banner564

Halkı inim inim inlettiniz

Şahali, “Çiğ süte yapılan zam yanlış” dedi, Oğuz; “Hayvancılar gelse bakanlığı bassa, süte o zaman artış versek daha mı iyi olacaktı” diyerek cevap verdi ve geçmiş dönemi eleştirdi:

Halkı inim inim inlettiniz
banner598

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün saat 11.00’de, Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığında denetim gündemiyle toplandı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda milletvekilleri çeşitli konuları irdeleyen güncel konuşmalar yaptı.
Toplantının başında okutulup bilgiye sunuşlara yer verildi. Yeni hükümetin oluşmasının ardından bazı komitelerin başkan ve başkan vekillerinde değişikliğe gidildiği milletvekillerinin bilgisine getirildi.
Bu kapsamda, Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’nın Sayıştay Komitesi’nin başkan ve başkan seçimine ilişkin oy birliğiyle kabul edilen tezkeresi Genel Kurul’da okutulup bilgiye sunuldu. Buna göre, Sayıştay Komitesi Başkanı CTP milletvekili Salahi Şahiner, Başkan Vekili HP Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu oldu.
Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı’nın Girne-Lefkoşa Güzelyurt ana yolunda meydana gelen sel felaketinin oluşum nedenleri ve sonucunda yaşanan can kayıplarıyla ilgili yol ve trafik güvenliği konusunda ihmalin olup olmadığıyla ilgili Meclis Araştırma Komitesi’nin Başkan ve Başkan Vekili seçimine ilişkin oy birliğiyle kabul edilen tezkeresi de okutulup bilgiye sunuldu.
Buna göre, ilgili komitenin başkanı UBP Milletvekili Özdemir Berova, Başkan Vekili CTP milletvekili Fikri Toros oldu.

Şahali: Çiğ süte yapılan zam yanlış
Genel Kurul’da ilk güncel konuşmayı CTP Mağusa Milletvekili Erkut Şahali "Mali Disiplin ve Hükümetin Bu Konudaki Tavrı” konusunda yaptı.
Şahali, 2019 yılı bütçesinin 850-900 milyonluk TL’lik açık öngörülerek hazırlandığını anımsatarak, ilave açık yaratılmaması gerektiğini kaydetti, çiğ süte yapılan zammı eleştirdi.
Şahali, “Hali hazırda açık olan tarımsal bütçeye 10 milyon TL’lik ilave gider yaratıldı. Bu konu, Maliye Bakanı ve Başbakan tarafından izah edilmeli. Bütçe disiplininden bahsediyorsak, protokol çalışmaları sırasında böylesi bir açık verirsek ortaya çıkacak ürün Kıbrıs Türk tarafından zor hazmedilecek” dedi.
Bakanlıkların ve dairelerin dağılımıyla ilgili Resmi Gazete’de yayımlanan karara da işaret eden ve Su İşleri Dairesi’nin Su İşleri Enstitüsü olarak yazıldığını söyleyen Şahali, bunu eleştirdi.

Amcaoğlu’ndan manidar cevap
Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, “Sayın Şahali’nin bütçe hassasiyetine hayranım. Protokol hayata geçirilse açık böyle olmazdı. Bütçe bütünlüklü çerçevede değerlendirmeli. Reel bütçe açığı 851 milyon 500 bin TL değil, 2 milyar 121 milyon 500 bin TL’dir. Ekonomik protokollerin çabucak hayata geçmesi, finansal kaynakların kullanılması gerek” dedi.

Oğuz: Halkı inim inim inlettiniz
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, “Arpa fiyatını zamanında açıklamadınız. Bu sorun bir haftada çözülebilirdi.  Çözmediniz.  Zamana oynadınız. Bu ülkede her süt fiyatı belirleneceğinde hayvancı sokağa mı dökülmeli? Bunu mu istiyorsunuz? Niye rahatsız oluyorsunuz? Siz halkı inim inim inlettiniz” ifadelerine yer verdi.
Oğuz, “Fiyatta denge kurduk. Bu ülkenin kaldıracağı fiyat budur. 30 kuruş için bile hesap soruyorlar. Açık konuşuyorum” dedi.
Bakan Oğuz, “Hayvancılar gelse Tarım Bakanlığı’nı bassa, yolları kesse de süte artış versek daha mı iyi olacaktı? Biz, bu kadar iş bilmez değiliz. Bilmezsek de bedelini öderiz. Bu ülkede hayatı ucuzlatmak lazım” dedi.
“Bu ülkede bazı şeyleri uzlaşıyla yapmak durumundayız” diyen Oğuz, “Yapıcı eleştirilere açığım. Gocunmam” şeklinde konuştu.


Genel kurulda hangi vekiller konuştu?
Genel Kurul’da Meclis Başkan Yardımcısı ve UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre “Kıbrıs Adası ve Doğu Akdeniz” konulu güncel konuşma yaptı.
CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları “İskele İlçesi ve Karpaz Bölgesi’nde Eğitimde Olması Gerekenler” başlıklı konuşma yaptı. 
İskele Karpaz konusunda yapılması gerekenlerin her gelen hükümetle görüşüldüğünü söyleyen Hamzaoğulları, İskele Karpaz’a, İskele Merkez-Orta Karpaz ve Ziyamet’ten yukarı olan bölgeler olmak üzere 3’e bölünerek hizmet verilmesi gerektiğini dile getirdi.  
CTP Milletvekili Sıla Usar İncirli “Yataklı Tedavi Kurumları’nın Önemli İhtiyacı, Hasta Bakımı” konusunda güncel konuşma yaptı. 
CTP Milletvekili Salahi Şahiner “Polisin Asli Görevleri” hakkında güncel konuşma yaptı. 
Polis Genel Müdürlüğü’nün kamuoyu gündeminde yer aldığını kaydeden Şahiner, polis örgütünün insan hakları temelinde yasa ve tüzüklerinin revize edilmesi gerektiğini ifade ederek, moral çöküntüsü olduğunu söyledi.
CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe plaj ve denizlerin güncel sorunları konusunu ele aldı. 
HP Milletvekili Hasan Büyükoğlu da, batı bölgesinde yaşayan kişilerin sorunlarından bahsetmek istediğini ve kendilerine düşen görevin de kamu, kurum ve dairelerin daha iyi hizmet verebilmesini sağlamak olduğunu belirtti.
Daha sonra Genel Kurul çalışmaları tamamlandı; bir sonraki birleşim 24 Haziran Pazartesi saat 10.00’da yapılacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473