banner564

İki önemli adım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya lideri Putin’e mektup gönderdi, Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye-İsrail ilişkilerinin düzelmesine ilişkin mutabakat metni üzerinde uzlaşıya varıldığını açıkladı

İki önemli adım
banner598
 Türkiye ile Rusya ve İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesine yönelik önemli adımlar atıldı.
   Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e bir mektup göndererek uçak düşürülmesi konusundaki üzüntülerini dile getirdiği bildirildi.
   Başbakan Binali Yıldırım ise dün düzenlediği basın toplantısında İsrail ile ilişkileri düzenleyen ‘Mutabakat Metni’ üzerinde uzlaşıya varıldığını açıkladı. Her iki açıklama, Türkiye’de ve ilgili ülkelerde memnuniyet yarattı.
   Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düşürülen uçakla ilgili  Rusya Devlet  Başkanı Putin'e gönderdi  mektubun içerği ile ilgili açıklama yaptı. Kalın, Erdoğan'ın mektubunda Rus askeri uçağının düşmesiyle ilgili derin  üzüntü duyduğunu belirterek, "Hayatını kaybeden Rus pilotun ailesine bir kez daha  acılarını paylaştığımı belirtmek ve taziyelerimi sunmak istiyorum; kusura  bakmasınlar diyorum”ifadelerini kullandığını söyledi.
   Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rusya Devlet  Başkanı Putin'e gönderdiği mektupta, Türkiye ile Rusya arasındaki geleneksel  dostane ilişkilerin tekrar tesis edilmesi, bölgesel krizlerin çözümü için  işbirliği ve terörle ortak mücadele edilmesi için çağrıda bulunduğunu anlattı. Kalın ayrıca Türkiye ile Rusya'nın, ilişkilerin  geliştirilmesi amacıyla gerekli adımların atılması hususunda mutabık kaldığını  kaydetti.

Yıldırım’ın açıklaması
   Başbakan Binali Yıldırım da, Türkiye ve İsrail ilişkileriyle ilgili, "İlişkilerin normale döndürülmesiyle ilgili süreç başlamış oldu. Mutabakat metni Dışişleri Müsteşarımız Türkiye tarafından ve İsrail tarafından da muhatabı ile imzalanacak. O imzadan sonra onay süreçleri var." dedi.
   Yıldırım, İsrail ile yürütülen müzakerelerin ardından varılan mutabakata ilişkin Çankaya Köşkü'nde basın toplantısı düzenledi.
    Türkiye ile İsrail arasında bir süredir devam eden diplomatik ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik görüşmelerin ve müzakarelerin dün itibarıyla bir mutabakat metninde iki tarafça uzlaşıldığını belirten Yıldırım, "Böylece ilişkilerin normale döndürülmesiyle ilgili süreç başlamış oldu. Mutabakat metni yarın Dışişleri Müsteşarımız Türkiye tarafından ve İsrail tarafından da muhatabı ile imzalanacak. O imzadan sonra onay süreçleri var. İsrail'de onay Bakanlar Kurulu'nda. Bizde ise Meclis'te tamamlanmış olacak. En kısa sürede büyükelçilikler faal hale getirilecek ve büyükelçilerin ataması yapılmış olacak." diye konuştu.
   Yıldırım Türkiye-Rusya ilişkileri konusunda ise şunları söyledi:
   “Türk milleti de Rus milleti de bu krizin artık ortadan kalkmasını istiyor, bunun çok anlamlı olmadığını düşünüyor. Bize düşen de irade sahiplerine düşen de bir an önce milletimizin, vatandaşlarımızın bu beklentilerini karşılamak olmalıdır. Bu yönde de güzel gelişmeler var, yakın zamanda bunları da milletimizle paylaşacağız."


Netanyahu: Ayrılığın bir yararı yoktu
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi için önemli bir aşama olduğunu ve İsrail'e büyük ekonomik yansımaları olacağını belirtti.
İsrail resmi televizyonunun haberine göre, Netanyahu İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlediği basın toplantısında bunun ilişkilerin normalleşmesi için önemli bir aşama olduğunu ve İsrail'e büyük ekonomik yansımaları olacağını kaydetti.
Netanyahu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'le Türkiye anlaşmasını ele aldıklarını ifade etti.
Gazze Şeridi'ne yardım ulaştırması için gemilerin Aşdod Limanına yanaşmasına izin verileceğini söyleyen Netanyahu, "Anlaşma Gazze'ye uygulanan deniz güvenlik kordonunu devam ettiriyor. Bu bizim açımızdan yüksek güvenlik çıkarıdır ve bu konuda pazarlık yapmam. Güvenlik kordonu Hamas'ın askeri gücünü arttırmasını engellemeyi hedeflediği için kaçınılmazdır ve aynen kalacaktır. Türkiye ile yapılan anlaşma Gazze'deki insani durumun iyileşmesini mümkün kılacak. Bu kapsamda su ve elektrik sistemi onarılacak. Gazze Şeridi'nde yeterli su olmaması oradakilerin hayatını zorlaştırıyor. Bu konunun iyileştirilmesi İsrail'in yararına" dedi.
Netanyahu, Türkiye ile İsrail arasındaki ayrılığın hiçbir yararı olmadığını söz konusu iki ülkenin işbirliği içerisinde olması gerektiğini belirterek, “Türkiye ile İsrail bölgede güçlü iki büyük ülkedir. İlişkiler

Güncelleme Tarihi: 28 Haziran 2016, 10:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473