banner564

Bakanlar Kurulu vatandaşlık vermesin

‘Vatandaşlık ve Beyaz Kimlik’ uygulamasının ele alındığı toplantıda, eski Başbakanlardan Ferdi Sabit Soyer’den, İçişleri Bakanı Baybars’a 2 ciddi öneri

Bakanlar Kurulu vatandaşlık vermesin
banner598

 Çiğdem AYDIN-Pelin YÜKSELAY
   Doğu Akdeniz Politika Derneği’nin ilk toplantısı dün akşam Merit Lefkoşa'da gerçekleşti.
Toplantıda "KKTC'de vatandaşlık ve yabancıların konumunu belirleyen Beyaz Kimlik uygulaması" konuşuldu.
   Derneğin kurucu üyelerinden Reşat Akar’ın yönettiği toplantıya konuşmacı olarak katılan İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars ile Eski Bakan, CTP milletvekili Asım Akansoy, vatandaşlıklar ve Beyaz Kimlik uygulamasına ilişkin düşünceleri ortaya koydu. 
   Toplantının açış konuşmasını yapan dernek başkanı emekli büyükelçi Daryal Batıbay, kısaca kuruluş amaçlarından bahsetti ve katılanlara teşekkür etti. Balbay bu tür toplantıların ileriki dönemlerde devam edeceğini ifade etti.
   Reşat Akar ise, derneğin kuruluşunun Net Holding Yönetim Kurulu Başkanı Besim Tibuk’un önerisiyle kurulduğunu ve KKTC’nin önemli sorunlarının çözümüne katkı koymayı amaçladığını belirtti. 
   Toplantıya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay’ın yanı sıra, UBP milletvekilleri Hasan Taçoy, Özdemir Berova, YDP milletvekili Bertan Zaroğlu, eski Başbakanlardan Ferdi Sabit Soyer, eski bakanlardan Süha Türköz, Liberal Demokrat Parti eski Başkanı Cem Toker, işadamları, basın mensupları, TMK, İŞAD ve Genç İşadamları derneklerinin başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile seçkin davetliler katıldı.

Yatırım yapanlara vatandaşlık

Akansoy’un, geçmişte 2.5 milyon Euro dolayında yatırım yapanlara vatandaşlık verilmesine ilişkin çalışmalardan söz etmesi üzerine, Bakan Baybars bu görüşü desteklediğini söyledi.
   Toplantıya izleyici olarak katılan eski Başbakanlardan ferdi Sabit Soyer ise, İçişleri Bakanı Baybars’a 2 ciddi öneri sundu ve bunların değerlendirilmesini istedi. Soyer’in önerileri şöyle:
1-    Bakanlar Kurulu'nun vatandaşlık vermesini ortadan kaldırın. 
2-    Vatandaş yapılanlar, bu hakkı elde ettikten sonra ilk seçimlerde oy kullanmasınlar. Bunu kaldırın, ki oy için vatandaş yapılmanın önüne geçilsin.

   Soyer, Beyaz Kimlik konusunda ise şunları söyledi:
   “Beyaz Kimlik alanların bazı hakları tabi ki olmalı. Örneğin gidip çocuğuna burs talep edebilmeli.
Ruslar, İngilizler var ev alırlar buraya yatırım yaparlar bizim de onlara yatırım yapmamız lazım. İbadet edebilecekleri yerler, sosyal kültürel alanlar gibi.”

Baybars: Görüşler alınacak

   Sözlerine "Bir devletin yurttaşlık meselesi o devletin mahremidir" diyerek başlayan İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Ayşegül Baybars, beyaz kimlikle ilgili detaylı bilgiler aktardı.
   Yurttaşlık yasasıyla ilgili de konuşan Baybars, çalışma iznine bağlı yurttaş olma sisteminin doğru olmadığını, daha farklı bir sistemi hayata geçirmek amacıyla çalışmaların sürdüğünü anlattı. 
   Baybars, şunları kaydetti:
"Yurttaşlık Yasası 1975 yılında yürürlüğe girmiştir. 1994 yılında ise daimi ikamet izni verilmeye başlanmıştır.
Beyaz Kimlik için Yurttaşlık Yasası'nda yapılması gereken tadilatları yaptık.
Bu yasa ya da bu çalışmalar sadece Çalışma, Ekonomi, Dışişleri Bakanlıklarını da ilgilendiriyor. 
Beyaz Kimlik uygulamasına geçmeden önce şunu da belirlememiz lazım, genç çağ nüfus ne kadardır, iş gücü ne kadardır, yurt içindeki durum nedir, yurt dışındaki durum nedir, bunların hepsinin belirlenmesi gerekmektedir. 
Çalışma Bakanlığı ile beraber çalışma izinlerinin ve iş sektörlerinin tespiti için çalışıyoruz.
Bunun yanı sıra yasa yerli işsizliği ne kadar azaltır ne kadar artırır. Tüm bunları netleştirmeye çalışıyoruz.
Çünkü bunlar olmadan sağlıklı bir nüfus politikası olacağını düşünmüyorum.
Yurttaşlık talep edenlerin talep sebepleri daha çok ekonomik nedenlere dayanıyor.
Şunu da belirtmeliyim ki yurttaşlık devletle vatandaşlık arasındaki ciddiyeti sağlar. 
Beyaz kimlik bürokrasiyi ortadan kaldırıyor, iş yapabilirliği sağlıyor.
Şu anki yurttaşlık yasası çalışma izin yasasına bağlı bir yurttaşlık sistemi güdüyor.
Fakat bu doğru bir yaklaşım değildir. Bu durumu değiştirecek siyasi istismara neden olmayacak bir yurttaşlık yasası hazırladık. Yatırımcı kriterlerini de düzenledik. Burada doğup büyüyen çocuklar vardır ve bunlar için de farklı düzenleme yaptık.Seçme ve seçilme haklarının dışında sektörel yatırımlar yapıyoruz.Başlı başına büyük iyileştirmeler içeren bir çalışma yapıyoruz.

Akansoy: Vatandaşlık, ateşten gömlek

   CTP Milletvekili ve İçişleri Eski Bakanı Asım Akansoy da şöyle dedi:
   “Ülkemizde en büyük sorun, veri sorunudur, istatistik kurumu kurulması gerekiyor ki bu da şu anda komitededir.Yurttaşlık Yasası ne yazık ki gayri ciddi uygulanıyor.
Oysa bunun bir devlet politikası olması gerekirdi.”
   Akansoy “Güney Kıbrıs, para karşılığında ve yatırım karşılığında vatandaşlık veriyor. Sizler bu konuda neler düşünüyorsunuz?” şeklindeki soruyu yanıtlarken,  CTP olarak Güney Kıbrıs'ın yatırım karşılığı vatandaşlık vermesine karşı olmadıklarını dile getirdi.
Baybars ise şöyle dedi:
   “İki farklı yatırımcı modeli vardır. biz daha fazla ülkeye ciddi yatırım yapan istihdam sağlayan yatırımcılarla ilgili 2 milyon Euro olur bu daha az ya da daha fazla olur herhangi bir kota düşünmüyoruz. bana göre ihtiyaç da yoktur. Bakınız Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin yatırımcıya yatırım karşılığında vatandaşlık veriyor olması bana göre yanlış değildir. Örneğin Rusya uçağa binersiniz Rusya'ya gideceksiniz orada broşür görürsünüz. Broşürde bir ev alana vatandaşlık verilir diye ibare görürsünüz. Bu çoğu Avrupa ülkesinde böyledir. “  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474