banner564

Hükümet icraatları anlatıldı

Tatar, Özersay ve kabine üyeleri Girne’de düzenlenen toplantıda halktan gelen soruları yanıtladı

Hükümet icraatları anlatıldı
banner598

 Arzu KÖPRÜLÜ

KKTC 41. Koalisyon Hükümeti Bilgilendirme ve İstişare Toplantıları  “Ülkeye hizmet yolunda Girne’deyiz” sloganı ile önceki akşam devam etti.
Başbakan Ersin Tatar ve Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Sağlık Bakanı Ali Pilli dışındaki kabine üyeleriyle birlikte düzenlediği toplantıda halktan gelen soruları yanıtladı.
GAÜ Milenyum Senato Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantının açılışında Başbakan Tatar ile Başbakan Yardımcısı Özersay birer konuşma yaptı.
Başbakan Ersin Tatar, hükümet olarak hizmet yolunda, Güzelyurt, Lefke, İskele’nin ardından vatandaşlarla Girne’de buluşmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.
Tatar, “Siyaset herkesin kendine göre bir ideolojisinin, politikasının olduğu bir şey, ama koalisyon ortaklığında da bu siyasetin asgari müşterekte hükümet programı bağlamında halka güven verecek, inandırıcı ve hizmete çevrilecek düşüncelerin hayata geçirilmesidir” dedi.
“Her şey gibi siyaset de bir mücadeledir” diyen Tatar, günün sonunda başarılı olabilmek için denge içerisinde memlekete hizmet vermek için koalisyon ortaklarıyla uyumu yakalamaya çalıştıklarını belirtti.
Koalisyon ortaklığında bu sorunların daha çok sıkıntı yaratabileceğini ifade eden Tatar, “Hamdolsun, bizim hükümetimizde şu ana kadar birkaç hadise dışında fazla sıkıntı olmamıştır. İnşallah bundan sonra da olmaz” dedi.
Bir hükümetin kurulmasının, atamaların ve görevlendirmelerin kolay yapılan işler olmadığına işaret eden Tatar, bu nedenle de bir dizi yasal düzenlemenin her dönem gündemde olduğunu söyledi.
Başbakan Tatar, mali protokolün imzalanmasıyla başlatılan ve hayata geçirilmeye çalışan çalışmalardan örnekler vererek yüzde 15 büyümeyle 9 milyar TL’ye yakın 2020 bütçesini Meclise sunduklarını kaydetti.
Tatar, öte yandan Türkiye’yle imzalanacak 2020 mali protokolü için de görüşmelerin başladığını ve somut adımlarla yola devam ettiklerini belirtti.

Özersay: Federal ortaklığın şartları yok
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da 4’lü koalisyon döneminde Kıbrıs sorununun geleceği konusunda ortak bir politika olmadığını ve bu nedenle Dışişleri Bakanının işinin de hiç kolay olmadığını söyledi.
Özersay, 4’lü koalisyon döneminde ortak paydalar olduğunu ancak geleceğe dönük şimdi daha güçlü biçimde Kıbrıs’ta artık bir paradigma değişikliğine ihtiyaç olduğunu, federal bir ortaklığın şartlarının bu ülkede bulunmadığını daha bir gönül rahatlığıyla ve güçlü bir biçimde savunabildiklerini belirtti. 
Bunun sadece Kıbrıs konusunun geleceğiyle ilgili olmadığını, önümüzde kritik bir takım eşikler olduğunu ifade eden Özersay, “50 yılı geride bırakan müzakerelerde daha farklı bir vizyonu, daha aktif bir diplomasiyle, uluslararası toplumun bizim de sesimizi duyabilmesini sağlayacak şekilde savunmamız gerekiyor” dedi.

Kırmadan, dökmeden
Doğal gaz, Maraş açılımı gibi konularda da paradigma değişikliğinin söz konusu olduğunu ve bu sayede uluslararası toplumun farklı aktörlerinin de dikkatini çektiklerini ifade eden Özersay, “Bizim stratejik ortağımız olup, hep yanımızda olan Türkiye ile sağlıklı ilişkiler kurmak da dış politika açısından bizim önceliklerimiz arasında bulunuyor” dedi.
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay, toplumu geren ve kutuplaşmaya neden olacak bir durum bulunduğunu ve kendilerinin bunu sağlıklı bulmadıklarını kaydederek, “Kırmadan da, dökmeden de dik durulabilen bir ilişki kurmak mümkündür. Ve bu hükümetin bunu adım adım başaracağına inanıyorum” dedi.
Konuşmaların ardından bakanlar vatandaşların sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu çok heyecanlandı!
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan en çok soru yöneltilen bakanlar olurken, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, kendisine yöneltilen ilk soruya “Bütün gece bekledim. Kimse soru sormayacak sanmıştım. Şimdi soru sorulunca çok heyecanlandım” yanıtını verdi.
Vatandaşların yağmurlardan etkilenen yollarla ilgili bir dizi soru alan Atakan, icraatlar ve tadilat isteyen yerler hakkında bilgi verdi. 

