banner564

Eyvah

Devlet Hastanesi’nde tek Adli Tıp Uzmanı olan İdris Deniz “Hasta olsam otopsiler durur, hukuk sistemi felç olur” diyor

Eyvah
banner598
Remzi SAMAR

   Kuzey Kıbrıs’ta, adli tıp alanında yıllardan beri yaşanan sıkıntılar devam ediyor. Tek Adli Tıp Uzmanı olan İdris Deniz, ilkel şartlarda otopsi yapıldığını belirtirken, yedeğinin olmaması nedeniyle de ciddi sıkıntılarla karşılaşılabileceği uyarısında bulunuyor.
  Diyalog muhabirine yaptığı açıklamada “Bugün hastalansam, Kuzey Kıbrıs’ta otopsi yapılamaz” diyen Deniz, böylesi bir durum karşısında hukuk sisteminin ağır yara alacağına dikkat çekiyor. Bazı durumlarda ileri bulguların Türkiye’ye gönderildiğini anımsatan İdris Deniz, normalde bir haftada hazırlanabilecek raporun bazen 4 yılda geldiğini belirterek, yaşanan trajediye parmak basıyor.
Deniz, ilkel şartlarda otopsi yapılan KKTC’de artık bir Adli Tıp Kurumu’nun bulunmasının elzem olduğunu belirtiyor.

Yeni başvuru yok…
Türkiye’de veya başka bir ülkede, Kıbrıs’a dönmek için ihtisas yapan Kıbrıslı bir adli tıp uzmanının olmadığını da dile getiren Deniz, tıpta uzmanlık sınavı ek yerleştirmelerinin açıklanmasına rağmen yeni bir başvurunun yapılmadığını söyledi. 5 Yıl içinde KKTC’ye gelecek adli tıpçı olamayacağını belirten Deniz, bu alanda bir kişi olarak çalışmaya devam edileceğini dile getirdi. 

“İlkel masalarda otopsi yapılıyor…”
KKTC’de hem savcıların hem de polisin adli tıp uzmanıyla çalışmaya yeni alıştığına işaret eden Deniz, kendisinin 5 yıldır burada olduğunu ancak hala bu farkındalığın tam olarak oluşmadığına vurgu yaptı. Sağlık eski Bakanı Ahmet Kâşif zamanında dilekçe ile başvurup otopsi masalarının yenilenmesi ve en azından modernize edilmesi için resmi yazıyla başvurduğunu anlatan Deniz, bugüne kadar yaptığı uyarıların dikkate alınmadığını belirtti. Deniz, hala ilkel masalarda otopsi yaptıklarını bildirdi.

Masraflar cepten…
Kendi araçları ile mahkemelere gitmek zorunda kaldıklarına dikkat çeken İdris Deniz, Mağusa, Lapta gibi uzak bölgelerdeki mahkemelere de kendi araçlarıyla gitmek durumunda olduklarını dile getirdi. Devletin geçen yıla kadar bu masrafları karşılamadığını öne süren Deniz, şu anda verilen paranın düşük olduğunu, giderlerini karşılamadığını belirtti.
 

“Türkiye’den çok farklı”
KKTC’de Türkiye’deki Adli Tıp uzmanlarından farklı bir uygulama olduğunu belirten İdris Deniz, şöyle dedi, “Türkiye’deki Adli Tıp Uzmanları da devlet memurudur. Yaptıkları otopsi için ayrı ücret ödenir. Mahkemeye gittikleri zaman bilirkişilik ücreti ödenir ki bu da kendilerine kalır. Acaba maaşımı merak edenler var mı? Benim yaptığım bu işin karşılığında aldığım en son maaşım 3 bin 750 TL. Belki çok para kazandığımı zannediyorlar. Bu devlete bu paraya çalışıyoruz. Tamamen kendimizden feragat ederek çalışıyoruz. Türkiye’de çalışırken evimden gelip alıyorlardı.”
 
“Laboratuvar var ama faal değil”
Burada tahlilleri yapacak laboratuvarın olduğunu kaydeden Deniz, Cumhurbaşkanlığına bağlı bir DNA laboratuvarının olmasına rağmen bunun faal olmadığını bu nedenle bu testi yapabilmek için Türkiye’den aylarca sonuç beklediklerini dile getirdi. 

“Görüşmeler yapıldı; ama elimiz boş”
Sağlık Bakanlığı’nın yataklı tedavi kurumları ile görüştüklerini ancak sonuç alamadıklarını anlatan Deniz, “Şu anda bir şeyler yapılmasını bekliyoruz. Görüşmeleri yaptık ama şu anda elimizde bir şey yok. Yani işin kötü tarafı da bunu yapabilme imkanımız var. Personelimiz var ama aradaki tüzüklerle, Bakanlar Kurulu kararıyla halledilebilecek sorunlarımızı henüz çözemedik. Bunu da yapsak Türkiye’ye göndermemiz gereken tetkik belki bin de bir hale gelecek” dedi.

“Geciken adalet adalet değildir”
Artık kurumsallaşmaya ihtiyaçları olduğunu kaydeden Deniz, “Bizim de Türkiye’deki gibi büyük olmasa da bir Adli Tıp Kurumu’na ihtiyacımız var. Adli Tıp Uzmanı ile beraber, diğer ekibin de bir arada toplanıp raporların çok da ha hızlı çıkışını sağlamamız gerekiyor. Geciken Adalet gerçekten adalet değil…” diye konuştu. 

Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2015, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474