banner564

Allah kolaylık versin

KKTC’nin kurulduğu günden itibaren yapılan tüm istihdamların araştırılması için özel komite kurulacak

Allah kolaylık versin
banner598

Denetim görevini yerine getirmek için dün toplanan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, gündem dışı konuşmalar ve sorular yer aldı. Genel kurulda ilk olarak CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy'un grubu adına sunduğu “15 Kasım 1983 Tarihinden İtibaren Günümüze Kadar Devlet Kadrolarına Geçici Olarak İstihdam Edilenlerin İstihdam Şekillerinin Yürürlükteki Mevzuatlara Uygun Olarak Yapılıp Yapılmadığına İlişkin Meclis Araştırması Açılması Önergesi”nin ön görüşmesi yapıldı. Genel kurul, oy birliğiyle, bu amaçla özel bir komite kurulmasını kabul etti.

 

Candan Roma’ya, Taçoy ve Saner Brüksel’e

Başkanlığın onaya sunuş bölümünde, Roma, Brüksel ve Cenevre’de yapılacak toplantılara gidecek meclis heyetleri bilgiye getirildi. Buna göre, bugün, İtalya’nın başkenti Roma’da İtalya Meclisi’nde yapılacak “Kıbrıs” konulu toplantıda CTP-BG Milletvekili Armağan Candan konuşma yapacak. Brüksel’de 3-6 Mart tarihleri arasında yapılacak Avrupa Parlamentosu toplantısına DP-UG Milletvekili Hasan Taçoy ile UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner katılacak.

 

Siber ve beraberindeki heyet de Cenevre’ye gidecek

Parlamentolar Arası Birliği’nin (PAB) 15-19 Mart tarihleri arasında Cenevre’de yapılacak toplantısında Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber başkanlığında meclis heyeti katılacak. Heyette ayrıca CTP-BG Milletvekili Erkut Şahali, UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner, DP-UG Milletvekili Menteş Gündüz ve TDP Milletvekili Zeki Çeler bulunuyor.

Genel kurulda daha sonra gündem dışı konuşmalara geçildi. İlk sözü DP-UG Milletvekili Özdemir Berova aldı.

 

Meclis ülke gündemini konuştu

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda dün ağırlıklı olarak güncel gelişmeler, Kıbrıs müzakere süreci, geçicilerin istihdamı, vicdani ret konusu, “Göç Yasası”, kuraklık, elektrik ve benzeri konular konuşuldu.

 

Berova diyaliz hastalarının sorunlarını aktardı

İlk konuşmayı yapan DP-UG Milletvekili Özdemir Berova, “Diyaliz Hastalarının Sorunları ve Ülkemizdeki Diyaliz Merkezlerinin Durumu” konulu gündem dışı konuşmasında, böbrek nakline ilişkin yasanın önümüzdeki günlerde hazırlanıp, meclise getirileceğini söyledi.

Berova, yasaya bağlı olarak altyapıda bir rehabilitasyonun şart olduğunu kaydetti. Özdemir Berova, ülkede çalışan 2 tane diyaliz merkezi bulunduğuna işaret ederek, oldukça zor olan diyaliz sürecine ulaşmanın zor olduğunu söyledi. Hastaların kendi imkanıyla diyaliz merkezlerine gelmesinin sakıncalarına vurgu yapan Berova, vatandaşın Avrupa standardında bir hizmeti hak ettiğini belirtti.

 

 

Atun: Hükümetin konuşacak icraatı yok

UBP Milletvekili Sunat Atun da hükümetin icraatlarıyla ilgili gündem dışı konuşmasında, ortada konuşulacak bir icraat bulunmadığını savundu.

Elektrik konusunda birbiriyle çelişen açıklamalarda bulunulduğunu iddia eden Atun, hükümetin çok keskin dönüşlerle geçmişte söylediklerinin tam dersi icraatlarda bulunduğunu ileri sürdü. Elektriğe yapılan zammı eleştiren Atun, yanlışların bedelinin halka ödettirilmeye çalışıldığını iddia etti. Sunat Atun, devletin elektrik kurumuna ne kadar borcu olduğunu sordu ve bu konuda bir de yazılı soru önergesi sundu.

 

Hamzaoğulları, Kıb-Tek’i gündeme getirdi

 

CTP-BG Milletvekilli Biray Hamzaoğulları da KIB-TEK ile ilgili gündem dışı konuşmasında, kurumda geçmişte sayaç eksikliği olduğu belirtilerek, kurumun batırılmak istendiğini savundu.

