banner564

Hedef planlı bir yaşam 

Diyalog Medyayı ziyaret eden İçişleri Bakanı Baybars, Gazi Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi emirnamesinin içeriğini anlattı 

Hedef planlı bir yaşam 
banner598

Çiğdem AYDIN

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, Diyalog Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar’ı ziyaret ederek, Gazi Mağusa, İskele ve Yeniboğaziçi emirnamesinin içeriğine ilişkin bilgiler paylaştı. Emirnamenin geçici olduğunu ve Aralık 20149 tarihine kadar bu bölgeler için bir imar planı hazırlığının başladığını anlatan Baybars, planlamanın önemine değindi, yayınlanan emirname ile bölgenin planlı bir şekilde büyüyeceğini ifade etti.  Reşat Akar da her isteyenin istediği yere istediği şekilde bir bina yapmasının sakıncalarına işaret ederek, planlı bir büyümenin önemli olduğunu belirtti. Akar, bununla birlikte yapılması gereken işlerle ilgili de Bakan Baybars’a düşüncelerini aktardı. 

Amaçlarını anlattı
İçişleri Bakanı Baybars, emirnamenin tartışıldığını belirterek amaçlarını anlattı: 
“Söz konusu bölgede 1989’dan bugüne kadar herhangi bir planlamayla hareket edilmedi. Tabi Mağusa ve İskele bölgesinin en büyük şansı belki de yani bir dönem için şanssızlık diye addedilen, orada turizmin veya ekonominin büyümemesi Mağusa ve İskeleyi biraz plansız, çarpık ve aslında sürdürülemez bir yapı içerisine sokmaktan korudu. Ama özellikle son yıllarda imar planı çalışmalarını yaptığımızda, imar planı çalışmalarındaki mevcut durum analizlerinden gördük ki özellikle iskele bölgesinde altyapıyla birlikte inşaatların yapılmaması, gerçekten parçacıl yaygın gelişmenin fazla olması sebebiyle ciddi anlamda bir alt yapı sorunu ortaya çıkıyor. Ve bu altyapı sorunu da sürdürülebilir bir planlamaya ve sürdürülebilir bir ekonomik gelişmeyi de tetikliyor. Bunu görünce biz de bununla ilgili bir çalışma yapma ihtiyacı hissettik ve böyle de bir emirname gündeme geldi.”
“Vatandaşın barınma ihtiyacını karşılamada bir sıkıntı yok”
Emirnamenin içeriğini halk ile paylaştıklarını ve 97 kişi ve kurumun görüşünü aldıklarını belirten Baybars, şöyle devam etti:
  “Bir toplantı yaptık.  Bu toplantı ışığında da emirnamede ciddi revizeler yaptık. Bir kere belli başlı talepler vardı. Özellikle bazı bölgelerin imar sınırlarının gelişmesi ve büyümesine yönelik haritada.  Bu mevcut yapıyı dikkate alarak bunları büyüttük. Yine orada vatandaşın özellikle söylemiş olduğu şu husus vardı ki, imar sınırı dışında, özellikle kırsal bölgelerde vatandaşların barınma ihtiyacını karşılamaya yönelik de birtakım tedbirler alınması talep edilmişti. Bununla ilgili de bir tedbir aldık ve imar sınırı dışında olsa bile eğer yolu ve uygun şartları varsa o kişilerin de iki konuta kadar yapma hakkı verildi. Dolayısıyla bazı iddialarda olduğu gibi vatandaşın barınma ihtiyacını karşılamaya yönelik bir düzenleme olmadığı da doğru değildir.” 
“Emirname kalıcı olmayacak”
Emirnamenin kalıcı olmayacağını ifade eden Baybars, Aralık 2019 sonunda imar planına hayata geçireceklerini belirtti.
 “Emirname büyümeyi sürdürebilir kılmak için önemli”
Emirname ile tarihi ve doğal değerlerin de korunacağına dikkat çeken Bakan Baybars, “İskele bölgesi özellikle ciddi anlamda tarihi ve doğal güzelliklere sahip. Dolayısıyla insanların denize ulaşımının planlı bir şekilde sağlanacağı kendi kültürel kimliğimize uygun bir yapılaşma ihtiyacımız var” dedi. 
