banner564

“Bazen haberimiz bile olmuyor”

Meclis’e “habire” yasalar geldiğini, bunlardan haberleri olmadığını ifade eden Tatar, her yasa tasarısına da ivedilik istenmesini eleştirdi

“Bazen haberimiz  bile olmuyor”
banner598

Sibel Siber başkanlığında toplanan dünkü Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ilk olarak gündemde bulunan yasa tasarı ve önerilerin ivedilikleri görüşülüp oylandı.

Genel Kurul Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması (Değişiklik) Yasa Önerisi, Gelir Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı, Kamu İç Mali Kontrol Yasa Tasarısı’nın komitede ivedilikle görüşülmesini kabul etti.

UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, Gelir Vergisi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ivediliğinin görüşülmesi sırasında söz alarak, Meclis’e “habire” yasalar geldiğini, bunlardan haberleri olmadığını, her yasa tasarısına da ivedilik istendiğini ifade ederek, bunu eleştirdi.

Maliye Bakanı Zeren Mungan ise, Vergi ile ilgili yasaları bütünlük içerisinde götürmek için çalıştıklarını, bu çerçevede 7 yasa tasarısının birlikte götürülmesi için ivedilik alındığını ifade ederek, komitenin yoğun bir şekilde çalıştığını, bu yasaların Meclis’e geldiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından tezkere oybirliği ile kabul edildi.

 

Kamu Görevlileri Yasa Önerisi...

Genel Kurul daha sonra, UBP Milletvekili Dursun Oğuz ile DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek’in birlikte sunduğu “Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Önerisi”nın ivediliğini görüştü.

UBP Milletvekili Dursun Oğuz öneri hakkında söz alarak, bu konuda birçok kesimle görüşme yaptıklarını, ortak mutabakatın Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nda çalışanların bir mağduriyetinin bulunduğu şeklinde olduğunu belirterek, askeri personelin devlet personelinden ayrı tutulduğunu ve mağduriyet yaşandığını kaydetti. Dursun Oğuz, bu konuda herkesten hassasiyet istedi.

 

Yorgancıoğlu, “tartışılsın” dedi

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, bu konuda bir sorun olduğunu, ancak bir sorunu ortadan kaldırmak adına başka bir sorun yaratmamak gerektiğini ifade ederek, gençlerin, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nda çalışanların geleceğini garanti altına almak istediklerini ancak bu sorunu devlete alarak gideremeyeceklerini, bunu yapmaları durumunda daha fazla sıkıntı yaşayacaklarını anlattı.

Yorgancıoğlu, bu konunun komitelerde tartışılabileceğini, gençlerin sorunlarını çözmek istediklerini ancak devlette başka sorun yaşamak istemediklerini ifade ederek, ivedilik konusunda da acele edilmemesi bunun biraz daha olgunlaşmasının beklenmesi gerektiğini vurguladı.

DP Ulusal Güçler Milletvekili Hakan Dinçyürek de, çalışanların haklarını korumaya yönelik bir çalışmaya milletvekillerinin destek vermesi gerektiğini ifade ederek, oylarının olumlu olacağını kaydetti.

 

Çeler: Amaç ne?

TDP Milletvekili Zeki Çeler de söz alarak, profesyonel askerliğe geçişi savunduklarını, komitede bu konuda çalıştıklarını, ancak hükümetin bunu geciktirdiğini savunarak, “Amaç nedir?” diye sordu.

Askerliğin kısaltılması ve iyileştirilmesi konusunda neden geciktirme yaşandığını anlayamadığını söyleyen Çeler, oy doğrultularının olumlu olacağını söyledi.

 

Meclis’te kabul edilenler

Yaşanan tartışmaların ardından önerinin ivediliği oybirliği ile kabul edildi.

Bunun ardından yine UBP Milletvekili Dursun Oğuz ile DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek’in Meclis’e sunduğu “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Önerisi” ele alındı ve ivediliği oybirliği ile kabul edildi.

Genel Kurul İskan, Topraklandırma ve Eşdeğer Mal (Değişiklik) Yasa Tasarısı ve Bilançoların Güncellenmesi ve Tahsilatın Hızlandırılması (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı’nın ivediliğini görüşüp kabul etti.

