banner564

Bakanlığı göreve çağırdı

Mehmet Çakıcı, Denetimli Serbestlik Yasası’nın Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi tarafından engellendiğini savundu

Bakanlığı göreve çağırdı
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 10.40’ta Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplandı.
Genel Kurul’da ilk sözü Siber alarak TC ve KKTC arasında imzalanan ve Meclis’te oy çokluğu ile geçen Koordinasyon Ofisi Yasası’yla ilgili gelişmeleri aktardı.
Meclis’ten geçen tüm yasaların Cumhurbaşkanı’na gönderildiğini anımsatan Siber, Cumhurbaşkanının bu yasanın Anayasa’ya uygun olup olmadığı konusunda Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğunu hatırlattı. 
Anayasa Mahkemesi’nin Meclis Başkanlığına bir tebligat gönderdiğini, sürecin böyle işlediğini ve duruşma tarihinde Meclis Başkanlığı’nı temsilen bu yasayı savunacak bir avukatın hazır bulunmasının talep edildiğini beliren Sibel Siber, Anayasa’da yazdığı şekilde hareket ettiklerini anlattı.
Divanda temsil edilen parti başkanı, grup başkanlarını konuyla ilgili bilgilendirdiğini kaydeden Siber, “Divan üyelerinden yasaya Meclis’te olumlu oy veren üyeler avukat olarak bir isim önerdiler ve kurumsal yapı içinde yapmamız gerektiği gibi Başkanlık divanı kararıyla ilgili avukata bu görevi verdik” dedi.
Meclis Başkanı Sibel Siber, daha önce geçmiş yasama dönemlerinde de bu gibi durumlarla karşılaşıldığında dışarıdan 13 kez hukukçu hizmeti alındığı bilgisini de paylaştı.
Son atamalarla Meclis’teki hukukçu sayısının ikiye indiğini de söyleyen Sibel Siber, “Meclis Başkanı olduğum bu süre içinde değişik dönemlerde Meclis’te çalışan 4 personel üçlü kararname ile farklı yerlerde görevlendirildiler” dedi.

Çakıcı: Denetimli serbestliğe takoz konuluyor
TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, Denetimli Serbestlik Yasası’nın Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi tarafından engellendiğini savunarak, Sağlık Bakanlığı’nı bu konuda uyarı yapmaya çağırdı.
Bazı kişileri Denetimli Serbestlik Yasası’nın uygulanmasına takoz koymakla eleştiren Mehmet Çakıcı, Meclis’ten oy birliğiyle geçen bir yasanın uygulanmasının engellenemeyeceğini söyledi.
Çakıcı, yasadan yararlanmak isteyen ve şu anda mahkemesinin son aşamasında olan bir çocuğun mahkeme tarafından rapor almak üzere 3 kez Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne sevk edildiğini anlattı. 
Çakıcı, bu çocuğun psikiyatrist kontrolünden geçtiğini ancak raporun sadece 1 doktor tarafından imzalanması nedeniyle mahkeme tarafından yeniden hastaneye sevk edildiğini söyledi, bunu eleştirdi.
Mehmet Çakıcı, “Mahkeme bir kez daha hastaneye gönderiyor. Eğer bugün rapor alabilirse bu çocuğun geleceği belli olacak” dedi.
Meclis’te Çakıcı’nın konuşmasının ardından da sırayla gündemdeki yasa tasarılarının görüşülmesine geçildi. İlk olarak Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (Değişiklik)Yasa Tasarısı ele alındı.

Soyer: Tarımın ciddi desteğe ihtiyacı var
Tasarı hakkında ilk sözü alan CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, değişikliğin pozitif bir değişiklik olduğunu belirtti. Soyer, CTP-DP, CTP-UBP hükümetleri döneminde en fazla konuşulan konunun tarım olmasına rağmen, şimdilerde bu konuda derin bir sessizlik olduğunu söyledi.
Soyer, balyanın tanesinin 100 TL’ye çıktığı bir dönemin yaşandığını belirterek, bu kuraklık şartlarında tarım sektörüyle ilgili ciddi bir tartışma, düzenleme ve desteğe ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Angolemli: Hayvancıyla alay ediliyor
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de yasa tasarısı üzerine söz alarak ülkedeki tarım ve hayvancılık politikasını eleştirdi.
Angolemli, 2 TL olarak açıklanan keçi sütü için 1.50 TL ödendiğini söyledi; “Bu hayvancıyla alay etmektir. Hayvancı ses çıkarmazsa bunu 1’e kadar indirecekler. Aferin küçükbaş hayvancıyı destekliyorlar” eleştirisinde bulundu.
“Sağlıklı bir toplum istiyorsak hayvancıyı ve çiftçiyi desteklememiz gerek” diyen Angolemli, Güney Kıbrıs’taki restoranlarda masaya her zaman hellim geldiğini belirtti.

