banner564

Güney: 370 bin - Kuzey: 350 bin

Adanın 2 kesiminde insan sayısı eşitlenmedi ama, küçükbaş hayvanlarda rakamlar çok yakın

Güney: 370 bin - Kuzey: 350 bin
banner598
Raif DOĞRU
   Olası bir çözüm durumunda Rum nüfusunun 803 bin, Türklerin de 220 bin olması konusunda uzlaşıya varıldı. Bu durum özellikle Kıbrıslı Türklerin tepkisine yol açıyor.
   İki tarafın insan sayısı 4’e 1 şeklinde ayarlanırken, küçükbaş hayvan sayısına herhangi bir kıstlama getirilmemesi, Kıbrıslı Türk üreticileri memnun etti.
   Rum Tarım Bakanı Nikos Kuyalis, Güney Kıbrıs’ta küçükbaş hayvan sayısının 370 bin olduğunu, ancak hellim ihracatının artırılabilmesi için bu sayının artırılması gerektiğini söyledi. Kuyalis, amaca ulaşabilmek için 35 milyon Euro’luk bir paket hazırladıklarını kaydetti.
   Kıbrıs Türk Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları ise Diyalog’a yaptığı açıklamada, KKTC’de 350 bin dolayında küçükbaş hayvan bulunduğunu söyledi. Naimoğluları “bu sayının artırılması düşünülüyor mu?” şeklindeki bir soruyu yanıtlarken “elimizde çok sayıda hastalıklı hayvan var. Öncelikle bunları iyileştirmemiz gerekir” dedi.
   AB’nin, Gümey Kıbrıs’taki hayvancılığın gelişmesi için çok büyük miktarlarda yardım yaptığını anlatan Naimoğluları, son olarak 82 milyon Euro aldıklarını ifade etti.
   Naimoğluları “bizde ise hastalıklı hayvanlar için 2017 bütçesinde 5 milyon TL koyma planları vardır” diyerek, bunun yeterli olmayacağını kaydetti.

Mavi Dil kabusu
   Rum Tarım Bakanı ve diğer ilgili birimlerin ‘Mavi Dil Hastalığı’ konusundaki çalışmalarının devam ettiği bildirildi.
   Diyalog’un dünkü haberinde hastalığın kuzeye de yayıldığına ilişkin bilgileri doğrulayan Rum yetkililer, Akıncılar, Beyarmudu ve Yiğitler’de hastalıklı hayvanların tespit edildiğini kaydetti.
   Hayvancılar Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, Ağırdağ bölgesindeki bazı üreticilerden de hjastalık konusunda mesajların geldiğini belirterek, bu konuda Veteriner Dairesi’nin çalışma yürüttüğünü aktardı. Naimoğluları “hastalıkla mücadelede en etkili yöntem aşılamadır. Fakat aşılama olursa, o hayvandan 2 yıl süreyle hiçbir verim alınamadığı için bunu Rum üreticiler de istemiyor”dedi.

Güncelleme Tarihi: 06 Ekim 2016, 08:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473