banner564

Eylem uyarısı 

Naimoğulları, Tarım Bakanı ile pek çok görüşme yaptıklarını ancak olumlu cevap alamadıklarını belirterek, isyanın kapıda olduğunu söyledi

Eylem uyarısı 
banner598

 Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, hükümete sundukları önerilere olumlu cevap alamadıklarını belirtti ve bir açılım olmadığı takdirde “ciddi bir isyan çıkacağı” uyarısında bulundu.

Naimoğulları, birlik binasında düzenlediği basın toplantısında, süt fiyatları veya maliyet indirme konusunda alınacak kararları bekleyeceklerini, yapılacak çalışmaları takip edeceklerini ve 24 Nisan’da yeniden değerlendirme yapacaklarını söyledi.
Naimoğulları, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ile 2 buçuk aylık görev süresinde pek çok görüşme yaptıklarını ancak sundukları tüm önerilere, tarım için ayrılan devlet bütçesi gerekçe gösterilerek “olumlu bir cevap alamadıklarını” iddia etti.

Tek gelişme faizsiz arpa alımında
Üretim maliyetlerindeki artış göz önünde tutularak bakanlıktan arpa alımlarında yıl sonuna kadar faiz uygulanmaması talebinde bulunduklarını ancak bakanlığın sadece bir aylık süreye razı olduğunu kaydeden Naimoğulları, yaptıkları tüm görüşmelerde faiz destekli arpa satımı dışında hiçbir konuda bir iyileştirme gerçekleşmediğini ifade etti.

Üretici ve hayvancının temsiliyeti artırılmalı 
Birlik olarak hayvancılıkla ilgili kurumların yönetim kurumlarında üreticilere daha çok temsiliyet verilmesi noktasında olduklarını kaydeden Naimoğulları, kamu temsilcilerinin fazla olduğu kurumların devamlı olarak kayıp verdiğini, en son olarak da Toprak Ürünleri Kurumu’nda bir milyon TL’lik kayıp paranın olduğunu, üreticiye ise devamlı olarak bedel ödetildiğini savundu.

En düşük süt fiyatı KKTC’de
Süt fiyatlarında da iyileştirme talep ettiklerini, litre başı inek sütünün Türkiye’de 1.8 TL, Güney Kıbrıs’ta 3 TL, koyun sütünün 4,5 TL; KKTC’de ise inek sütünün 1,5 TL, koyun sütünün 2,5 TL olduğunu belirten Naimoğulları, “Şu anda dünyanın en ucuz süt fiyatı KKTC’de en yüksek üretim maliyeti yine KKTC’de. Bunu nasıl yürütebiliriz” dedi. Buna rağmen Tarım Bakanlığı’nın süt fiyatının imalatçı tarafından kabul edilecek seviyede kalması noktasında olduğunu savunan Naimoğulları, böyle olunca üretici ile imalatçı, üretici ile kasap karşı karıya kaldığını söyledi.
Bakanlığın “süt elde kalabilir korkusuyla hiçbir şeye çözüm üretmediğini” savunan Naimoğulları, Bakanlığın tavırlarının süt üretiminin azaldığı temmuz ayına kadar adım atılmaması yönünde olduğunu ifade etti.

SÜTEK ile görüşme
Süt Endüstrisi Kurumu ile önceki gün gerçekleştirilen görüşmede üretici taleplerinin reddedildiğini de kaydeden Naimoğulları,  “ipler kopmuştur” dedi
Tarım Bakanı Şahali’nin et kaçakçılığı ile et ithalatıyla ilgili yaptığı açıklama hakkında ise Naimoğulları, et kaçakçılığının 15 yıldır devam ettiğini, et fiyatlarının ucuzlayacağı gerekçesiyle et ithalatına izin verilmesinin yanıltıcı olduğunu, atılacak en doğru adımların üretimde maliyeti ucuzlatmak yönünde olacağını kaydetti. Türkiye’de de et ithalatına izin verilmesinin ardından pek çok hayvan üreticisinin battığını savunan Naimoğulları, yapılması gereken en önemli işlerden birinin de ülkede ihtiyaç duyulan et ve hayvan sayısını belirlemek olduğunu ifade etti.

Su konusunda talepler
Hayvancının şebekeden aldığı suyun ücreti konusunda Tarım bakanlığından destek talep ettiklerini kaydeden Naimoğulları, bu konuda da belediyelerin yetkili olduğu yanıtını aldıklarını kaydetti.

Hayvancının 120 bin balyaya ihtiyacı olduğunu ancak kurak geçen sezondan dolayı bunun 40 bininin üretilebildiğini, geriye kalanın ithal edilmesi gerektiğini ifade eden Naimoğulları, 70 krş olan balyaya 30 krş destek de talep ettiklerini ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 21 Nisan 2018, 10:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473