Hamzaoğulları, Karpaz’da elektrik sorununun sürdüğünü ve altyapı çalışmaları başlatılmış olmasına rağmen elektrik bağlanamayan evler bulunduğunu savundu. Hamzaoğulları, “Geçmiş dönemde, yap da korkma dendiği için yapılan 200 konuta halen elektrik bağlanamamıştır” dedi.

 

Din adamlarının buşuması, Soyer’sevindirdi

CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, Kıbrıs sorunu ve haberleşme ile ilgili gelişmeler konulu konuşmasında din adamlarının buluşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bir başlangıç olması temennisinde bulundu.

Türkiye’nin, kendi içindeki gelişmelerden dolayı, Kıbrıs konusunda tavizler vereceği yönünde bir kampanya başlatıldığı ve başlayan müzakere sürecinin değersizleştirilmeye çalışıldığını savundu.

UBP Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün “CTP her iktidara geldiğinde, ortaya haritalar çıkıyor” yönündeki sözlerini de eleştiren Soyer, ilk haritanın BM Genel Sekreteri Pérez de Cuéllar döneminde ortaya çıktığına işaret ederek, bu belgenin meclisten de onay aldığı dönem başbakanının, şimdiki Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu olduğuna vurgu yaptı.

Soyer, bu açıklamalarla görüşme masasına ve görüşmeciye kurşun sıkıldığını savunarak, “Bu açıklamanın arkasında, ben giderim arkamdan bağırın diyen Cumhurbaşkanı yoksa, bu konuya en başta Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun itiraz etmesi gerekir” dedi.

 

Pilli, narenciyedeki sıkıntıları seslendirdi

UBP Milletvekili Ali Pilli, Güzelyurt ve narenciyeyle ilgili gündem dışı konuşmasında, bölge insanın ana geçim kaynağının narenciye, tarım ve hayvancılık olduğunu söyledi.

Pilli, bölgeye yatırım yapılmamasının sonuçlarına da vurgu yaparak, bölgeden sürekli göç yaşandığını ve birçok iş yerinin kapandığını belirtti. Hükümetin bölgenin kalkınmasına yönelik önlemler alması gerektiğini kaydeden Pilli, esnafı rahatlatmak adına resen verginin kaldırılması ve bölgedeki ODTÜ kampusunun Güzelyurt’la bütünleştirilerek, canlandırılması gerektiğini ifade etti.

 

Angolemli: Anayasa değişikliğine ihtiyaç var

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de kırsal kesimin sorunlarıyla ilgili konuşmasında, vicdani ret ve bu yöndeki gelişmelere değinerek başladı.

Vicdani ret için Anayasa değişikliği gerekir yönündeki söylemeleri eleştiren Angolemli, poliste olduğu gibi bu konuda da Anayasa değişikliğine ihtiyaç olduğunu iddia etti. Amacın olayı ertelemek olduğunu söyleyen Angolemli, meclisin her şeye muktedir olduğunu savundu.

Angolemli, Karpaz sahillerindeki kirlilikleri yeniden hatırlatarak, özellikle altın sahildeki kaçak yapılar konusunda acil önlem istedi.

Mazot desteği konusunda da bir formül üretmek gerektiğini kaydeden Angolemli “Ya herkese de vereceksiniz, ya da bu konuya bir istikrar getireceksiniz” dedi.

Angolemli, döviz konusunda Türkiye’de alınan kararlara dikkat çekerek, KKTC’de de benzeri tedbir alınması ve dövizdeki artıştan dolayı zorda olanlara destek olunması gerektiğini söyledi.

 

Saner: Yapmayacağım dediğini yapan hükümet

UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner de belediyelerle ilgili konuşmasına, hükümetin icraatlarını eleştirerek başladı. Saner, hükümet edenlerin, yapacağız dediği hiçbir şeyi yapmadığını; yapmayacağı söylediği her şeye de imza attıklarını söyledi.

Saner, belediye başkanlarının, belediye meclisi toplantılarında nisaptan sağlanmasına ilişkin yasal düzenlemeyi desteklediklerini ancak yasanın içeriğinin, belediye meclis üyelerini paspas haline getirdiğini iddia etti.

 

Uluçay: Belediyeler Yasası hazır sayılır

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da konuşmasında, belediyeler yasasıyla ilgili çalışmanın bitmek üzere olduğunu ve kısa sürede meclise geleceğini söyledi.

