banner564

Durumu iyi değil

‘Çocukluk hayalimdi’ diyerek hiç tanımadığı bir kadını 7 kez bıçaklayan 17 yaşındaki genç kızın acil tedaviye ihtiyacı olduğu açıklandı

Durumu iyi değil
banner598

 Suna ERDEN

**
Girne’de sabahın erken vaktinde yoldan geçen ve hiç tanımadığı 49 yaşındaki Elmeryy Sanchez isimli kadını sırtından 7 kez bıçaklayan 17 yaşındaki T.K. hakkındaki soruşturma tamamlandı. Zanlı 9 gün süren tutukluluğun ardından dün teminat için Girne’de mahkemeye çıkarıldı.
Zanlıyı kontrol eden Çocuk Psikiyatrisi Ayşe Zeki’nin mahkemede tanıklık yapmasından dolayı kapalı yapılan duruşmada iddia makamı toplam dört tanık dinletti.
İlk tanık, olayın soruşturmasını yapan polis, ikinci tanık Dr. Ayşe Zeki, üçüncü tanık Sosyal Hizmetler Memuru ve son tanık ise zanlının ablası S.K. oldu.
Elde edilen bilgilere göre, kapalı oturumda soruşturmayı yapan polis, zanlının ifadesinde çocukluğundan beri cinayet işlemek istediğini söylediğini ve ayrıca serbest kalırsa aynı şeyi yapacağı yönünde beyanda bulunduğunu belirterek, zanlının tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderilmesini talep etti.

Hemen tedaviye başlamalı
Dr. Ayşe Zeki ise zanlıyı iki kez kontrol ettiğini, cezai ehliyetinin bulunmadığına dair şu anda bir bulgu olmadığını ancak en kısa sürede farmakolojik ve psikolojik tedaviye başlamasının şart olduğunu belirtti. 
Duruşmada zanlının avukatı da tutuksuz yargılama talep ederken, tanık olarak ablası S.K.’yi mahkemede dinletti. Tanık S.K. zanlının serbest yargılanması halinde kaçmayacağını, kefalet şartlarını yerine getirebileceklerini ifade etti.
Tanığın ardından söz alan savunma, zanlının tutuksuz yargılanmasını talep etti.
Aktarılan tüm olgular ve dinletilen tanıkların ardından Yargıç Meltem Dündar, duruşmaya ara verdi.  Bir saatlik aranın ardından kararını açıklayan Dündar, zanlının tutuklu yargılanmak üzere 1 ayı aşmayacak bir süre ile cezaevine gönderilmesine karar verdiğini söyledi.
Yargıç gerekçelerini ise şöyle açıkladı:
“Zanlıyı kontrol eden Dr. Ayşe Zeki, cezai ehliyeti olmadığına dair bir bulguya henüz rastlamadığını ancak en kısa sürede tedaviye başlaması gerektiğini belirtti. İddia makamı ise zanlının polise verdiği ifadede serbest kalması halinde aynı suçu işleyeceğine dair ifade verdiğini ortaya koydu. İddia makamı ayrıca zanlı ile ailesinin 3 yıl önce KKTC’ye yerleştiklerini, Türkiye’den gelen ailenin ise ülkemizde bağlarının kuvvetli olmadığını ifade etti.
Savunma ise zanlının tutuksuz yargılanmasını, ailesinin veya sosyal hizmetlerin veya Barış Ruh Ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde gözetim altında tutulmasını talep etti.
Öte yandan 18 Haziran 2018 tarihinde Girne Kaza Mahkemesi’ne çıkarılan zanlı hakkında sosyal hizmetler gözetiminde kalması ve her ay kontrolden geçirilerek bir rapor hazırlanması emri verildi. Ancak şu ana kadar sosyal hizmetlerden sadece bir rapor temin edildi.”

Mevcut şartlar yeterli değil
“Zanlının hem sosyal hizmetlerin gözetimindeyken hem de ailesinin yanındayken adam öldürmeye teşebbüs gibi ağır bir suçu işlemiş olması, savunmanın ‘Ailesinin yanında veya sosyal hizmetler gözetiminde kalması’ talebinin yerinde olmayacağına kanaat getirdim. 
Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne tutulması talebini değerlendirdiğimde ise ülkemizde tutuklular için böyle bir uygulamanın olmadığını belirtmek isterim. 
Ne yazık ki daha 17 yaşında olan, ağır travmalar yaşamış, tedaviye ihtiyacı olan ve çocuk sayılan zanlının veya benzer kişilerin tedavisini ve rehabilitasyonunu sağlayacak bir oluşum ülkemizde bulunmamaktadır.
Zanlının ailesinin Türkiye ile bağlarının daha kuvvetli olmasını, kaçma ihtimalini ve mevcut şartları da değerlendirdiğimde en iyi çözümün cezaevi olduğu kanısına vardım. Sonuç olarak zanlının 1 ayı aşmayacak bir süre ile cezaevine gönderilmesine, hafta iki kez Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde kontrol ve tedavisinin yapılmasına emir veririm.  Ayrıca zanlı ile ilgili her 15 günde bir rapor hazırlanmasına da direktif veririm.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473