banner564

Gerginlik kısa sürdü

Kamu-Sen’in Olağan Genel Kuruluna söz hakkı verilmeyen Meclis Başkan Yardımcısı Töre, salonu terk etmek isteyince kürsüye çağrıldı 

Gerginlik kısa sürdü
banner598

 Kamu-Sen 27. Olağan Genel Kurulu, Lefkoşa’da, Golden Tulip Hotel’de yapıldı.

Divan Başkanlığı’nın oluşturulmasının ardından slayt gösterisiyle başlayan Genel Kurul’a  saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam edildi.
Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, LTB Başkanı Mehmet Harmancı, bazı milletvekilleri, sendika temsilcileri ve davetlilerin katıldığı Genel Kurul’un açılış konuşmalarını sırasıyla; Kamu-Sen Genel Başkanı Metin Atan, Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre ve Kamu-Sen eski Başkanı Mehmet Özkardaş yaptı.
Genel Kurul’da son konuşmacının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler olduğunun açıklanması üzerine Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, buna tepki koyarak genel kuruldan ayrılmak istedi. Töre’ye söz hakkı verilmesi ile yaşanan kısa süreli tatsızlık sona erdi.

Atan: Anavatanın garantörlüğü önemli…
Kamu-Sen Genel Başkanı Metin Atan, Kamu-Sen’in her zaman hükümetlerle çalışanlar arasında köprü vazifesi gördüğünü belirterek, sadece çalışanların çıkarına değil, hükümetlerin de yapacağı çalışmalara katkı koyduklarını söyledi.
Kamu-Sen’in her zaman üyeleriyle bire bir muhatap olarak çalışanlarla da hükümetle de sosyal diyalog içerisinde sorunları çözme yoluna gittiğini ifade eden Atan,  her zaman doğrunun yanında olmayı yanlışın karşısında durmayı prensip edindiklerini vurguladı
Atan, sendikanın Kıbrıs konusunda da iki toplumlu siyaseten eşit azınlığı kabul etmeyen anavatanın garantörlüğünde bir konfederasyon şeklini benimsediğini belirtti.
Ülkede ekonomik sorunlar olduğuna işaret eden Atan, yaşanan döviz krizinin hem çalışanın hem de halkın belini büktüğünü, hükümetinse konuyla ilgili bir girişimde bulunamadığını söyledi.

Arslan: Ayakta durabilecek bir yapı…
Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan ise, Kamu-Sen’in Kıbrıs Türkü’nün geleceğini belirleme iradesini gösterdiğinden beri faaliyette olduğunu hatırlatarak, sendikanın bugüne kadarki tüm yetkililerini kutladı.
Metin Atan’ın da 2 yıldır tüm zorlukların üstesinden gelerek sendikayı daha ileri noktalara taşıdığına işaret eden Arslan, Kamu-Sen’in Hak-İş Konfederasyonu’na bağlı 22 sendikadan biri olduğunu söyledi.
Kıbrıs’ta çözüm olmaması halinde ayakta durabilecek bir yapı için tecrübelerini aktarmaya çalıştıklarını dile getiren Arslan, çözümün anahtarının Kıbrıslı Türkler değil AB ve Rumlar olduğunu,  çözüm olmaması halinde de yaşanacak zorluklarının bilinciyle hareket ettiklerini söyledi.

Özyiğit: Çalışma barışı önemli
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit de, Mahmut Arslan’ın konuşmasının konferans niteliğinde olduğunu ifade ederek, bir sendikacı olarak Arslan’ın seminer vermek üzere çağrılmasını ve kendisinin de davet edilmesini istedi.
Arslan konuşurken sendikacılık günlerinin gözünde canlandığını ifade eden Özyiğit,  eski sendikacı, yeni bakan olarak çalışma barışının ne kadar önemli olduğunun bilinciyle çalıştığını söyledi.
Özyiğit, gençleri iyi yetiştirmek için 30 yılını harcamış biri olarak gelecekte gençler, kendi ülkelerinde “aş, iş” imkanı bulamayıp gitmek durumunda kalırsa kahrolacağını belirtti.

