banner564

İlkesi ‘iyi yönetim’

Halkın Partisi’ni resmen açıklayan Kudret Özersay, Su, Elektrik ve Telefon konusunda özelleştirme mesajı vermedi, ikinci iş yasağından söz etti

İlkesi ‘iyi yönetim’
banner598
“Kıbrıs Türk siyasi yaşamında köklü bir değişime ve yeni bir siyaset anlayışına ihtiyaç var” düşüncesiyle kurulan Halkın Partisi (HP) siyasi yaşamına başladı. 
Aylar süren çalışma ve halkın farklı kesimleriyle yapılan temas ve görüş alışverişinin bir ürünü olarak kurulan Halkın Partisi, dün, İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’na resmen başvurusunu yaptı. 
Halkın Partisi Kurucu Üyelerinden Kudret Özersay başkanlığındaki 51 kişilik kurucu üye ve gönüllüler eşliğinde yapılan başvurunun ardından Kıbrıs Türk Ticaret Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında, üyeler ve parti programı tanıtıldı. 
Özersay, “mevcut eski siyasetin yarattığı bu yapının ve yönetim anlayışının köklü şekilde değiştirilmesi artık kaçınılmazdır” diyerek, Halkın Partisi’nin; “halkın iradesinin kamusal alana, devlet yönetimine sağlıklı yansıtılması, Kıbrıs Türkü’nün iyi yönetilecek kurumlar aracılığıyla kendine olan güvenini ve öz saygıyı yeniden kazanması hedefiyle yola çıktığını” vurguladı. 
Türkiye’den gelecek suyun yönetimi, Elektrik Kurumu ve Telefon Dairesi gibi sorunların çözümü yönünde özelleştirme mesajı vermeyen Kudret Özersay, Halkın Partisi’nin amacının; “yeni bir siyaset anlayışıyla insan haklarına, demokrasi, laiklik, sosyal adalet, şeffaflık, hesap verebilirlik, liyakat ve hukukun üstünlüğü temelinde halk iradesini esas alan iyi yönetim ilkesine dayalı bir sistem kurmak ve halkın hayat kalitesini ve refahını artırmak” olduğunu belirtti. 
Özelleştirmeye dair duruşlarının ise; “Topluma ait olan kurumların geri dönülmez şekilde satılmasına müsaade edilmemesi yönünde” olduğunu ifade eden Özersay, Kıb-Tek’in üretim faaliyetlerine devamından, limanlar ile telefon altyapılarının güçlendirilmesinden taraf olduklarını söyledi. 



“Kıbrıs sorununun çözümünü destekliyoruz…”
Özersay, “Kıbrıs sorununun çözümünü destekliyoruz” ifadesini kullanarak, Kıbrıs’ta her iki toplumun da içine sindirebileceği, karşılıklı kabul edilebilir bir çözümü destekleyeceklerini vurguladı. 
Halkın Partisi Kurucu Üyesi Özersay, kurucu üyelerin ilk toplantısını yarın Lefkoşa’da gerçekleştirip görev dağılımını yapacağını kaydetti ve www.halkinpartisi.biz internet sitesinden yayınlanacak parti programının da tüm kesimler tarafından okunup değerlendirilmesini istedi. 

Partide delege ve örgüt başkanı olmayacak
Partide delege ve örgüt başkanları olmayacağını ifade eden Özersay, bu kararı şöyle anlattı: 
“Bugüne değin pek çok köyde ve daha küçük yerleşim yerinde örgüt başkanlarının kendilerinin, ailelerinin ve yakınlarının menfaati için parti yönetimleri üzerinde etkili oldukları, bunun da siyasi yozlaşmanın en önemli unsurlarından birisine dönüştüğü bilinmektedir. Halkın Partisi’nde örgüt başkanlığı gibi bir konum olmayacaktır. Delegelerin ve örgüt başkanlarının değil sadece üyeliğin temel örgütlenme birimi olacağı bu yapıda tüm üyelerin ilçe örgüt yönetiminin toplantılarına katılarak görüşlerini, eleştirilerini doğrudan aktarmaları mümkün olacak.
Kadınlar ve gençler için bir ‘kol’ olmayacak, onlar yönetimde yer alacak. Başka partiden olanlar da üye olabilecek. Öte yandan geçmişte bir siyasi partinin bazı yönetim kademelerinde yer almış olan kişilerin Halkın Partisi’ne üyeliği daha farklı bir prosedüre tabi olacaktır. Parti değiştiren vekiller üye olamayacak. 


