banner564

Buzlar erimedi

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın siyasi partilere yönelik Kıbrıs konusundaki bilgilendirme toplantısına Başbakan Özgürgün’ün katılmaması gündem oldu

Buzlar erimedi
banner598
Rahme ÇİFTÇİOĞLU
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin başkan veya temsilcilerini kabul etti. Kıbrıs konusu gündemiyle Cumhurbaşkanlığı’nda yapılan görüşme saat 11.15’te başladı. Toplantıya Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Hüseyin Özgürgün ile yurtdışında olan Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş katılmadı.
Görüşmede Ulusal Birlik Partisi’ni Genel Sekreter Dursun Oğuz ve Girne Milletvekili İzlem Gürçağ, Demokrat Parti’yi Genel Sekreter Afet Özcafer ile Lefkoşa Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu, Cumhuriyetçi Türk Partisi’ni Genel Başkan Tufan Erhürman ile Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan, Toplumcu Demokrasi Partisi’ni de Genel Başkan Cemal Özyiğit ile Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli temsil etti. 
Cumhurbaşkanlığı’nda bir buçuk saat süren görüşme sonrasında siyasi parti başkanları ve temsilcileri basına açıklama yaptı.

Özcafer: Çözüm hepimizin isteği
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin başkanları ve temsilcileriyle yaptığı görüşmenin çıkışında konuşan DP Genel Sekreteri Afet Özcafer,  Genel Başkan Serdar Denktaş yurt dışında olduğu için toplantıya katılamadığını ifade etti.
Bilgilendirici bir görüşme yaptıklarını dile getiren Özcafer, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın tüm siyasi partilerden gelen sorulara cevap verdiğini kaydetti.  Mart ayında Cenevre’de yeni bir toplantı yapılabileceğini kaydeden Özcafer, “Temennimiz odur ki bu müzakereler yine belli bir yere geldiği zaman durmaz” diye konuştu.

Özyiğit: Başbakanın katılmaması topluma saygısızlık
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de görüşmenin çıkışında yaptığı açıklamada, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün Cumhurbaşkanlığı’ndaki bilgilendirme toplantısına katılmamasını “Topluma yapılmış bir saygısızlık” olarak nitelendirdi. 
Toplantıda gerek Cenevre’de yaşananların gerekse sonrasındaki toplantı ve temasların değerlendirildiğini anlatan Özyiğit, beklentinin Mart ayında Cenevre’de yeniden bir beşli konferans yapılması yönünde olduğunu kaydetti. Bunun çok olumlu ve önemli bir gelişme olduğunu anlatan Özyiğit, Türkiye’deki referandum ya da Yunanistan’daki gelişmeler gibi olayların sürecin önüne geçmemesi temennisinde bulundu.
TDP olarak bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Cumhurbaşkanı ve ekibine müzakereler konusunda katkı koyamaya kararlı olduklarını söyleyen Özyiğit, “Yapılan çalışmalar bize göre son derece önemli ve yerinde. Beklediğimiz bunun devamı ve Mart ayında yapılacak zirveden sonuç almak” diye konuştu.


Erhürman: Bizde yeterli cesaret var
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman da görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Akıncı ile ekibinde çözüm için yeterli cesaretin ve kararlılığın olduğunu söyleyerek, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’e “Siz de cesaretle ve kararlılıkla üzerinize düşeni yapınız, herhangi bir beklenti içine girmeyin, ilkeler ortada” çağrısı yaptı.
Rum liderin son dönemde bazı konularda yanlış algı geliştirdiğini söyleyen Erhürman, “Sayın Anastasiadis, Türkiye’nin Anayasa referandumundan önce sürece gerekli katkıyı koyamayacağını düşünüyor. Bu tamamen yanlış bir algıdır” dedi.
Erhürman şunu da ekledi: “Eğer Sayın Anastasiadis ‘referandum olmasını bekleyelim, nasılsa Türkiye’ye bundan sonra çok esneyecek’ diye bir düşüncesi varsa bilmesi gerekir ki gerek Türk tarafının gerekse Türkiye Cumhuriyeti’nin esneyebileceği ve esneyemeyeceği yerler referandum ya da seçim değil ilkeler üzerinden belirlenmiştir. Her şey ortadadır...”

Özgürgün’ün de olmasını arzu ederdik
Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün toplantıya katılmamasının içeride gündem olup olmadığının sorulması üzerine Erhürman şunu söyledi:
“Sayın Özgürgün de Sayın Denktaş da toplantıda yoktu ama bu konu gündem olmadı. Onların partilerinden temsilciler buradaydı. Biz onların da burada olmasını arzu ederdik. Bu ciddi bir konu. Cenevre’den sonra siyasi partilere yönelik ilk bilgilendirme toplantısı. Ben ana muhalefet partisi lideri olarak burada olmalarını, görüşleri, düşünceleri nedir birinci ağızdan almayı tercih ederdim...”

Oğuz: Kolay bir süreç değil
Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekteri Dursun Oğuz da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın kendilerini bilgilendirdiğini belirtti. Oğuz, “Sürecin üzerinden yeniden geçtik” dedi.
Oğuz, mart ayında 5’li zirvenin yapılmasıyla ilgili bir çalışma olduğu kaydederek, “Günle ilgili nihai bir sonuç yok ama mart ayı kesin gibi görünüyormuş, bize verilen bilgi bu” şeklinde konuştu.
2018’de Güney’de seçim olacağını anımsatan, toplantıda önümüzdeki 3 ayın önemli olduğuna değinildiğini kaydeden Oğuz, “Bu konuda hemfikiriz” dedi.
UBP Genel Sekreteri Dursun Oğuz, Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün toplantıya katılmaması ve bazı açıklamalarıyla sürece tepki gösterdiğiyle ilgili bir soru üzerine şunları kaydetti:
“Sayın Başbakan hükümeti temsil ediyor, biz parti olarak buraya geldik. İçeride bununla ilgili bir konuşma geçmedi. Öyle bir konu açılmadı. Geçmişten bugüne kadar olan süreçle ilgili değerlendirme yapıldı, muhtemel görüşmelerle ilgili bilgi verildi. Süreç kolay bir süreç mi? Elbette değil...”

Güncelleme Tarihi: 09 Şubat 2017, 09:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473