banner564

Bu kadar da  olamaz

Türkiye’den ithal izni verildiği halde bayramda domatesin fiyatı 7 liradan aşağı düşmedi

Bu kadar da  olamaz
banner598

 Suna ERDEN

   İthal ürünlerde fiyat artışları kontrolsüz bir şekilde devam ederken, Türkiye’den tonlarca domates ithal edilmesine karşın fiyatların 7 TL’nin altına düşmemesi vatandaşı isyan noktasına getirdi. Lefkoşa’daki marketlerde domatesin kilosu 8, patatesin 6.5, soğanın da 5,5 TL olduğunu belirten vatandaşlar “Biz ne yiyeceğiz?” diye soruyor.
   Bayramı ve denetimsizliği fırsat bilenler sayesinde kan ağlayan vatandaşlar “Bir ay önce sebze ve meyve ihtiyacı için 100 lira harcarken, şimdi 200 lira da yetmez oldu” diyerek, hükümetin etkin önlemler alamamasından yakındı.


Ne dediler?.. Ne dediler?..

Bilge Şeker:
Kuzey Kıbrıs’ta üniversite eğitimi görüyorum. Başta ev kiraları olmak üzere her şey çok pahalı… Temel tüm ürünlere zam gelmiş durumda. Ayakkabıdan çoraba, makyaj malzemesinden temizlik ürünlerine, gıdadan sebzeye her şeyin fiyatı uçuyor. Bir ayı çıkarabilmek için artık birçok şeyden kısmak zorunda kaldım. Yoksa başka türlü geçinecek durumum kalmayacak. Ailesi ve çocukları olanları hiç düşünemiyorum. Allah herkesin yardımcısı olsun. 

Sefa Mercan:
Marketlerde fırsatçılık başladığını düşünüyorum. Serbest piyasa bahane edilerek ürünlere yüksek oranda zam yapılmış. Bana göre dövizdeki artışa oranla değil çok daha fazla zam yapıldı. Mutfak masrafım iki katına çıktı. Bir ay önce 200 liraya iyi bir alış veriş yapabilirken şimdi birkaç parça bir şey alabiliyorum. Yetkililerin ailen tüm marketleri denetim altına alması gerekiyor. Çünkü döviz indi ama fiyatlar düşmedi.

Mehmet Bayrak:
İğneden ipliğe her şeye zam gelmiş. Üstelik yüksek oranlarda… Dövizi bahane edip fiyatları şişirmişler. Bana göre fırsatçılık yapılıyor. Döviz ilk yükseldiği gibi değil, düşme oldu ama fiyatlar indmedi. Neye göre zam yaptılar. Kurlar dalgalanıyor neye göre artışlar yapıldı anlamadım. Bir ay önce 100 liraya 10 parça bir şey alabiliyorduk şimdi 5 parça alabiliyoruz. Bu da ürünlere yüzde 50 zam yapıldığını gösterir. Serbest piyasa diyorlar ama denetlenmesi şarttır. Denetim olmazsa işimiz zor.

Yusuf Uzun:
Bazı marketlerde 4 gün boyunca yumurta bulamadım. Bazı ürünler satılmadı. Satışa koyulduğunda ise bayağı pahalandığını gördüm. Tek kelimeyle bunun adı fırsatçılıktır. Firmalar zam yaparken neyi kıstas alıyorlar, devlet denetim yapıyor mu bunları halka açıklasınlar.

Sacide Büyük:
Her şeyin fiyatı yüzde 100 arttı. Marketler dövizi bahane edip kafasına göre her şeye zam yaptı. Evet, kabul ediyorum döviz bir ara çok yükseldi ama ürünlere yapılan zam oranı normalin üstünde. Halkın alım gücünü yarı yarıya düşürdü. Madem serbest piyasa ekonomisi diyip önlem alınmıyor o zaman asgari ücrete de zam yapsınlar. Yoksa yakında büyük bir kaos çıkacak. Fiyatlar çekilir gibi değil.
Ben 100 liraya bir yemek yapamıyorum. Etin kilosu 70 liraya çıktı. Domates kilosu 7 ile 8 lira, patates 6 buçuk lira soğan 5 buçuk lira, bunun yağı var tuzu var başka malzemeleri var. Yani 100 liraya bir yemeklik malzeme zor alınır oldu. Ne olacak bu halkın hali bunun düşünen var mı? 

Erkan Durmaz:
Biraz sebze aldım 125 lira ödedim. Domates, soğan, patates, patlıcan bunlar artık lüks yiyecek grubuna girdi. Domatesi 8 liraya alır olduk. Ayıptır artık. Sebzenin yanı sıra raflardaki ürünlerde oldukça pahalı oldu. Özellikle ithal ürünler alınacak gibi değil. Eğer bugün birkaç kilo sebzeye 125 lira ödüyorsam artık gerisiniz siz düşünün. Diğer ihtiyaçlarımızı nasıl karşılayacağız. Yetkililer artık bu işe bir el atmalı. 

Mehmet Dibo:
Yılın birkaç ayı Türkiye’de birkaç ayı KKTC’de yaşıyorum. Gerçekten burada ürünler çok pahalı. Türkiye’de 2 lira olan domates burada 8 lira. Kiralar yine öyle. Temel ihtiyaçlar, sebzeler, et her şey çok pahalı. Allah vatandaşı korusun.

Vasit Göksun
İki su, tuvalet kâğıdı birkaç küçük parça bir şey aldım 109 lira ödedim. Çocuğum için aldığım diş macununun tutarı 18 lira. Diğer ürünler keza yine çok pahalı. Sebze, et baklagil fiyatları almış başını gidiyor. Neye göre bu zamlar yapıldı anlamadık. Halk bu pahalılığı nasıl kaldırsın. Özellikle asgari ücretli ne yapsın. Yetkililer biran önce bu soruna çare üretsin. Yoksa durum vahim…

Cep yakıyor
Bu arada marketlerde satılan sebze ve meyve fiyatlarının kilosu ise dün şöyleydi:
Tatlı Patates: 20, 90 TL, kök kereviz 7,80 TL, soğan 5, 20 TL, batın muz 15 15,60 TL, limon 9, 50 TL, domates 7, 50 TL, salatalık 3, 10 TL, patates 6, 50 TL, kıvırcık marul 3, 99 TL, pırasa 2, 60, kırmızı dolma biber 19, 90 TL, patlıcan 2, 90 TL, mandalina 3, 20 TL ve karpuz 3,30 TL…   

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474