banner564

Bizden bu kadar

Lefkoşa’nın güneyinde kalan 300 yıllık Ömerge Hamamı, restore edilip Rumlar tarafından işletiliyor, kuzeydeki 100 yıllık Tantin’in Hamamı ise tamamen yıkılmayı bekliyor

Bizden bu kadar
banner598
Zorkun TAŞER
   Güney Kıbrıs’ta, Osmanlı’dan kalma tarihi eserler, Birleşmiş Milletler’den proje kapsamında yardım alınarak yeniden restore edildi ve kullanılmaya başlandı.
   Yaklaşık 10 yıl önce restore edilen ve 300 yıllık bir geçmişi olan Ömerge Hamamı da Lefkoşa Rum Belediyesi’nin yönetimine verildi. Belediye, ihale yöntemiyle hamamı özel bir şirkete kiraladı. Rumların geleneğinde olmamasına karşın, güneydeki Türk hamamı, Çinli masörlerden yardım alınarak işletiliyor ve turistler tarafından büyük ilgi görüyor.

Tantin’in Hamamı isyan ediyor
   Kuzey Lefkoşa’da ise Lefkoşa’nın Surlariçi bölgesindeki Kafesli mahallesinde yer alan ve 1920'li yılların başında inşa edilen, Tantin’in Hamamı bugünlerde kaderine terk edilmiş durumda. 
   Yıllarca Başkent Lefkoşa sakinlerinin yanında köylerden gelenlere, hatta turistlere hizmet veren tarihi mekanın bugünkü durumunu görenler büyük bir üzüntü yaşıyor, içi burkuluyor. Ülkemizdeki tarihi eserlerin bu şekilde kaderlerine terk edilip, yıkılmaya yüz tutmasını eleştiren bölge sakinleri “ne yaptıysak, devletin ilgili birimlerini buralara getiremedik” diyor.

Yıllardır bakım bekliyor
   Diyalog’a konuşan Kafesli Mahallesi sakinleri, hamamın neden bu şekilde ilgisiz kaldığını anlattı. Uzun yıllardan beri Kafesli mahallesinde yaşayan vatandaşlar,  onlarca kez ilgili makama hamamın tadilatı için başvurduklarını söylediler. 
   Mahalle sakinleri, “Hamam, Tantin tarafından 1920’li yıllarda inşa ettirildi ardından ise işletimi Simsar Pembe isimli bir bayana devredildi” dedi.
Vatandaşlar, uzun yıllar hamamı işleten Simsar’ın, 1963 yılında Rumların Kıbrıslı Türklere saldırmasıyla başlayan olaylardan etkilenerek tarihi hamamın işletmesinden vazgeçtiğini belirterek, “ 963 yılında binanın bir bölümü yıkılıp, taşları ise mevzi olarak kullanmak üzere mücahitlere verildi. 1974 Mutlu Barış Harekatının ardından ise tarihi hamam hiçbir restorasyon görmeden günümüze kadar geldi” diye konuştu.

Defalarca restorasyon için başvurdular
   Mahalle sakinleri, birçok kez Eski Eserler Dairesi ve Turizm Bakanlığı’na başvurup hamamın restorasyonunun yapılıp tekrar ülkemiz turizmine kazandırılması için ellerinden geleni yaptıklarını, fakat hiçbir karşılık görmediklerini söylediler. 
   Yapılan başvurulara Eski Eserler Dairesi’nin kayıtsız kaldığını gören mahalle sakinleri, 2000 yılında TC Yardım Heyetine mahalle muhtarı Mehmet Eminoğlu’nun başvurduğunu belirttiler. 2001 yılında yardım heyetinden iki görevlinin gelip hamamı inceledikten sonra restorasyon için yaklaşık  Bir Buçuk milyon TL gerektiği tespitinde bulunduklarını ve  TC Yardım Heyeti’nin o gün için bu meblağı karşılayamayacağını kendilerine aktardığını kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2014, 10:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473