Parti programı ve vizyon
Kudret Özersay, Halkın Partisi’nin ülkede kangren halini almış pek çok sorunun nedenlerinin saptandığı ve bu temelde çözüm önerilerinin ortaya konulduğu bir parti programı ile halkın karşısına çıktığını belirterek, kapsamlı bir metin olarak farklı alanlardan çok sayıda uzmanın katılımı, köy, bölge ve sivil toplum örgütleriyle yapılan istişareler sonucunda hazırlanan parti programının partinin temel felsefesini, ilkelerini ve somut çözüm önerilerini içerdiğini kaydetti. 


İki temel ilke
Özersay, Halkın Partisi’nin sorunların çözümüne dönük önerilerinin iki temel ilkeye dayalı olarak şekillendirildiğini ifade ederek, bunları şöyle sıraladı: 
“İyi Yönetim İlkesi; Yeni siyaset anlayışının hayata geçireceği iyi yönetim ilkesi, devletin her kademesinde işinin ehli olan bireylerin görev aldığı, yapılacak icraatlarda toplumun tamamının yararının esas alındığı, kamu kaynaklarının planlamaya dayalı bir verimlilik çerçevesinde kullanıldığı ve israf edilmediği, etkili denetim mekanizmalarıyla yürürlükteki kuralların uygulandığı, şeffaflık ve hesap verebilirliğin sağlandığı, hesap sormanın mümkün olduğu, partizanlık, yolsuzluk ve diğer hukuksuzluklara müsamaha edilmeyen bir sistemi tarif eder.
Sosyal Adalet İlkesi; Yeni siyaset anlayışına göre devlet vatandaş için vardır. Bu nedenle bir yandan dar gelirlilerin desteklenmesi, diğer yandansa devletin sağlamakla mükellef olduğu hizmetlerde bireylerin gelir farklılıkları nedeniyle mağdur olmayacakları dengeli, adil bir yapı oluşturacağız. Halkın Partisi sosyal adalet ilkesini öncelikli olarak şu alanlarda uygulayacağımız politikalarla hayata geçirecek: Eğitim, Sağlık, Çalışma Yaşamı, Vergi ve Sosyal Hizmetler.”


Vicdani ret hakkının yasal olarak düzenlenmesi… 
Sivilleşme ve demokratikleşmeye dönük adımlar; Türkiye ile savunma ve işbirliği antlaşması yapılması ve Anayasa’nın geçici 10. Maddesinin kaldırılması; askeri bölgelerin sayısının azaltılması, bir bölümünün yatırım ve istihdam alanına çevrilmesi, vicdani ret hakkının yasal olarak düzenlenmesi Ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile sistemimizin uyumlu hale getirilmesi için diğer adımları hayata geçireceğiz. Türkiye ile olan her nevi ilişkinin kamu kurumlarımızın dahiliyeti ile çözülmesinde muhataplar arasındaki dengenin sağlanması için Türkiye’nin mevcut bakanlığı olan Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Bakanlığı’na muadil müstakil bir koordinasyon bakanlığı oluşturacağız.

