banner564

Fevkalade yanlış

Emlakçılar Birliği Başkanı Sungur’un ‘1974 öncesi Kıbrıslı Rumlara ait mülkleri satın almayın” çağrısına Ticaret Odası Başkanı Toros sert tepki gösterdi:

Fevkalade yanlış
banner598
Çiğdem AYDIN 

   Kıbrıs Türk Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur’un “1974 öncesi Rumlara ait evleri satın almayın” şeklindeki çağrısı, müzakerelerin en hassas döneminde ‘gereksiz ve yanlış’ bir hareket olarak nitelendirildi.
   Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, Diyalog’a yaptığı açıklamada “Kesinlikle Sayın Sungur ile aynı fikirde değilim ve yapılan açıklamayı da fevkalade yanlış buluyorum” diyerek, liderler arası sürdürülen bir müzakere sürecinde ‘ mülkiyet komisyonu’ kurulması konusunda uzlaşıya varıldığını anımsattı.
   Diyalog’a başvuran değişik görüşlere sahip vatandaşlar, 1974 öncesinde Rumlara ait yüzlerce evin Türkler tarafından ‘zorunlu olarak’ kullanıldığını belirterek, bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Dimopulos kararına dikkat çekti.
   Dimopulos kararı, mülkün sahibi kadar uzun yıllardan beri mülkü kullananların hak sahibi olduğunu belirtiyor.
   Diyalog muhabirinin ‘güvenilir kaynaklardan’ elde ettiği bilgilere göre, Kıbrıs Türk tarafı da müzakere sürecinde Dimopulos kararlarına atifta bulunarak ‘mal sahibi kadar kullanıcının da hak sahibi olduğu’ tezini öne sürüyor.
   Mülkiyet konusunda oluşacak komisyonun kriterlere göre karar vereceği belirtilirken, kriterlerin henüz saptanmadığı anımsatıldı.
   Diyalog’a konuşan bir kaynak, mülkiyet sorununun kuzeyde Kıbrıslı Türk çoğunluğu, azınlık durumuna düşürmeyecek şekilde’ çözümleneceğini vurguladı.

Toros:Aynı fikirde değilim

    Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros da Diyalog’a yaptığı açıklamada “Kesinlikle Sayın Sungur ile aynı fikirde değilim ve yapılan açıklamayı da doğru bulmuyorum” dedi.
    “Liderler arası sürdürülen bir müzakere süreci var ve bu süreçte liderler bir mülkiyet komisyonu kurulacağını belirtmişlerdir” diyen Toros şunları kaydetti:
   “Bu komisyona 1963 olaylarından etkilenen insanlar hem Rumlar hem de Türkler yani kısacası göçmenler oraya başvurmak suretiyle kendilerine alternatifler sunulacak noktasında olunduğunu biliyoruz. Sayın Sungur’un açıklaması fevkalade yanlış bir açıklama. Satın alanlara mülkiyet konusu rücu etmeyecek diye biliyorum. Tazminat yoluyla halledilebilecek bir konu. Liderler prensipte zaten bu yönde anlaştılar bildiğim kadarıyla. Şimdi prensipler üzerinde duruluyor. Kişilerin ekonomik aktiviteleri ve sosyal yaşamlarının negatif etkilenebileceği bir çözüm olmayacak aksi söz konusu değildir.” 

Güncelleme Tarihi: 01 Ağustos 2016, 09:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474