banner564

AB’ye ağır darbe

Bütün borçları sileceğini söyleyerek propaganda yapan SYRIZA, Yunan halkından büyük destek aldı

AB’ye ağır darbe
banner598
Yunanistan'da, sona eren erken milletvekili seçimlerinde, kesin olmayan sonuçlara göre, ana muhalefet partisi SYRIZA büyük bir zafer kazandı.
Ağır ekonomik kriz yaşayan Yunanistan’da, bütün borçları sileceğini söyleyerek propaganda yapan SYRIZA, Yunan halkında büyük destek aldı.
Yunanistan İçişleri Bakanlığı, dün yapılan seçimlere ilişkin ilk tahmini seçim sonucu açıkladı.
Buna göre Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) yüzde 36,02 oy oranı ile 149 milletvekili çıkarırken, Yeni Demokrasi Partisi ise yüzde 28,16 ile 77 milletvekili kazanıyor.
Ülkede 29 Aralık'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından dün yaklaşık 10 milyon seçmen yeniden sandık başına gitti. Seçimler Türkiye saati ile 19.00 itibarıyla sona erdi.

Samaras: Vicdanım rahat
Yunanistan Başbakanı ve Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras, dün yapılan seçimlerde Yunan halkının kararına saygı gösterdiğini söyledi.  
Samaras, başkent Atina'da Zapyon Sarayı'ndaki basın merkezinde yaptığı konuşmada, "Yunan halkı sözünü söyledi ve hepimiz bu karara saygı gösteriyoruz. Vicdanım rahat, ülkeyi felaket eşiğinde aldım ve dayandık .Ülkenin güvenilirliğini sağladık ve kalkınmanın geri dönmesi için temelleri attık" dedi.   
Sancılı önlemler almaya mecbur olduklarını ve yanlışlarının da olduğunu belirten Samaras, "Açıkları olmayan, vatandaşlar için  güvenli ve krizden çıkan, AB ve Avro Bölgesi üyesi olan bir ülke teslim ediyorum. Ülkenin iyiliği için bir sonraki hükümetin bu başarıları sürdürmesini ümit ediyorum" diye konuştu.   
Partisine destek veren seçmenlere teşekkür eden Samaras, seçim neticesinin tatmin edici olmadığını ancak Yeni Demokrasi Partisi'nin ayakta kalmayı başardığını kaydetti.


Çipras: Troyka geçmişte kaldı
Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) lideri 40 yaşındaki Aleksis Çipras, "Yunanistan yeni bir sayfa açıyor. Yunan halkı tarih yazdı. Memorandum ve Troyka geçmişte kaldı." dedi.
Çipras, zafer konuşmasını başkent Atina merkezindeki Propilia Meydanı'nda toplanan onbinlerce partiliye yaptı. Çipras, şöyle konuştu: "Net, güçlü, egemen halkın reddedilemeyecek yetkisiyle Yunanistan yeni bir sayfa açıyor. Yıkımın kemer sıkma politikalarını arkasında bırakıyor. Memorandumlar ve Troyka artık geçmişte kaldı. Halkın bize sadece açık çek değil ulusal yeniden doğuş verdiğinin de tam olarak farkındayız." 

“Galip ya da mağlup yok…”
Bugünden itibaren sıkı bir çalışma sürecine gireceklerini belirten genç lider, "Ülkeyi yeni temeller üzerine inşa edeceğiz. Bügün galip ya da mağluplar yok." vurgusunda bulundu. 
Yurtdışına çalışmak için gitmek zorunda kalanlara geri dönmeleri çağrısı yapan Çipras, "Bütün Avrupa halkları kemer sıkma politikalarına ve ortak Avrupa geleceğini felakete sürükleyenlere karşı mücadele veriyor" şeklinde konuştu.

Kim ne kadar oy aldı?
İçişleri Bakanlığı ülke genelinde oyların yüzde 60,30'nun sayıldığını ve SYRIZA'nın yüzde 36,02 (149 sandalye), Yeni Demokrasi Partisi'nin yüzde 28,16 (77 sandalye), Altın Şafak'ın yüzde 6,34 (17 sandalye), Potami'nin yüzde 5,90 (16 sandalye), PASOK'un yüzde 4,76 (13 sandalye) Yunanistan Komünist Partisi'nin (KKE) yüzde 5,44 (15 sandalye), Bağımsız Yunanlılar'ın (ANEL) yüzde 4,69 (13 sandalye) ve Demokratik Sosyalistler Hareketi'nin (KİDİSO) yüzde 2,44 oy aldığını açıkladı.

SYRIZA tek başına iktidar olabilir
Yunanistan'da 300 milletvekilinin belirleneceği erken parlamento seçimlerinde eğer ana muhalaefet partisi Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) 150’inin üzerinde milletvekili çıkarmayı başarırsa tek başına iktidar olacak. Son açıklanan oy oranlarına göre 149 milletvekilini garantileyen SYRIZA’nın tüm oyların sayımından sonra tek başına iktidar olacağı tahmin ediliyor. Yunanistan’daki seçim sonuçlarını belirlemek için yapılan oy sayımı gazetemiz baskıya verildiği saatlerde devam ediyordu.

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2015, 10:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473