Tatar: Her şeyi özel sektöre bırakamazsınız
UBP Milletvekili Ersin Tatar, “Dünyanın her yerinde olduğu gibi kendi üreticimizi, gençlerimizi korumamız gerekiyor” dedi. Tatar, gençlerinin tarım ve hayvancılığa ilgili olduğunu söyledi. 
Bu sektörde yatırımlara ihtiyaç olduğunu, su projesinin de bu alana ivme kazandıracağını ifade eden Tatar, “Biz hayvancıya, SÜTEK’e önem veriyoruz. Devlet kendi müdahaleleriyle bu sektöre yön vermeli. Her şeyi özel sektöre bırakamazsınız” şeklinde konuştu.

Hamzaoğulları: Herkes değirmi değirmi konuşur
Meclis Genel Kurulu’nda SÜTEK (Değişiklik) Yasa Tasarısı görüşülürken söz alan CTP İskele milletvekili Biray Hamzaoğulları, 2010’lu yıllarda küçükbaş hayvancının daha mutlu olduğunu söyleyerek, “Herkes çıkar burada değirmi değirmi konuşur o yıllardaki kıstas neydi, sorun nedir, kim kime al ver yaptı da durum bu noktaya geldi?” diye sordu.
“Bu sistem yanlıştır” diyen Hamzaoğulları, küçükbaş hayvanın yem ihtiyacını sordu “Hep süte hep süte verirseniz küçükbaş hayvancı bir yere varamaz. 30 milyon destek verirsiniz. 18 milyonu 50 kişi alır. Zengine çalışılır…” şeklinde konuştu.

Şahali: SÜTEK sektör için lokomotif bir kuruluş
CTP milletvekili Erkut Şahali, süt sektörü için lokomotif bir kuruluş olan SÜTEK’ in yasasının küçük bir değişiklik içerdiğini belirterek, sektörün içinde bulunduğu durum dikkate alındığında bu kurumun daha dinamik çalışması için değişikliğin yerinde olduğunu belirtti.
Sektördeki sorunların giderilmesi için bunun tek başına yeterli olmadığını belirten Şahali, sektörün yeniden yapılandırılmasının esas olduğunu kaydetti.
Süt sektörünün üretim ve imalat bacağı ile ülkeye sağladığı istihdam katkısının yadsınamaz olduğunu belirten Şahali, sektörde planlı dahi olsa küçültülmeye gidilmesinin istihdamı önemli ölçüde etkileyeceğini vurguladı.

Tasarı oy çokluğu ile kabul edildi
Konuşmaların ardından, Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (Değişiklik) Yasa Tasarısı oy çokluğuyla kabul edildi. 
Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın oy çokluğuyla kabul edilmesinin ardından Sayıştay (Değişiklik) Yasa Tasarısı görüşüldü. 

Soyer: Tuz kokarsa ne koyarsın?
CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de, Sayıştayın verimliliğinin arttırılmasının önemine değinerek, TC ile imzalanan protokolde devletin ilgili bakanlıklarda mali teftiş yapacak denetim mekanizmalarının geliştirilmesi gerektiği üzerinde durulduğunu belirtti. 
“Sayıştay’ın her hükümet dönemine ve siyasi konjonktüre göre farklı uygulama yaptığını” söyleyen Soyer, “Et kokarsa tuz koyarsın. Tuz kokarsa ne koyarsın? Bu mantık tuzun koktuğunun göstergesidir” dedi.

Denktaş: En çok denetlenmesi gereken yer Maliye’dir
Ardından söz alan Başbakan Yardımcısı Maliye Bakanı Serdar Denktaş, yasanın Meclis tatile girmeden hayata geçmesi için çalıştıklarını belirtti.
Denetçilerle yaptıkları görüşmelerde “ya kadro artırımı ya tahsisat” teklifi sunduğunu dile getiren Denktaş, denetçilerden “kadronun artırılması daha önemlidir” cevabı aldığı için bu yönde değişiklik yaptıklarını anlattı. 
Denktaş, Sayıştay’ı kim denetleyecek sorusuna cevaben, Sayıştay’ın bütçesinin Maliye Bakanlığı tarafından kontrol edileceğini, burada bir yanlışlık görülürse bunun adliyeye taşınacağını anlattı.
Denktaş, “En çok denetlenmesi gereken yer Maliye’dir dolayısıyla buradaki bağımsızlık bizim için önemlidir” dedi.
Hem tahsisat artırımı hem kadro çoğaltımının mümkün olmadığını dile getiren Denktaş, “Bu ülkenin baş hakimi üstlendiği sorumluluğun karşılığını almalı, Cumhurbaşkanı da almalı, Savcısı da almalı memuru da almalı” dedi.

Denetçilere ek tahsisat ödeneği verilmeyecek
Madde madde görüşme sırasında Maliye Bakanı Serdar Denktaş, değişiklik önerisi sundu. Değişikliğe göre denetçilere ek tahsisat ödeneği verilmeyecek. Öneri oyçokluğuyla kabul edildi. Meclis’in bir sonraki birleşimi 30 Haziran Perşembe günü gerçekleştirilecek. 

Güncelleme Tarihi: 28 Haziran 2016, 09:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474