 

Meclis Genel Kurulu, Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı’nın, TBMM Müzecilik Araştırma Bilim Şefi Dr. Pelin Aykut Saçaklı ve Yüksek Mimar Bahar Kaya’nın KKTC’ye davet edilmelerine ilişkin kararı ile Meclis Başkanı Sibel Siber ile heyetinin Londra temaslarına yönelik kararını kabul etti.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, İskan, Topraklandırma ve Eşdeğer Mal (Değişiklik No:2) Yasa Tasarısı'nı madde madde görüşerek oyçokluğuyla onayladı.

 

Çavuoğlu’nun önerisi reddedildi

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu, tasarının madde madde görüşülmesi sırasında “her türlü puan” tanımı yerine “eşdeğer puan” tanımı yapılması önerisini yaptı. Öneri oyçokluğuyla reddedildi. Önerinin reddedilmesinin ardından İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, önerinin reddedilmesinin nedenini açıklayarak, adaletsizlik oluşturabileceğini söyledi.

Daha sonra UBP Milletvekili Ersan Saner de bir öneri yaptı. İdari ve Sosyal İşler Komitesi Başkanı Özdemir Berova önerinin kabul edilmesinin uygun olduğunu kaydetti. Öneri, oyçokluğuyla kabul edildi.

Tasarının görüşülmesi sırasında ilk sözü İdari ve Sosyal İşler Komitesi Başkanı Özdemir Berova alarak, komite çalışmaları ve kararları hakkında bilgi verdi.

 

Çakıcı: Siyasetin bulaşmadığı yapı...

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı, yeni yasada İskan Encümeni’nin yeni adının İskan Komitesi’ne dönüştüğünü, komite üyelerinin de dışarıdan atananlar yerine daha çok devletten yetkililer olduğunu işaret ederek, komisyonun siyasilerin atadığı kişilerin oturduğunu ancak daha özerk, siyasetin bulaşmadığı bir yapıda olmasını temenni ettiğini söyledi.

Çakıcı, komisyon üyelerinin devletten maaş çeken kişilerden oluşturulmasının tasarruf konusunda doğru olduğunu, ancak bu komisyonun siyasetten hiçbir zaman kurtulamadığını ifade ederek, mallarla ilgili geçmişte çok haksızlıklar olduğunu kaydetti.

Çakıcı, tasarıya ret oyu vereceklerini belirtti.

 

Angolemli: Eşdeğercinin hakkı çiğneniyor

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de, eşdeğercinin hakkının çiğnendiğini kaydetti. Angolemli, yasanın geçmişiyle ilgili bilgi verdi.

Yasanın içeriğinin toplumun beklentisini karşılamadığını savunan Angolemli, eşdeğer sahiplerinin haklarının çiğnendiğini belirtti. Angolemli, “CTP’den böyle bir değişiklik karşımıza gelmesini beklemezdim” dedi.

Başbakanın, ‘Güney’de mal bırakan eşdeğer sahiplerinin sorunlarının çözülmesi için Taşınmaz Mal Komisyonu benzeri bir oluşum söz konusudur’ dediğini anlatan Angolemli, bu açıklamanın halktan olumu tepkiler aldığını kaydetti.

Yeniboğaziçi’nde mal dağıtıldığını ancak daha sonra bir kısmının SİT alanı ilan edildiğini söyleyen Angolemli, “Bu arsanın şimdi kıymeti düşmüştür. Bu durumda olan birçok kişi vardır. Bu soruna çözüm bulunmalıdır” dedi.

Angolemli, yasaya olumlu oy vermeyeceklerini söyledi.

 

Erhürman

CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, yasa tasarısıyla ilgili eleştirilen iki noktada yoğunlaştığını belirterek, bunlara değindi. Erhürman, bunlardan birinin özerklik diğeri de eşdeğercilerin hakları olduğunu anlattı.

