banner564

Gelecek stresi

Kolej sınavında öğrenciler sınıflarda, aileler ise dışarıda ter döktü

Gelecek stresi
banner598
Çizge TUNCEL

Türk Maarif Koleji, Bülent Ecevit Anadolu Lisesi, Girne 19 Mayıs TMK, Gazimağusa TMK, Güzelyurt TMK, Bekirpaşa Lisesi ve Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde dün sınava giren yüzlerce öğrenci ve aileleri büyük bir heyecan yaşadı. 
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kolejlerde öğrenim görmek isteyen öğrencilere yönelik düzenlenen Kolej Giriş Sınavlarının (KGS) birinci basamağı dün yapıldı.
Öğrencilerin sınıflarda, ailelerin ise dışarıda ter döktüğü sınava, 475 kişilik kolej kontenjanı için 2015 öğrenci başvurdu. 
Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, kolej sınavlarının başlamasının ardından sınav merkezlerine ziyaretler yaptı, öğretmenlerden bilgiler aldı, velilerle sohbet etti. 
Türk Maarif Koleji, Bülent Ecevit Anadolu Lisesi, Girne 19 Mayıs TMK, Gazimağusa TMK, Güzelyurt TMK, Bekirpaşa Lisesi ve Hala Sultan İlahiyat Koleji’nde yer alan sınavın ikinci basamağ 9 Mayıs'ta, final ise 6 Haziran'da yapılacak.
Bu yıl Lefkoşa Türk Maarif Koleji’ne 130, Gazimağusa ve Girne 19 Mayıs Türk maarif kolejlerine 75’er, Güzelyurt Türk Maarif Koleji’ne 50, Bekirpaşa Lisesi Kolej Sınıfı’na 25 ve Hala Sultan İlahiyat Koleji’ne 120 öğrenci olmak üzere toplam 475 öğrenci kayıt hakkı elde edecek.
Diyalog’a konuşan öğrenci ve aileleri kolej sınavı hakkında bilgi verdi. 



Veliler ne dedi…

Erkan Eğmez:
Çocuklar şu anda yarış atı gibi oldu ve tabii ki bu stres yaratıyor. Biz aileler için değil de daha çok çocuklarımız bu strese giriyor. Başka bir yöntem olabilir miydi? Diye sorguluyorum ben. Diğer Avrupa ülkelerinde nasıl oluyor bu? Ve bizde de eğitim sisteminde değişiklik olabilir mi? Aslında bunun sorgulanması lazım. Bu tabii ki bir stres yaratır ve çocuklar bir yarış içerisindedir. Ama neticede şu andaki sistem bunu gösteriyor ve bunu yaşıyoruz. Ancak benim kınadığım önemli bir nokta var onu söylemek istiyorum. Çocuklarımıza sınav arasında demir parmaklıklar arasından ulaşabildik. Bunun yerine farklı bir şey yapılabilirdi. Böylelikle ilk kez sınava giren 10-11 yaşındaki çocuklarımız da 5-10 dakika da olsa aileleriyle görüşebilirlerdi. Ancak bu demir parmaklık uygulaması resmen hapishane gibi oldu. Ve bu da onları daha da çok strese soktu diye düşünüyorum.

Asım Metti:
Çocuğum şu anda sınavda ve ben onun başarılı olacağına inanıyorum. Daha önceki sınavlarında edindiğim izlenime göre de gayet başarılıydı. Ancak ben bir takım şeyleri hatalı görüyorum.  Çocuklarımızın yaşları küçük ve doğal olarak hala anne – babaya olan bağları oldukça güçlü ve bu gibi sınavlarda ailelerin çocuklarıyla birlikte olması lazımdı. En azından imtihan arasında çocukların dışarıya çıkarılması gerekirdi aileleriyle o heyecanı giderebilmeleri için. Özellikle de moral bakımından. Ya biz çocuklarımızın başarılı olmasını istiyoruz ya da onları böyle stresli bir ortamda sınava sokuyoruz. Bu çok yanlış bir uygulama. Çocuklarımızla demirler arasından iletişim kurmaya çalıştık. Ya biz maymunuz ya çocuklarımız maymun olarak görülüyor. Ayrıca tek bir sınavla çocukların hayatlarını sınırlandırmak çok yanlış. Resmen çocukların gelecekleriyle, hayatlarıyla oynuyorlar. Puan sistemi de sıkıntılı.  Çocukları resmen eziyorlar. Çocuklarımızı kırmasınlar benim tek istediğim şey budur.