Eğitim ve sağlıkta hedef 
Hedefimiz, eğitimi, siyasi etkilerden arındırılmış planlamaya dayalı kaliteyi ön plana çıkaran bir devlet politikası haline dönüştürmektir. Uygulamaya koyacağımız ve laiklik temelinde şekillendirilecek olan eğitim politikamız şeffaf, objektif ve etkili denetim mekanizmalarına dayanacak. Farklı denetim ve devlet okullarında kaliteyi artırmaya dönük diğer önerilerimiz detaylı şekilde programda yer almaktadır.
Sağlık sistemi ve sosyal adalet; Ülkemizde yaşayan bireylerin gelir düzeyleri ya da ikamet ettikleri bölge ne olursa olsun asgari temel sağlık hizmetlerinden yararlanmasını mümkün kılarak Anayasamızda da yer alan ‘sosyal hukuk devleti’ hedefini somut şekilde uygulayacağız. 


“İkinci iş yasağını uygulayacağız”
İkinci iş yasağının kamu sağlık çalışanları açısından uygulanması zorunluluktur. Bu yasak yürürlükte olduğu süre zarfında hukuk devletinin gereği olarak kuralların uygulanmasını mümkün kılacağız.
Din ve vicdan hürriyeti; Ülkemizin kendine has yerleşmiş değerleri, vicdan, dini inanç ve kanaat özgürlüğünün toplum tarafından da benimsendiğini göstermektedir. Bizler, inanan, inanmayan; kendine göre ibadetini yerine getiren, getirmeyen; kendini herhangi bir dine mensup sayan, saymayan, herkese saygı gösterecek ve ülkenin yönetilmesine ilişkin politikalarımızı da bu temelde şekillendireceğiz.


Ekonomi Politikaları
Kudret Özersay, partisinin ekonomik vizyonunu da açıkladı. Özersay, ekonomik vizyonun; sosyal adalet ilkesinin gereklerini tam anlamıyla yerine getirmek için ülkenin temel iktisadi sorunları olan işsizlik ve gelir dağılımı eşitsizliğine kalıcı çözüm üretme hedefi çerçevesinde oluşturulduğunu kaydetti. 

 “Özelleştirmeye dair tutumumuz”

Kudret Özersay, Halkın Partisi’nin özelleştirme, elektrik, su, telefon, sektör odaklı eylem planını da şöyle özetledi:
“Özelleştirmeye dair duruşumuz; topluma ait olan kurumların geri dönülmez şekilde satılmasına müsaade edilmemesi yönündedir. Bizler istikrarsız ve sürdürülemez bir yapıya sahip olan kamu kurum ve kuruluşlarının öncelikle yasal ve yapısal reformlarla iyileştirilmesi ve ayağa kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. 
Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) özelleştirilerek, kurumun ortadan kaldırılmasının yanlış bir strateji olacağına inanmaktayız. KIB-TEK’in yasal ve yapısal reformlarla istikrarlı ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulmuş şekliyle kamuya ait olması ve elektrik üretim faaliyetinde paydaşlardan biri olması ülkemiz için hem ekonomik hem de stratejik açıdan büyük önem arz etmektedir. 
Telekomünikasyon Dairesi’nin sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulabilmesi için, idari, mali ve hukuki yapılandırılmasına öncelik vereceğiz. Bizler, Telefon İdaresi’nin daha kaliteli ve rekabetçi bir anlayışla piyasa ekonomisi içindeki faaliyetlerini sürdürebilmesi için ‘Gelir Ortaklığında Kamu-Özel İşbirliğini’ destekleyeceğiz. Ayrıca GSM Operatörlerinin devrinden dolayı taahhüt edilen hazine katkı payının belli oranlarda Telefon İdaresi’nin altyapı yatırımlarına aktarılmasını destekleyeceğiz.

Su sorunu plansızlığın ürünüdür
Türkiye ile su konusunda hükümetlerimizin yaşadığı sorunlar plansız ve öngörüsüz siyasetin ürünüdür. Kendi üzerine düşeni zamanında yapmayan, kendi projesini hazırlamayan, bunun alt yapısını zamanında oluşturmayan hükümetler bu konudaki tutum ve davranışlarıyla Türkiye ile aramızda var olması gereken karşılıklı güven ilişkisini daha da zedelemişler ve sağlıksız olan ilişkinin çok daha zor bir hal almasına neden olmuşlardır. 