Yasadaki yapılanmanın özerk bir yapı olmadığını söyleyen Erhürman, nedenlerini açıkladı. Atamaların ve görevden almanın Bakanlar ve Bakanlar Kurulu tarafından yapıldığını kaydeden Erhürman, bunun özerk bir yapı olmadığını ifade etti.

 

Töre destek verdi

DP-UG Milletvekili Zorlu Töre, yasanın önemine değinerek, güncellenmesine destek verdi. Eşdeğercilerin bugüne kadar haklarını alamamasını eleştiren Töre, “Devlet hala daha eşdeğercilerin haklarını vermedi. Yasa geçince haklarını alacaklar mı? Ne zaman alacaklar?” diye sordu.

 

İskandan sorumlu bakanlığın yıllardır adalete uygun şekilde, gereğini yerine getiremediğini söyleyen Töre, “Hala daha hakkını alamayanlar var. Bekleyenler vardır” dedi.

 

Soyer AİHM kararına dikkat çekti

CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, mülkiyet konusunda AİHM’in verdiği kararının yeni bir merhale olduğunu ifade etti.

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun etkin ve verimli çalışmasının önemli olduğunu belirten Soyer, takasın gündeme getirilmesinin olanaklı olup olmadığının da araştırılması gerektiğini söyledi.

Toprak konusunda iki resmi harita olduğunu belirten Soyer, bu haritaların unutturulmasına izin verilmemesi gerektiğini kaydetti.

 

Tahsilatın hızlandırılması...

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “Bilançoların Güncellenmesi ve Tahsilatın Hızlandırılması (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı’nı oy çokluğuyla kabul etti.

Tasarı, “ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar nedeniyle, yükümlülere, açılım sağlanması, devlete olan borçlarının ödemelerinde kolaylık sağlanması, vergi yükümlüsü gerçek kişi ve kurumların sermaye artırımı yoluyla, başka bir deyişle kayıt dışı kalmış ekonomik varlıklarını beyan ederek bilançolarını düzeltme imkânı tanınmasını” öngörüyor.

Tasarıyla ayrıca, “yükümlülere, 2007-2011 vergilendirme dönemlerine ait beyanlarında düzeltme, yani matrahlarını artırma imkânı verilerek bu yıllara ait resen ve ikmalen tarama ihtimalinin ortadan kaldırılması, bu yolla vergi barışının sağlanması ve yükümlülerin Gelir ve Vergi Dairesi ile yaşadıkları problemlerini ortadan kaldırarak önünün açılması” amaçlanıyor.

 

Mungan: Af değil hızlandırma

Maliye Bakanı Zeren Mungan da, yapılan çalışmanın Vergi Dairesi çalışanlarının bir çalışması olduğunu dile getirerek, tasarıda öngörülen düzenleme ve tahsilatın hızlandırılmasının “af” olmadığını kaydetti.

KKTC’nin en fazla vergi affı uygulayan ülke olduğunu ve buna artık ‘dur’ denmesi gerektiğini söyleyen Mungan, bundan önce yapılan yasalardan kaynaklanan sorunları anlatarak bu yasada yapılan düzenlemelerin net olmasından dolayı da yasanın avantajlarını anlattı.

Ekonominin artık rayına oturması gerektiğin dile getiren Mungan, bilançoların da gerçekçi olması gerektiğini kaydetti.

 

Taçoy: Tahribatları bilinmiyor

DP-UG Milletvekili Hasan Taçoy, yasanın içeriğinde bulunan vergi sistemini örneklerle anlattı.

Devletin denetim görevini yerine getiremediğini belirten Taçoy, vergi mükellefiyetinin önemine işaret etti. Yasanın düzenlenmesinin bu şekilde olmaması gerektiğini söyleyen Taçoy, uygulamada nasıl tahribatlar çıkacağının bilinmediğini belirtti.

Daha sonra CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür’ün, yasanın maddelerinin yan başlıkları okunarak oylanması önerisi kabul edildi.

Yasa tasarısı UBP ve TDP’nin ret oyuyla, madde madde görüşülerek oy çokluğuyla kabul edildi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bir sonraki birleşimi 17 Nisan Perşembe günü yapılacak.


Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2014, 03:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474