banner564

Esnaf dertli

Gazimağusa’nın Türk Çarşısı 23 Nisan günü de umduğu satışı yapamadı

Esnaf dertli
banner598

 Hüseyin ÇİÇEK

Gazimağusa’nın tarihi Suriçi Çarşısı esnafı, 2003 yılında karşılıklı geçişlerin başlamasıyla turist sayısında artış olduğunu ancak bazı sorunlardan dolayı istedikleri sonucu alamadıklarını ifade etti. Tur şirketlerinin otobüslerini Suriçi’nin alt kısmında indirdiğini, dolayısıyla üst kısımdaki dükkânların turistlerden yararlanamadığını savunan esnaf, turistlerin daha çok Petek Pastanesi’nin bulunduğu kısımlardaki dükkânlardan alışveriş yapmak durumunda kaldığını belirtti. Esnaf, otobüslerin Suriçi’nin ana giriş kapısı olan Akkule Kapısında durdurulması gerektiğini ifade ederek, yetkililerden gerekli önlemi almasını istedi.
Esnaf ne dedi
Sertaç İpekçioğlu: 
Sınır kapılarının açılmasının ardından çarşıdaki turist sayısı arttı, işlerde bir canlanma gözlendi. Ancak Suriçi bölgesinde belli başlı bir grup öyle bir sistem kurdu ki gelen turistler Namık Kemal Meydanı ile Petek Pastanesi arasında bulunan esnaftan alışveriş yapabiliyor. Turistler Canbulat ilkokulunun önünde indiriliyor ve fazla vakitleri olmaması nedeniyle yakın yerlerdeki dükkânlardan yiyecek ve içecek ihtiyacını karşılıyor. Yukarı kısımda bulunan esnaf turistten faydalanamıyor, turistlerin bir kısmının Tilki Şoför Okulu, bir kısmının da Fa Kebap isimli işletme önünde indirilmesi esnafın rahatlamasına neden olacaktır. Suriçi esnafının sadece yüzde 40’lık bir kısmının turistlerden yararlanması büyük bir utançtır ve gerek Turizm Bakanımızı, gerekse belediye başkanımızı bu konuda bir önlem almaya davet ediyoruz.
Fikri Arkıner: 
Turist sayısında, 2003 yılından sonra gözle görülür bir artış gözlenmiştir, ancak kale içine gelen turistlerden, kale içinin üst kısmında bulunan esnaf yeterince fayda görmemektedir. Geçmiş yıllarda bu konuda belediye başkanı ve turizm bakanımızın yapmış olduğu çalışmalar sonucu bazı gruplar kale girişinde indirilmektedir. Ancak buna rağmen biz yukarda kalan esnaf, bu gruplardan fayda görmemekteyiz, nedeni ise bir takım grupların, Othello Kalesinin oradan alınması ve vakitlerini otobüse  yakın olan yerlerde geçirmesidir. Biz esnaf olarak, bölgeye gelen turistlerden fayda görmemiz için bizim bölgemizde de turist indirilmesini ve buradan alınmasını istiyoruz.
Hasan Onbaşı: 
Turistlerin Suriçi bölgesine büyük bir faydası olduğunu gözlemlemedim. Biz daha çok yerli vatandaş ile çalışıyoruz, çok az turist dükkânımıza uğruyor. Zaten bölgeye genel olarak 60 ya da 70’li yaşlarda bulunan turistler geliyor onlarda para harcamıyor. Gelen turistler zaten yiyecek ve içeceklerini de yanında getiriyor.
Ferdiye Özkanı: 
Turist sayısı 2003 yılından sonra arttı ancak bize pek yansımadı. Otobüsler Petek Pastanesi’nin önünde duruyor, dolayısıyla buralara turist gelmiyor. Otobüslerin bu kısımlarda da durmasını istiyoruz. Buraya bir park yeri de yapsalar, canlılık olacak. Aksi takdirde ne yerli halk ne de turistin bize bir faydası yok.
Salih Oktay: 
Turist sayısı 2003 yılından sonra arttı, resmi rakamlara da bakacak olursak bunu görebiliriz. Turist sayısı ne kadar fazla olursa bu çarşıya aynı oranda olumlu yansır. Turist sayısının artmasının işletmelere yararı olmuştur. Tarihi dokusu olan bir bölgede bulunmamızda bizim için bir avantajdır, dolayısı ile turist sayısını ne kadar arttırırsak o kadar iyi olur.
Halil Güvener: 
Turist sayısında, 2003 yılından sonra gözle görülür bir artış sağlandı, şu anki turizm bakanımızın politikaları da turist sayısının artışında önemli etken olmuştur. Benim restoranıma yıllardan sonra ilk kez yabancı turist gelmeye başladı. Zaten yerli halk çarşıya gelmiyor, turist sayısının artışı bizi biraz rahatlattı. Ancak şunu da belirtmeliyim ki çarşıda fiyatlar biraz yüksek, bilhassa konfeksiyon dükkanlarında.
Ümit Dağlı: 
Çarşıya gelen turist sayısı 2003 yılından sonra arttı, turist sayısının artışı bize olumlu yansıdı. Özellikle kış aylarına ölü sezon derken, kış aylarında dahi dükkânımız dolmaya başladı. Turistler her zaman çarşıya olumlu yansır diye düşünüyorum, sayısı ne kadar artarsa işler de o kadar canlanır.
Sabri Umay:
 Turist sayısında bence hiç artış olmadı, zaten çarşıya gelen turistler alışveriş yapmıyor. Buraya yaşlı turistler geliyor, onlar da para harcamıyor. Yerli halk zaten büyük mağazalarda, en iyi turistler, İngiltere de yaşayan Kıbrıslı Türklerdir, biraz onlar alışveriş yapıyorlar.
Hasan Özbil: 
Bence 2003 yılından sonra pek bir değişiklik olmadı, genel olarak yaz sezonu daha iyi satış yapıyoruz. Kış sezonu ölü geçiyor, müşterilerimizin çoğunluğu turist, turistler de gelmezse, herhalde dükkânı kapatacak duruma geliriz. Rehberler, turistleri petek pastanesinin önünde indiriyor, yukarı kısımlara beklediğimiz sayıda turist gelmiyor. Otobüsler yukarı kısımda da dursun ki tüm esnaf iş yapabilsin, yetkililerden bu soruna bir çözüm istiyoruz. Derinya Kapısı da açılırsa çok daha iyi olacak.
Güven Başarır: 
Karşılıklı geçişler başladıktan sonra turist sayısı bir ara artmıştı, ancak özellikle son yıllarda yine bir azalma söz konusudur. Günden güne çarşıya gelen turist sayısı azalıyor, rehberler ne yazık turistleri bizden adeta kaçırıyorlar. Otobüsler üst kısımda durduğu zamanlarda bile rehberler, turistleri dükkânlar açılmadan önce adeta kaçırırcasına hızla aşağı kısımlara doğru götürüyorlar. Bu ne anlama geliyor? Nasıl bir rant elde ediyorlar çok merak ediyorum. Devletin bu duruma biz düzenleme getirmesi gerekmektedir. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474