata geçirilmediğine vurgu yapan Özersay, "Biz, ilk kez bir bakanlık düzeyinde, bunu ciddiyetle ele alan bir hükümet olduk diye düşünüyorum. Buraya yaptığımız bu ziyaret de bu konuya verdiğimiz önemi, ciddiyetimizi gösteriyor." diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473