banner564

Don pazarı vurdu

Fasulyenin tazesi 15, sarısı 17 TL’ye fırladı

Don pazarı vurdu
banner598
Zorkun TAŞER

Ülke genelinde, önceki hafta etkili olan olumsuz hava koşulları ve don çarşıdaki sebze ve meyve  fiyatlarına  yansıdı.
İki hafta önce 1 ile bir buçuk lira arası değişen domatesin fiyatı dün Lefkoşa Terminal Bölgesinde kurulan açık pazarda 5 liraya satıldı.
Sebze ve meyve üretilen seralar ile narenciye bahçelerinin bu dondan olumsuz etkilendiğini ifade eden pazar esnafı, don nedeniyle üreticinin zarar ettiğini ve ürünleri de iki hatta üç katına satmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Yüzde 50 ile yüzde 100 arası zam
KKTC’de  sebze ve meyvenin ana üretim bölgeleri olan Güzelyurt ve Gazimağusa’da olumsuz hava koşulları nedeniyle ıspanak, salatalık, patlıcan, pırasa, kereviz gibi sebzelerin fiyatları bir önceki haftaya göre yüzde 50 ile yüzde 200 arasında arttı.

En büyük artış sarı fasülyede
Soğuktan en fazla etkilenen ürünler olan ıspanak, salatalık ve domates yaklaşık yüzde 100 oranında zamlandı.  Pazarda önceki hafta ortalama 1,5 liradan satılan ıspanağın bağı, bu hafta ortalama 2,5 - 3 liradan satılmaya başlandı. 
Yılbaşı öncesi pazarda bağı ortalama 1 liradan satılan pırasanın fiyatı ise bu hafta 1,5-2 liradan satılmaya başlandı. 

Fasulye altın oldu
Pazar esnafı, önceki hafta kilogramını iki liradan sattığı brokolinin, bu hafta tezgahlardaki yerini dört liradan aldığını belirtti. Geçtiğimiz haftalarda 12 liradan satılan Sarı Fasülyenin fiyatı ise, bu hafta 17 liradan müşteriye sunuldu. Taze fasulye ise 11 liradan 15 liraya yükseldi.
Başkent Lefkoşa’da dün sıcak bir havada pazardan alışveriş yapan vatandaşlar ise fiyatların arttığından dert yandı. Bütçelerine göre harcama yaptıklarını belirten vatandaşlar, sebze ve meyveyi bu hafta daha az aldıklarını söyledi.

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2015, 09:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474