Özersay, Maraş’taki son durumu anlattı
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Maraş açılımı konusunda gelinen noktayı açıklayarak, çalışmanın hiçbir zaman kesintiye uğramadığını söyledi. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu tarafından rapor hazırlanarak, teslim edildiğini kaydeden Özersay, bir süredir bu konunun basında yer almama sebebinin, mahkeme kararını beklemek ve Rumların BM Güvenlik Konseyi’ne yaptıkları şikâyet olduğunu belirtti.

Baybars: Eksikler tamamlanacak
İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars da, hazırlanan İmar Planı’nda Batı kısmının eksik kaldığını, 3 farklı İmar Planı çalışmasıyla eksikleri tamamlama yönünde adım atacaklarını ifade ederek, Tepebaşı ve civarında yaşanan imar sorununu da ilk kez duyduğunu ve değerlendireceğini söyledi. 
Belediyelerin de farklı noktalarda mali sorunlar yaşadığına işaret eden Baybars, belediye reformuyla ilgili tadil edilmesi gereken yasalar olduğunu ve ilgili adımların ağır ilerlediğini belirtti. Baybars, “Yerel demokrasi temsilcisi belediyelerin görüşleri de alınarak, bu konuyu 2020’de sonuçlandırmayı planlıyoruz” dedi.

Atakan: Seyrüsefer geliri Maliye’ye gidiyor
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan da, ülke genelindeki yollarla ilgili çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini belirterek, vatandaşların teknik konulardaki sorularını ayrıntılı şekilde cevapladı.
Atakan, Girne Antik Liman Projesi ve limanlarla ilgili atılacak adımların tamamlanmasıyla kapasitenin artacağını ve trafiğin daha da karmaşık hale gelmemesi için bir dizi tedbir alacaklarını belirtti.
Tolga Atakan, seyrüsefer gelirini Maliye Bakanlığı’nın aldığını hatırlatarak, bu tutarın akaryakıttan alınmasının adaletsizlik olduğu görüşünde hemfikir olduklarını, bu nedenle başka çözümler üretmek gerektiğini söyledi. 

Amcaoğlu: Sıkıntılara çözüm arıyoruz
Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu ise, sektörlerin sıkıntılarını inceleyip, çözümler aradıklarını ve otomotiv sektöründe atılan adımla 106 milyonluk gelir elde ettiklerini belirtti.
Tapu harcı, stopaj gibi farklı konularda da değişikliğe gitmek için çalıştıklarını kaydeden Amcaoğlu, yol tamiri için 5 ihaleye çıktıklarını ve 12 milyonluk kaynak ayırdıklarını söyledi.

Sucuoğlu: Sigorta projesi hazır
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, 30 yıldır hedefine ulaşamayan Genel Sağlık Sigortası projesinin hazır olduğunu ve 20 gün önce Ankara ziyaretinde protokolünü hazırladıklarını kaydetti.
Sucuoğlu, bu tasarının Haziran 2020’de Meclis’e gönderileceğini ve 2022’ye kadar ilk yarısını uygulamaya konmasını amaçladıklarını belirtti. Yasanın çok detaylı çalışmalar gerektirdiğine işaret eden Sucuoğlu, paydaşlarla titizlikle adım attıklarını söyledi.

Oğuz: Talepler değerlendirilecek
Tarım Ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ise, balıkçı barınaklarıyla ilgili yapılan çalışmaları anlatarak, bu konudaki talepleri en kısa zamanda değerlendireceklerini dile getirdi.
Atık sularla ilgili çalışmaların 4’e bölündüğünü, birinin başlatıldığını ancak diğer 3’ünün durdurulmuş olduğunu anlatan Oğuz, bu projeler için devam kararı alındığını, tarımsal tünelleme konusunu da 2. etap tamamlandıktan sonra paylaşacağını söyledi.
Oğuz, damızlık küçükbaş hayvan için çalışma yapıldığını ancak büyük başta eksiklik gözlemlemediklerini kaydederek, “Üretimi arttırmak, kontrolsüz ve plansız büyümeyi getirir” dedi.

Üstel: Söylemler doğru değil 
Turizm Bakanı Ünal Üstel, Yerel idareye en büyük getirisi olan sektörün turizm ve bunu sağlayan oteller olduğunu ifade ederek, yatırımı teşvik ederken, var olan rahatsızlıkları dengede tutmak ve herkesin yararına olacak adımlar atmak için çalıştıklarını söyledi.
Üstel, yapılan kumarhane yasasının da vatandaşı rahatsız edecek bir durumu olmadığını ve kamuoyunda dolanan yerli halkın kumarhaneye girebileceği söylemlerinin de kesinlikle doğru olmadığını belirtti.

Çavuşoğlu: Püsküllü’de okul yapılıyor
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu da, 20 yıldır Girne’ye okul yapılmadığı eleştirilerini şöyle cevapladı:
“Yıllardır okulları genişleterek, ihtiyaç karşılamaya dönük adımlar atıldı. En sonunda öğrencileri sığdırmak için özel okuldan derslik kiraladık. Bu konuda titiz çalışıyoruz. Püsküllü’de okul yapımına başladık. Karakum ortaokulu da 2020’de tamamlanır inşallah. Maliye söz verdi.”.
Çavuşoğlu, yıllardır ülke planlamasının yapılmamasından kaynaklanan sorunları aşmak için çok çalıştıklarını kaydetti.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473