banner564

Öncelik ek mesailer

Ekonomik örgütler, yol yapımlarına kaynak ayrılabilmesi için tasarruf tedbirlerinin bir an önce uygulanmasını istiyor

Öncelik ek mesailer
banner598

 Çiğdem AYDIN 

   Kuzey Kıbrıs’ta yolların bozulması ve tamirat için yeterli kaynağın ayrılmaması nedeniyle başlayan tartışmalara İş İnsanları Derneği (İŞAD) Başkanı Enver Mamülcüoğlu ile Genç İşadamları Başkanı (GİAD) Uğur Ergün de katıldı. 
   İŞAD Başkanı Mamülcüoğlu, partilere yapılan yardımların tamamen kesilmesi ve yollar için harcanması önerisine katılmadığını belirtirken “Ödemelerde bir miktar azalma yapılsa da öncelik ek mesailerdir” dedi.
   GİAD Başkanı Uğur Ergün de araç ruhsatları ve radar cezalarından elde edilen gelirlerin Ulaştırma Bakanlığı’na verilmesini önerdi.

Ne dediler?.. 

Enver Mamülcüoğlu (İŞAD Başkanı) 

Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan’nın önerisini gazetenizden okudum. Partilere ödenekler noktasında düşüncesi güzel. Partilerin de kurumsallaşması için bu ödeneklere ihtiyacı var ve bunun da gözetilmesi gerekiyor. Bu dernek veya diğer kuruluşlar için de böyledir. ‘Partilere ayrılan kaynakları verin de yol yapalım’ pek doğru bir yaklaşım değildir. Bu defa partiler gidecekler başka yerlerden para bulacaklar. Bunlar iş adamları belki de tefeciler olabilir ve bu gibi insanlara gebe kalacaklar.
O yerlerin yaptırımlarını yapmak zorunda kalacaklar. Yaklaşım bu nedenle doğru değildir. Önerim tasarruf yapılmasıdır. Örneğin ek mesailerin düzenlenmesi, sağlıkta ve eğitim hariç gümrük ve sivil havacılık, vergi dairesi denetimlerinde mesai dışı konusunda daha dikkatli olunarak tasarruf yapılabilir. İzaz ikramlar gibi devletin yapacağı birçok tasarruf önlemi vardır. Partilere yapılacak ödemeler belki düzenlenir ama kesilmesi doğru değildir. Yine yapılabilecek tasarruf tedbirleri arasında örtülü ödenekler vardır. Örneğin Cumhurbaşkanlığının örtülü ödeneği yüksek bana göre. Cumhurbaşkanlığı bir yıllık faaliyetlerini hazırlayıp Maliye’ye gönderir bunun için bir bütçe enformasyon vs. adı çok da mühim değil ona göre şeffaf bir şekilde harcamalarını yapar. Bunu sadece Cumhurbaşkanlığı için söylemiyorum tüm örtülü ödenekler için söylüyorum. Nasıl ki, bir iş adamı harcamalarını kalem kalem hesabını verir devlet de aynı şekilde yapmalıdır. 

Uğur Ergün (GİAD Başkanı)
Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan’ın çöken yolların tamir edilebilmesi için kaynak arayışına ilişkin çıkan haberlerle ilgili olarak görüşümüz çok nettir. Ülkede toplanan bazı vergi kalemlerinin, toplandığı kalem için harcanması halinde kaynak probleminin aşılacağı kanaatindeyiz. Bakanın vermiş olduğu verilere göre; 2018 yılında sabit radar cezalarından ve seyrüsefer yatırımlarından toplanan meblağ 155 milyon liradır. Bu meblağ yolların kapsamlı bir program dâhilinde kademeli olarak yenilenmesi için yeterli bir kaynaktır ve Ulaştırma Bakanlığının uhdesinde sadece bu maksatla kullanılması sorunumuzu çözecektir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473