banner564

En tehlikeli uyuşturucularından olan LSD bulundu

Kıbrıs’ta yaşayan Kamerunlu boksörün tasarrufunda, dünyanın en tehlikeli uyuşturucularından olan LSD bulundu

En tehlikeli uyuşturucularından olan LSD bulundu
banner598
Çiğdem AYDIN
   Kuzey Kıbrıs’ta uyuşturucu kullanımı ve ticareti giderek artıyor. Buna paralel olarak narkotik uzmanlarının dahi pek görmedikleri yeni uyuşturucu türleri, yabancı ‘ikametçiler’ tarafından ülkeye ithal edilyor.   Narkotik ve Kaçakçılığı Önleme Ekipleri tarafından önceki gece Lefkoşa’da gerçekleştirilen operasyon sonucunda 41 adet LSD (Lizerjik Asit Dietilamidi) türü uyuşturucu madde bulunması ciddi endişelere yol açtı. Söz konusu uyuşturucunun kişide ‘gerçek olmayan şeyleri gerçekmiş gibi algılama’ durumu yarattığı, çlümcül tehlikelere yol açtığı bildirildi. Kamerun uyruklu ve boksör olduğu öğrenilen 26 yaşında Edward Beng Ebuea’nın üzerine bulunan LSD uyuşturucu tapletlere polis tarafından el konuldu. Gözaltına alınan zanlı Ebuea dün tutuklama talebi ile Lefkoşa’da mahkemeye çıkarıldı.


Satıcı dışarıda... 
Duruşmada önceki gece saat 21.00 sıralarında Surlariçi’nden gerçekleştirilen operasyonda zanlının üzerinde 41 adet LSD uyuşturucu bulunduğu açıklandı. Polis, gözaltına alınan zanlının uyuşturucu maddeyi ismini bilmediği bir kişiden 100 adet aldığını, bir kısmını içtiğini bir kısmını ise dağıttığını itiraf ettiğini söyledi. Zanlının Temmuz ayı içinde  12 adet LSD tasarruf ettiğini kaydeden polis, soruşturma başlattıklarını, alınacak ifadeler ve kayıp emareler olduğunu ifade ederek 3 gün süre istedi.

Algıyı değiştiriyor
Mahkeme zanlının 3 gün süre ile tutuklu kalmasına karar verirken, ele geçirilen uyuşturu maddenin en tehlikeli uyuşturucu türü olduğu ortaya çıktı. KKTC’de nadir rastlanılan LSD türünün kişinin gerçek algılarında bozulma yaratarak, gerçek gibi gözüken ama gerçekte olmayan imajları görmesine, sesleri duymasına ve dokunsal duyumlar algılamasına yola açtığı belirtildi. Ayrıca LSD, yargılama yetisinin bozulmasına bağlı olarak ölüme yol açabiliyor.

LSD nedir?
LSD’nin halüsinojen olarak sınıflandırılmasının nedeni, kişinin gerçek algılarında bozulma yaratarak, gerçek gibi gözüken ama gerçekte olmayan imajları görmesine, sesleri duymasına ve dokunsal duyumlar algılamasına yola açmasıdır.
Sokak isimleri arasında asit, likit, küpler, sarı güneş ışıkları, eski küpler, seyahat / “trip”, incimsi kapılar, cennet mavisi, kraliyet mavisi, düğün zilleri, şef, şahin, şeker topağı, Japon Budizmi gibi değişik isimleri vardır.

Sıvı hali de bulunuyor...
Beyaz, tatsız, kokusuz olan LSD toz halinde veya sıvı formunun çeşitli uyuşturucu maddelere emdirilmiş haliyle de bulunabilir. Ağızdan yutarak veya dilin altına konulup emilerek kullanılır. Küçük miktarlarda, küçük kare şeklindeki kurutma kağıdına emdirildikten sonra dil üzerinde eritilerek alınabilir. Bu küçük kare şeklindeki kağıtların üzerinde çoğu kez renkli soyut desenler ya da Pembe Panter, Micky Mouse gibi çizgi roman kahramanlarının resimleri bulunur.
Ülkemizde yaygın olarak kullanılan bir uyuşturucu madde değildir. Bulunması oldukça zordur.
LSD ve benzerlerine tolerans hızla gelişir. Üç dört gün sürekli kullanımı takiben tolerans üst düzeye varır.

Etkisi 12 saat sürebiliyor...
LSD’nin etkisi bir saat içinde başlar, 2-4 saat içinde en üst düzeye varır, 8-12 saat içinde sonlanır. Fiziksel olarak titreme, yüksek tansiyon, beden ısısında artma, terleme ve görme bulanıklığına yolaçar.
Halüsinojen uyuşturucu maddelerin kişiyi nasıl etkileyeceği , kullanan kişinin o andaki ruh haline ve destekleyici olup olmadıklarına bağlıdır. Etkileri zevk ve güzel şey hayal etmekten kabuslara kadar değişir. Algı bozukluğu gelişir. Algılar keskinleşir, çarpıklaşır. Kişinin kendisini algılaması farklılaşır. Çevre yabancılaşır. Bazı nesneler farklı olarak algılanabilir.

“Trip ve bad trip...”
LSD kullanıcıları deneyimlerini “trip” olarak adlandırırlar. Halüsinojen uyuşturucu madde etkisi altında iken yaşantılanan duruma “trip” adı verilir. Kimi zaman halüsinasyonlar çok ileri düzeye varır. Hezeyanlar (sanrı) gelişir. Tam bir psikotik tablo yerleşir. Buna “bad trip” adı verilir.
Halüsinojen uyuşturucu madde kullanıldıktan ve etkisi geçtikten sonra, bazı etkiler tekrar yaşantılanır. Buna da “flashback” adı verilir. Halüsinojen kullananların %15 ile 80’inde bu tablo ortaya çıkabilir. Flashback sırasında geometrik halüsinasyonlar, renk parıltıları, renklerin belirginleşmesi, hareket eden nesnelerin görüntülerinin izlerinin olması, nesne çevresinde ışık haleleri, nesneleri küçük ya da büyük görme olabilir.

“Ölüme neden olabilir...”
Bu uyuşturucu maddelerin kullanımı ölüme neden olabilir. Ölüm  daha çok yüksek tansiyon ya da beden ısısının artışından kaynaklanmaktadır. Yargılama yetisinin bozulmasına bağlı olarak da ölüm olabilir. Buna örnek olarak trafik kazası ya da kişinin uçmak amacı ile tehlikeli aktivasyonlara girişmesi verilebilir.

Güncelleme Tarihi: 03 Eylül 2014, 10:49
YORUM EKLE
YORUMLAR
Turkish power
Turkish power - 2 yıl Önce

Yani İngiliz buldoglari ve palikarya yancilarina mesaj:ayranın yok içmeye tahtirevanla gitmek istersin sicmaya

SIRADAKİ HABER

banner608

banner474