Mustafa Korkut
Biz çocuğumuza sevgiyle yaklaşmaya çalıştık her şeyden önce. Kazanmazsa hayatı kötü, kazanırsa hayatı çok çok iyi olacak diye bir şey söz konusu değildir. Biz hayatta sevginin ön plana çıkması gerektiğini vurguladık her zaman. Kesinlikle aldığı nota göre değerlendirmiyoruz biz çocuğumuzu. Sonuçta çocuğumuz 5. Sınıftır ve bu memleketteki eğitim sistemi 5. Sınıftaki çocuklar için böyledir. Maalesef biz de bu sistemin içerisinde olduğumuz için istemeden de olsa çocuğumuzu bu sürecin içerisine kattık.  Ayrıca yine bu parmaklık olayı, ne demek çocuklarımızla parmaklıklar ardından konuşmak? Hangi dönemde yaşıyoruz…  Hangi ideolojiye bağlıyız….  Bunları sorgulamak lazım. Buradan sadece Milli Eğitim Bakanlığı’na değil, tüm ülkeye seslenmek istiyorum ben. Eğitim uzun bir süreçtir ve eğitimi planlamak böyle bir sınavla iki sınavla olacak işler değildir. KKTC’de tüm meslek alanları için neye ihtiyaç varsa çocukları da ona yönlendirmeli ve ona göre bir eğitim yolu çizilmelidir. Bunu planlayıp uzun süreçlere yaymakta fayda vardır. 

Filiz Karşılı
Zor ve sıkıntılı bir dönem geçirdik. Çünkü 5. sınıf oldukları için dersleri de ağırlaşmıştı artı bir de koleje hazırlık vardı ancak şimdiki çocuklar çok akıllı diye düşünüyorum. O yüzden bizim açımızdan en azından kolay geçti bu süreç. Çocukların hayatlarını tek bir sınava bağlamak da kesinlikle doğru bir şey değildir. Ancak bana göre her şey ailelerde bitiyor. Ben kendi adıma konuşacak olursam, asla çocuğumu bu sınav stresi içerisine sokmadım. Bu dönemi rahat geçirmesini sağladım. Zaten çocukta varsa mutlaka yapacaktır ve başarılı olacaktır.

Bülent Yücener:
Bu süreçte bir hazırlık dönemi geçirdik aile olarak çocuğumuzla birlikte. Yanlış olan çocukları sadece bu sistemle yarıştırıyor olmamızdır.  Başka bir şey yaptığımız yok. Sisteme getirdikleri bu sistemsizlikten dolayı biz de buna uymak zorunda kalıyoruz. 

Eyüp Soykan
Çocuğum derslerinde gayet başarılıdır. Benim de ona güvenim sonsuz. Sınav iki oturumlu gerçekleşti. Arada çocuğumla konuştuğumda bana “baba senin yüzünü kara çıkartmayacağım” dedi. Ben de gururlandım. Buranın yabancı dil eğitim düzeyinin daha iyi olduğunu da söylüyor çoğunluk. Ben de çocuğumu  bu sınava koymak istedim ve inanıyorum ki çocuğum kolejde okursa daha da iyi olacak .

Öğrencile ne dedi?

Mert Çelik: 
Sınavım çok iyi geçti.  100 tane soru vardı. Sorular birazcık zordu. Ben başaracağıma inanıyorum.

Eylem Kayar:
Sınavım iyi geçti, sorular biraz zordu. Ama ben başarılı olacağıma inanıyorum.  Sınav olana kadar okuldan sonra sürekli çalışmak zorunda kalıyordum. Deneme sınavlarında notlarım biraz düşüktü ama bu sınavda yüksek alacağımdan eminim.

İrem Özduygu:
Sınavım çok güzel geçti. Toplamda 100 soru vardı. İlk oturumda 51, ikinci oturumda 49 soru çözdük. Ben kendime güveniyorum. Sorular çok zor değildi ama dikkat isteyen sorulardı ben de dikkat etmeye çalıştım soruları çözerken. Deneme sınavlarım da çok iyi geçmişti önceden o yüzden bence deneme sınavlarından hiç de farkı yoktu bu sınavın.  Ben başaracağımdan eminim.

Mateo Deniz Solak:
Sınavım gayet güzel geçti. Deneme sınavlarım da önceden güzel geçmişti.  Sorular benim için kolaydı. Başaracağıma inanıyorum.

Eda Hoşkara:
Sınavım çok güzel geçti. 100 tane soru vardı. Ama biraz zor biraz da kolaydı. Önceki deneme sınavlarım da iyi geçmişti. Başaracağıma inanıyorum.
  
Asya Kılıç:
Sınavım güzel geçti ama birazcık heyecanlıydım. Sınav soruları hem kolay hem de zordu. İkisi ortası diyebilirim. Ama deneme sınavları daha kolaydı. Yine de başaracağıma inanıyorum.

Seher Kızartıcı:
Sınavım güzel geçti. Sorular bazı yerlerde zor bazı yerlerde de kolaydı ama genellikle kolaydı. İngilizce’de biraz zorlandım. Önceki deneme sınavlarım da güzel geçmişti. Bu sınavda da başarılı olacağıma inanıyorum. 


Fotoğraflar: Timuçin DÖNMEZ

Güncelleme Tarihi: 25 Ocak 2015, 10:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473