Uluçay, belediyelerin ve belediye meclislerinin daha etkin nasıl çalışacağının bu yasanın tartışılması sırasında hep birlikte çalışılarak belirleneceğini belirtti.

 

Belediyeler yasasında temel amacın belediyelerin daha etkin bir yönetim sunması olduğunu kaydeden Uluçay, belediyelerde yaşanan sorunların mali ve yönetimsel gibi birkaç boyutu bulunduğunu söyledi.

 

Sucuoğlu: Ekonomi kötü durumda

UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu da hükümet icraatlarıyla ilgili konuşmasında, meclisin, 50 milletvekilinden sadece 8-10 milletvekiliyle oturum yapmasının, meclisin iyi olmayan katılım karnesinin bir göstergesi olduğunu söyledi.

Sucuoğlu, Eurobarometre sonuçlarını hatırlatarak, Kıbrıs Türklerinin yüzde 80’nin ekonomik olarak kötü durumda olduğuna ilişkin sonucun düşündürücü olduğunu belirtti.

Sağlık sorunlarına ve sağlık çalıştayı sonuçlarına da değinen Sucuoğlu, çalıştayda tartışılarak belirlenen sağlığın iyileştirilmesine yönelik kararların hiçbirinin hayata geçirilemeyeceğini ve 2015’e erteleneceğini savundu.

 

Müşavir sayısı 70’e çıktı

Sucuoğlu, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı’nın görevden alınmasını eleştirerek, müşavirliği kaldıracağız diyerek iş başı yapan hükümetin kısa sürede müşavir sayısını 70’e çıkardığını ileri sürdü. Bütün kararların başbakan ve bakanlar tarafından değil CTP MYK’sı tarafından alındığını savunan Sucuoğlu, bundan sonra bakanlara yönelik eleştirilerde bulunmayacağını söyledi.

 

Töre’nin hedefinde emperyalistler vardı

DP-UG Milletvekili Zorlu Töre de, Ortadoğu, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs üzerindeki emperyalist ve sömürgeci yaklaşımlar konulu gündem dışı konuşmasında, geçici istihdam sorununa değinerek, iş güvencesinin önemine vurgu yaptı.

Ülkede yaşanan ciddi ekonomik sıkıntılardan dolayı 366 geçici gence haksızlık yapıldığını savunan Töre, iktidar partisi milletvekilidir diye bu haksızlığa seyirci kalamayacağını söyledi.

Töre, Kıbrıs konusunda da büyük oyunlar oynandığını ileri sürerek, nasıl bir çözümden söz edildiğinden bahsedilmediğini iddia etti. Dışişleri Bakanı Özdil Nami ile CTP Milletvekili Soyer’in toprak ve harita ile ilgili söylemlerini eleştiren Töre, Anavatan Türkiye’nin garantörlüğün sulandırılamayacağını belirtti.

Zorlu Töre, her müzakere sürecinde Güzelyurt’un verilmesi tartışmalarının başlatılmasının da doğru olmadığını söyledi. Töre, Rumların nihai hedefinin Girne olduğunu unutmamak gerektiğini kaydetti.

Emperyalist güçlerin adadaki petrol ve doğalgazın varlığı nedeniyle harekete geçtiğini ifade eden Töre, bu ülkelerin Kıbrıslı Türkleri ya da Rumları değil, kendi ülkelerinin refahını düşündüğünü söyledi.

 

Tatar: Borçlanma limitleri doldu

UBP Milletvekili Ersin Tatar da ekonomik gelişmelerle ilgili konuşmasında, ekonomik programa işaret ederek, “Bu program şu anda yalpalamaktadır” dedi.

Elektrik Kurumu için 27 milyon TL borçlanmaya gidildiğini söyleyen Tatar, “Limitler doldu” ifadesine yer verdi, UBP hükümeti döneminde ekonomiyle ilgili uygulamaları anımsattı.

Konuşmasında Kıbrıs konusuna değinen Tatar, “Kıbrıs Türk halkının çözümden başka şansı yoktur şekilde gündem yaratılıyor. Biz ne alacağız ne vereceğiz bunun muhasebesini yapmamız gerekiyor” dedi.

Çözüm karşıtı olmadıklarını vurgulayan Tatar, “KKTC’nin değerini bilelim, KKTC yoksa biz de yokuz” ifadesine yer verdi.

Meclis Genel Kurulu’nun bir sonraki birleşimi 3 Mart Pazartesi yapılacak.

Güncelleme Tarihi: 28 Şubat 2014, 04:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474