banner564

Bu kural değişmez

Çözümün ilk gününde Maraş’ın iadesini isteyen Kasulidis, Güzelyurt’un iadesinin de şart olduğunu açıkladı

Bu kural değişmez
banner598
 Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, muhtemel çözümün ertesi gününe hazırlandıklarını, bu kapsamda birinci planda kapalı Maraş’ın iadesi olduğunu söyledi.
   Alithia “Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis Ertesi Günle İlgili Hazırlıkları Açıklıyor… Birinci Planda Maraş’ın İadesi” başlığıyla manşete çektiği haberde, Kasulidis’in SuperSport FM’in “Kıbrıs Bugün” isimli programında yaptığı açıklamalara yer verdi.
    Olası bir anlaşmanın ertesi gününe, özellikle de birkaç ay sürecek geçiş dönemi için aradaki süreyi ön hazırlık yaptıklarını anlatan Kasulidis, hazırlıkların birinci planında kapalı Maraş’ın iadesinin bulunduğunu söyledi.
   Kasulidis, 2004’te pasifize edilmiş ancak bugün yeniden kurulup takviye edilerek aktifleştirilmiş çeşitli çalışma gruplarının, kentin iadesi, yeniden imarı ve “yasal sahiplerinin yeniden iskânıyla” ilgili bütün konuları ele aldığını söyledi.
   Kasulidis, teknik komitelerin çözüm sonrası dönem için mevzuatları hazırlamakta olduğunu ve Rum yönetiminin başka ülkelerle imzaladığı çeşitli anlaşmaların da incelendiğini belirterek “bu çalışmalar şu anda yapılıyor” dedi.

Güzelyurt iade edilecek

    “Omorfo (Güzelyurt) olmadan çözüm olmaz” diyen Kasulidis, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun önceki gün Fileleftheros’ta yayımlanan röportajında, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce Güzelyurt’la ilgili açıklamalarını kabul etmeyip ‘söylentiden ibaret’ diye nitelediğini hatırlattı ve “Esas olan şudur ki biz meseleleri müzakere masasında göğüslüyoruz”  dedi.
   Kasulidis, müzakerelerde ilerleme sağlanan frekansta bir bükülme olduğunu ancak bölgede olup bitenlerden dolayı bunun kesin bir izahı olamayacağını söyledi ve “Türkiye isterse, Kıbrıs sorununun bütün etkilerini ve geçmiş yıllardakinden çok daha büyük olan maliyetini sırtından atacak. Türkiye Doğu Akdeniz’de yalnızlığını hissetti, bizim uluslararasındaki ve bölgedeki kendi diplomatik başarılarımızı hissetti” dedi.
   Kasulidis, “devam eden uzlaşmazlığın ortadan kalkması gerektiği bazı ciddi konularla yüzleşmeye yaklaşıldığına” işaret ederek şunları ekledi: 
   “Bu da müzakereleri, şu veya bu şekilde prosedürün sonuna doğru ilgilenilmesi gereken konulara; yani anayasanın yazılması müzakeresine, ilk gün diye ifade edilen referandumdan sonraki dönemin müzakeresine ve ekonomik yönün müzakeresine götürecek.”
   “Şu anda başkanlık sistemine, birçok yerinden edilmişin yurtlarına geri dönüşte tercih edeceği kolaylıklara ve toprak düzenlemelerinde karar verilmesi gereken noktaya ulaşıldığını” söyleyen Kasulidis daha sonra garantiler konusunun da bulunduğunu belirtti.

Güncelleme Tarihi: 02 Mart 2016, 10:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473