Akar: Apartmanlara el atılmalı
Diyalog Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar ise çok basit ama yıllardır ihmal edilen konular olduğunu söyledi. Akar, şunları söyledi:
 “Bir apartman yasamız bile yok. Binanın dış cephesi ayniyken bir süre sonra bambaşka. Ya da Dereboyu gibi bir bölgede mesela hiç bakılmayan dökülen binalar var. Bu binalardan kira yoluyla çok para kazanan insanlar ve “bana ne” diyerek konuya yaklaşıyorlar. Bunları Avrupa’daki gibi zorunlu hale getirmek lazım. İnşaat atıkları bir başka sorun… Bunları kim kaldıracak? Bir de AB para verdi, kanalizasyon yapıldı ama mülk sahipleri serbest bırakıldı. Yapan oldu yapmayan oldu, yapmayan nedeniyle parayı verip yaptıran da mağdur oldu, çevre kirliliği yaratılıyor. Bunlar da zorunlu hale getirilmesi lazım. Sizler bakanlık olarak bu konularda adım atabilirsiniz diye düşünüyorum.” 
Akar, emirname konusuna yönelik de mesaj verdi, herkesin her istediği şekilde bina yapamaması gerektiğini söyledi. Akar,  “Her isteyen istediği yere istediği gibi bina yaparsa bundan sonraki nesiller ne bulacak? Sahillerin de dikkatli kullanılması lazım. Yatırımcılara ne önereceğiz bunlar da düşünülmeli” dedi. Akar şöyle devam etti:
“Güney Kıbrıs’a bir bakalım. Yaşanan ekonomik felaketi yatırımlar sayesinde atlatma aşamasına geldi. Çok katkı projeleri var ama devletin planladığı yerlerde. Bizde de artık nerelere çok katlı yapılar olacak, nerelerde ticari işler yapılacak, nerelerde turistik tesisler yapılacak. Umarım bu başlattığınız girişim daha düzenli bir yapılaşmayı beraberinde getirecektir.”
Baybars: Kısa günün karı değil ileriyi planlamalıyız 
Akar’dan sonra yeniden söz alan Bakan Ayşegül Baybars, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kimse yatırımın önünde durmuyor. 2015’te ülkesel fizik planı yapıldı ve Mağusa ve İskele’nin ikinci bir bölge olması gerektiği ve turizmden yeterince pay alamadığı gerçeği ortaya çıktı. Önümüzde bir Girne örneği de var. Bugün Girne’ye gitmek istemiyoruz. Bunun nedeni alt yapıyla alakalı. İnsanlar artık İskele’ye, Mağusa’ya kaydı deniz için. Ekonomik büyüme ve turizm bu yönde büyüyorsa bizim ona göre adım atmamız lazım. Kısa günün karına göre değil, 10-15 yıl sonrasını planlamamız lazım. Hangi tür yatırımcıyı çekip buraları büyüteceğiz. İşte uzmanlarla bu konular konuşacağız. Girne’ye benzemek istemiyorsak ve planlı ve mutlu yaşamak istiyorsak planlamanın önünü kesmememiz gerekiyor. Biz b u anlamda çok kararlıyız.”
Apartmanlar konusuna değinen Baybars, Apartmanlarla ilgili yasada yaptırımlar olmadığını belirterek, paydaşlarla apartman yönetmenliği konusunda yaptırımlar getirilmesi için uğraş verdiklerini belirtti. 
Kanalizasyon konusuna da değinen Baybars, bu konunun yerel yönetimlerin konusu olduğunu ancak yerel ile merkezi hükümet arasında bazı kopukluklar bulunduğunu belirtti. Hazırlanma aşamasında olan belediyeler reformunda belediyelerin aldıkları ücretleri aldıkları noktalara harcama gibi bir kural getireceklerini söyledi. 
Foto altı:
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, yapılan çalışmaları Diyalog Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar’a anlattı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473