banner564

İkinci kuşak göreve hazır

Kıbrıs Türk siyasetinde önemli iz bırakanların çocukları bayrağı devralmaya hazırlanıyor

İkinci kuşak  göreve hazır
banner598
Pelin YÜKSELAY
Kuzey Kıbrıs’ta 7 Ocak 2018 tarihinde yapılacak Milletvekilliği Erken Genel Seçimleri birçok yeniliği de beraberinde getirecek. Seçimlerde bu yıl uygulanacak çarşaf listenin yanı sıra kadın kotası ilk göze çarpan yenilikler arasında bulunuyor. 
Bunun yanında Kıbrıs Türk siyasetine unutulmaz hizmetleri geçen ve emekliye ayrılan önemli isimlerin çocukları bu seçimde bayrağı devralmaya hazırlanıyor…
Diyalog muhabiri, anne veya babalarının izinden giderek 7 Ocak seçimlerinde aday olan bazı eski siyasilerin çocuklarını araştırdı. 
Siyaset arenasına adım atmaya hazırlanan adaylardan UBP milletvekili adayı Resmiye Canaltay, uzun dönem UBP Genel Başkanlığı ve Başbakanlık yapan, siyasete Üçüncü Cumhurbaşkanı olarak veda eden Derviş Eroğlu’nun kızı.
Yine eski başbakanlardan, çalışkanlığı ve dürüstlüğü ile Kıbrıs Türk toplumunun gönlünde müstesna bir yeri olan Mustafa Çağatay’ın oğlu Erek Çağatay bu seçimlerde Halkın Partisi’nden (HP) aday oldu. HP’deki bir diğer önemli aday Fatma Coşar Kınış’ın babası ise eski bakanlardan deneyimli siyasetçi Salih Coşar. 
Yine eski milletvekillerinden Esat Varoğlu’nun kızı İlkşen Varoğlu, TDP milletvekili adayı olarak halkın karşısına çıkarken, CTP eski milletvekili Mustafa Yektaoğlu’nun kızı Aybike Yektaoğlu da CTP’nin adayı olarak listede yerini aldı. 
UBP Gazimağusa Milletvekili adayı Oğuzhan Hasipoğlu da yıllarını siyasete adayan babası Ertuğrul Hasipoğlu’nun izinden gitmeye karar veren isimler arasında…
UBP Lefkoşa adayı Aydın Soyer ise annesi eski bakanlardan olan Şerife Ünverdi’yi örnek alarak genç yaşta siyasete giren isimlerden biri…