Çeler’in konuşması olay oldu
Genel Kurul’da son konuşmacının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler olduğunun açıklanması üzerine Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, buna tepki koyarak genel kuruldan ayrılmak istedi.
Bunun üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler de, konuşmasına “genelde benim ya yaptıklarım ya da giydiklerim olay olurdu bu sefer de konuşmam olay oldu” diyerek başladı.
Çalışma Bakanı olarak bire bir ilişkilerde olduğu kurumların kongrelerinde konuşmasının normal olduğunu dile getiren Çeler,  herkesin fikirlerini özgürce söyleyebilmesi gerektiğini, kendilerine de uzun zaman protokollerde yer verilmediği için konuşma haklarının olmadığını ama bunu sıkıntı haline getirecek tavırlarda bulunmadıklarını söyledi.
Çeler, burasının Kıbrıs konusunda fikir beyan etme değil sendikalaşma konusunda görüş alışverişi yapılacak ortamlar olduğunu anımsattı.
Çeler, Çalışma Bakanlığı’nın 10-28 Nisan tarihleri arasında yetkili paydaşlarla, 554 çalışanın olduğu 362 işyerini denetlediklerini ve 23 iş yerinde 46 izinsiz çalışan tespit ederek 108 bin 790 TL ceza kestiklerini açıkladı.

Töre: “Ne paranı ne askerini isteriz” diyenler var
“Kendisine söz verilmediği için salonu terk etme girişiminden” sonra kendisine söz verilen Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre de, “emek en yüce değerdir” diyerek başladığı konuşmasında, Kıbrıs Türk halkının ulusal mücadelesinin en büyük değeri olan KKTC’ye sahip çıkmanın da herkesin görevi olduğunu söyledi.
Sendikal hareket içerisinde “ne paranı ne askerini isteriz” diyenler olduğunu görmenin kendisini üzdüğünü belirten Töre, bunları söyleyenlerin bir emeği kalmadığını ifade etti.
Geçmişte Kıbrıs Türk halkının yaşadıklarına örnekler veren Töre, Guterres çerçeve belgesinin Rumlara sadece daha fazla toprak verme değil, Türk ordusunun bu adaya müdahale hakkını ortadan kaldırdığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı’nın da bunu kabul ettiğini ve Meclis’in çoğunluğunun bunu benimsemediğine inandığını belirten Töre, “bu halkın çoğunluğu da benimsemiyor isterlerse referanduma gidelim” dedi.
Töre, Türkiye’nin şuan sıkıntı içerisinde olduğunu, seçime gittiğini hem içerde hem de dışarda abluka altında olduğunu KKTC’nin de aynı durumda olduğunu ifade ederek, “Bu ortamda Türkiye’nin, ordunun müdahale hakkını ortadan kaldıracak hiçbir formül kabul edilmez” dedi.

Özkardaş: Sendikacılık özveri ister
Kamu- Sen eski Başkanı Mehmet Özkardaş ise, sendikacılığın ne kadar özveri isteyen bir uğraş olduğunu anlatarak, son dönemde sendikal yaşamın etkisizleştirilmeye çalışıldığına dikkat çekti.
Özelde olmadığı konuşulan sendikalaşmanın kamuda da ne kadar olduğuna bakılması gerektiğini söyleyen Özkardaş, “Genel Kurul’da katılım miktarından delegelerin bile konuyu ne kadar önemsediğini anladıklarını” belirtti.
Konuşmaların sonrasında verilen aranın ardından faaliyet ve mali raporlar, tüzük değişiklikleri okunarak onaya sunulacak ve Yönetim, Denetleme ve Disiplin Kurulu üyeliklerinin seçimine geçildi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473