banner564

Akıl işi değil

Ekonomik protokolde KIB-TEK’in ‘özelleştirilmesini’ taahhüt eden KKTC, kurumun 260 milyonluk borcuna ‘akıllı sayaç’ ihalesiyle 60 milyon daha ekliyor

Akıl işi değil
banner598
Çiğdem AYDIN 
   Türkiye ile imzalanan ekonomik protokolde, özelleştirilmesi öngörülen Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) bankalara ve akaryakıt şirketine 260 milyon TL dolayında borcu bulunuyor. Kurumun açmış olduğu ‘akıllı sayaç’ihalesinin sonuçlanması halinde bu miktarın üzerine 60 milyon TL daha ilave edilecek. Böylece borç miktarı 320 milyon TL’ye ulaşacak.
   Hükümetin, protokolde öngörülenleri bir kenara iterek, Kıb-Tek’in bir anda 60 milyonluk ihaleye çıkmasına göz yumması, kamuoyunda ciddi tartışmalara yol açtı. Ankara’nın da bu gelişmeleri yakın takibe aldığı bildiriliyor.
   Elektrik Kurumu çalışanlarının örgütlü oldukları El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, Diyalog muhabirinin sorularını yanıtlarken, akıllı sayaçların devreye sokulması halinde, elektrik fiyatlarında değişikliklerin olacağını söyledi. Cesurer,  sabah 07.00 ile 17.00 arasında en yüksek tarifenin uygulanacağını belirterken, Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim elektrikte uzaktan erişimi sağlaması düşünülen Akıllı Sayaçlara harcanacak para nedeniyle faturalarda vatandaşlara yüklenilecek bir durumun olmadığını iddia etti.

Cesurer destek verdi
   El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, Diyalog’un sorularını şöyle yanıtladı:
    
   Soru: Kıb-Tek’in mali yapısına bakıldığında şu anda genel bütçesi yıllık nedir? 
  Yanıt: Şu anda KIB-TEK’in yıllık bütçesi 750  milyon TL’nin üzerindedir. Kıb-Tek’in kendi yıllık bütçesidir bu rakam. 
   Soru: KIB-TEK’in bankalara ve akaryakıta olan borçları ne kadardır? 
   Yanıt: Bankalara ve akaryakıta borçlarımız vardır fakat bunlar yapılandırılmış borçlardır. Şu anda 260 milyon TL toplam borcu bulunmaktadır, bu miktarın 60 milyon TL’si taksitlendirilmiş borçtur. 44 milyon TL ise Akaryakıt borcudur. Buna ek olarak önümüzdeki ay da AKSA’ya olan borcumuzun son taksitini yatırıp borcumuzu kapatacağız.”  
   Soru: Bu kadar borcu olan bir kurumun tahsilatta yaşadığı sorunlar da gözününde bulundurulursa, Akıllı Sayaç ihalesine girilmesi doğru muydu? 19 milyon Euro borcu nasıl ödeyeceksiniz ?
   Yanıt: “Kurumun borçlarından çok alacaklarına da bakmak gerekiyor. Akıllı sayaç ihalesi kendi kendini ödeyecek bir ihaledir. Kayıp ve kaçaklar kayıt altına girecek ve bu kapsamda bizlerin geliri artacak. Bu sistem öyle bir sistemdir ki kendi kendine ödenmeyen faturaları otomatik kesecek bu sayede personel saatlerinden de tasaruf yapılmış olacak.Yani bu ihaleye çıkmak KIB-TEK’in geleceği için çok akkıllıcadır.
   Soru:19 milyon Euro’luk bir bedeli KIB-TEK nasıl ödeyecek?
   Yanıt: Bu rakam hemen ödenmeyecek 4 yıla bölünecek ve rakam sanırım 19 milyon Euro değil son yapılan itirazlardan sonra rakam 18 milyon Euro’ya düşürüldü diye biliyorum. Bu rakama göre KIB-TEK her yıl 4 milyon 500 bin Euro ödeme yapacak. Borcun 4 yılda kapatılması hedefleniyor.
   Soru: Yani ihale borçlu mu oluyor? 
    Yanıt: Borçlu demeyelim de ödeme koşulları demek daha doğru olur.Yanlız bu gözden kaçırılmasın, bu akkılı sayaçlarla kaçak ve kayıp olan enerji kayıt altına alınacak ve KIB-TEK’in gelirleri de bu bağlamda yukarı çıkmış olacak.
   Soru: Şu anda ne kadar saptanan kaçakların maliyeti ne kadardır ? 
   Yanıt: Şu anda 200 milyon kilovat saat kaçak var. Bunu ekonomik değere vurduğumuz zaman yılda 90 milyon TL ediyor. Bu rakam KIB-TEK’in ekonomisinden kaçıyordu, akkılı sayaçlar sayesinde bunların önüne geçilecek. Uzaktan kontrol edilebilecek.

Sayaçlar 14 ayda takılacak
    Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim ise elektrikte uzaktan erişimi sağlaması düşünülen Akıllı Sayaçların ikinci ihale sürecinin ardından 14 ay içerisinde takılmasının planlandığını ifade etti. Akim bu sayede 150 milyon kilovat kaçak kaybın kayıt altına alınmasının planlandığını belirtti.  
   İsmet Akim, KIB-TEK’in şu an için birçok borcunu yapılandırdığını ve ödemelerini düzenli yaptığını belirtti. İsmet Akim, KIB-TEK’in bankalara ve özel sektöre toplamda 259 milyon Tl borcu olduğunu bu borcun 80 milyon Tl’sinin özel sektör borcu olduğunu ve bütün borçların yapılandırıldığını kaydetti.
   İsmet Akim KIB-TEK ‘in de alacaklarının yüksek rakamlar olduğunu ve tahsilatta sıkıntı yaşanmadığını ifade ederek akıllı sayaç ihalesine girmenin akıllık olduğunu yanlış birşey olmadığını belirti. Sayaçlar nasıl ödenecek sorusunu da yanıtlayan Akim, “bu sayaçlar kayıp ve kaçakları kayıt altına alacak ve kendi kendini ödeyecek, faturalarda vatandaşa yüklenecek bir durum yoktur” dedi.

Güncelleme Tarihi: 10 Temmuz 2014, 11:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474