***
Eroğlu’nun kızı Mağusa’dan aday…
3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun kızı UBP Mağusa Milletvekili Adayı Resmiye Canaltay’ın babası Derviş Eroğlu’nun siyasi hayatı, 1976 yılına dayanıyor... 1976 yılında katıldığı genel seçimlerde Ulusal Birlik Partisi`nden Gazimağusa milletvekili seçilen Eroğlu, 1976-77`de Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Bakanlığı yaparak, siyasi hayatına start verdi. Siyasi hayatı tam olarak 41 yıl süren ve bu 41 yılda kurucu meclis üyeliği, siyasi parti başkanlığı, bakanlık, başbakanlık yapan Eroğlu son olarak 3. Cumhurbaşkanı olarak halkın kendisine verdiği görevi yerine getirdi ve ardından katıldığı Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybetmesiyle beraber siyaseti bıraktı...
     41 Yıl boyunca Kıbrıs Türk siyasetinde yer alan Eroğlu’nun kızı Resmiye Canaltay’ın da bu ilk adaylığı değil... Canaltay, 28 Haziran 2010 tarihinde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun, cumhurbaşkanı seçilmesiyle boşalan milletvekilliği koltuğu için yapılan seçimlere de katılmış, 2 oy farkla milletvekilliğini kaybetmişti...
Fatma Coşar Kınış, babasının izinde...
     Bir diğer siyasi kızı da Halkın Partisi Lefkoşa Adayı Fatma Coşar Kınış...
     Fatma Coşar Kınış, yıllarca ülke siyasetine hizmet vermiş, deneyimli siyasetçi Salih Coşar’ın kızı...1981, 1985, 1990 Genel Seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi’nden Lefkoşa Milletvekili seçilen Salih Coşar, 1983’te oluşan Kurucu Meclis’te Kurucu Meclis üyesi olarak da görev yapmış bir isim. Coşar daha sonra yıllarca Ekonomi ve Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı gibi görevleri de başarı ile icra etmiştir.
İlkşen Varoğlu Atik, Esat Varoğlu’nun kızı...
     TDP Girne Milletvekili Adayı İlkşen Varoğlu Atik de, 36 yıllık siyasi geçmişi olan TKP milletvekili ve bakanlarından Esat Varoğlu’nun kızı... TÖS ve İSEF'in kurucularından olan Esat Varoğlu, 1979 yılından Milletvekili seçilene kadar profesyonel olarak Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Genel Sekreterliği ve ISEF Genel Başkanlığı yaptı. 1981 genel seçimlerinde Toplumcu Kurtuluş Partisi'nden milletvekili seçildi.
Yektaoğlu’nun kızı Aybike CTP’den aday...
     2005 ve 2009 tarihindeki seçimlerde Cumhuriyet Meclisi'ne milletvekili seçilen ardından 6 Mayıs 2009 tarihinde Meclis Başkan Yardımcısı görevine getirilen, şu sıralarda siyaseti bırakarak sadece kendi mesleği olan doktorluğu icra eden Mustafa Yektaoğlu’nun kızı Aybike Yektaoğlu da aday... Aybike Yektaoğlu, 7 Ocak 2018 erken genel seçimlerinde Cumhuriyetçi Türk Partisi Mağusa adayı...
Hasipoğlu ailesinin yeni adayı Oğuzhan...
    Ulusal Birlik Partisi Gazimağusa Milletvekili adayı Oğuzhan Hasipoğlu’da siyasi arenaya 1990 genel seçimlerinde adım atan Ertuğrul Hasipoğlu’nun oğlu. 1990 Genel Seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi’nden Gazimağusa Milletvekili seçilen Hasipoğlu, ilk olarak Çalışma ve Sağlık Bakanı olarak görevini yürüttü. 1993 Erken Genel Seçimlerinde Ulusal Birlik Partisi’nden Gazimağusa Milletvekili seçildi. 1996 tarihinde Sağlık ve Çevre Bakanı olarak görev yaptı. 1998 yılında yapılan Genel Seçimlerde 3.defa olarak Gazimağusa Milletvekili seçildi. 1998’de yapılan seçimlerle Meclis Başkanlığına seçildi. 1998’den 2012’ye kadar gerek kendi kurduğu gerekse de görev aldığı diğer partilerde çeşitli bakanlıklarda icraatlarına devam eden Hasipoğlu, daha sonra siyaseti bıraktı.
Aydın Soyer, annesinin izinden gidenlerden...
    Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa Milletvekili Adayı Aydın Soyer ise, diğer adaylardan farklı olarak babasının değil, annesinin izinden gidenlerden... Zira Soyer’in annesi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Şerife Ünverdi... Ünverdi’nin siyasi hayatı, 1994 yılına dayanıyor. 1994 yılında Ulusal Birlik Partisi’nden yerel seçimlere katılıp Belediye Meclis üyesi seçilen Ünverdi ardından milletvekilliği ve bakanlık yapmış isimlerden...

Gönüllerde yaşayan Çağatay’ın oğlu Erek HP adayı
  Halkın Partisi Girne Milletvekili adayı Erek Çağatay da, eski Başbakanlardan Mustafa Çağatay’ın oğlu.   1974 doğumlu olan Erek Çağatay, İstanbul Siyasal Uluslararası ilişkiler bölümü lisans, Kent Üniversitesi’nde aynı bölümde yüksek lisans. Çağatay, KKTC İstanbul Başkonsolosluğu’nda da Konsolos olarak görev yapmış.  
    Bilindiği gibi Kıbrıs'ta üç dönem başbakanlık yapan babası Mustafa Çağatay ise, 3 Nisan 1989’da Girne’de meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybetmişti.  Çağatay’ın siyasi hayatı 1970’lerde başlıyor. Çağatay 1970 seçimlerinde Limasol’dan Türk Cemaat Meclisi üyesi seçildi… Sonrasında Kıbrıs Türk Federe Devleti’ndeki (KTFD) ilk seçimlerde Girne milletvekili seçildi. Ardından kurulan Nejat Konuk Hükümetinde Maliye Bakanlığı, Osman Örek hükümetinde de Çalışma, Sosyal İşler ve Sağlık Bakanlığı görevlerine atandı… 1978’de Başbakan olarak görevlendirildi. Çağatay, 7 Ocak 1979’da UBP Genel Başkanı oldu… 1981 seçimlerinde UBP Girne milletvekili olarak ikinci kez seçildi ve yine başbakan olarak görevlendirildi… Bu seçimler TKP’nin atılım yaptığı, CTP’nin kıpırdanmaya başladığı seçimlerdi… Bu sırada hükümet güvenoyu alamadığından ikinci kez başbakan olarak görevlendirildi ve ilk kez koalisyon hükümeti KTFD’de kurulmuş oldu… Bu koalisyon hükümetinin başbakanı da yine Mustafa Çağatay oldu… Bu görevini 29 Kasım 1983’e kadar sürdürdü… Öyle ki Çağatay, 15 Kasım 1983’de KKTC’nin ilanı ve bağımsızlık bildirgesine imza atıldığından önemli bir pozisyondaydı… Kısa siyasi tarihimiz içerisinde ilan edilen Cumhuriyetin “Kurucu Başbakanı” unvanı da yine Çağatay’a aittir…

Güncelleme Tarihi: 21 Aralık 2017, 11:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474