Turizm yeniden yapılandırılacak 
Turizm sektöründe planlamaya dayalı ciddi bir yeniden yapılanma hayata geçirilecektir. Kurulacak bir özerk Turizm Örgütü ve ilgili bakanlık koordinatörlüğünde bir master plan oluşturarak turizmi yerli istihdam ve yerli üretimi destekleyecek şekilde yeniden yapılandıracağız. 

Tarıma tüm paydaşlar dahil edilecek
Tarım ile ilgili tüm paydaşların dahil edilmesiyle kısa, orta ve uzun vadeli hedefler çerçevesinde hayata geçireceğimiz tarım master planının temel hedefi; toprak analizlerinin ve kontrollerinin eksiksiz yapıldığı; en verimli üretim koşullarına sahip; üreticilerin kalite ve verimlilik konularında eğitildiği; dünya pazarları ile rekabet edebilen; erkencilik gibi kârlı özelliklerden yararlanabilen ve ‘niş ürünlerle’ dünya pazarlarında ticaret olanağına sahip bir tarım sektörü oluşturmaktır.
Bankacılık sektörümüzün istikrarlı bir yapıda ekonomik gelişim için önemli katkılar sağlamasını hedefleyen vizyonumuz, Finansal Ürün ve Hizmetlere Erişim, Finansal Eğitim, ve Finansal Tüketicinin Korunması başlıkları altında oluşturulacak eylem planlarını içermektedir. 


51 kişilik kurucu üye listesi şu şekilde açıklandı
Adem Çakır (Girne), Ahmet Kasımoğlu (Lefkoşa), Ahmet Tokatlıoğlu (Girne), Alev Müezzinoğlu (Gazimağusa), Ali Şefik (Lefkoşa), Altay Nevzat (Girne), Ayla Gürel (Girne), Ayşe Onar (Lefkoşa), Ayşegül Baybars (Lefkoşa), Ayşen Kumser Kansay (Lefkoşa), Cemre Günsel Esengin (Lefkoşa), Cenan Eskimuhtaroğlu (Gazimağusa), Deniz Altınışık (Gazimağusa), Deniz Gürgöze (Gazimağusa), Duygu Uzun (Gazimağusa), Ercan Şadan Elçin (Gazimağusa), Erol Kaymak (Gazimağusa), Fehmi Öztürk (Lefkoşa), Ferdiye R. Ersoy (Girne), Gizem Çeliker Akandere (Lefkoşa), Göksel Saydam (Lefkoşa), Güneş Sarıkamış (Lefkoşa), Güven Erkal (Girne), Hasan İzkan (Gazimağusa), Hilmiye Sezer Kumbur (Gazimağusa), Hülya Özkaya (Gazimağusa), İbrahim Çiçekseven (Gazimağusa), İbrahim Erben (Lefkoşa), İsmet Dirgen (Lefkoşa), Jale Refik Rogers (Girne), Kemal Bağzıbağlı (Gazimağusa), Kudret Özersay (Lefkoşa), Mehmet Çavuşoğlu (Girne), Mesut Genç (İskele), M. Gökalp Gündoğdu (Gazimağusa), Nilay Sevinç Onuk (Gazimağusa), Orhan Dilek (Girne), Orkun Bozkurt (Gazimağusa), Osman Elkovan (Gazimağusa), Özgül Ezgin (Lefkoşa), Özgür Vehit (Gazimağusa), Özlem Çelebi (Pile), Ramadan Beysun (Lefkoşa), Raziye Nevzat (Gazimağusa), Sadık Ülker (Alsancak), Serhat Usanmaz (Lefke), Şevki Kral (Lefkoşa), Teksen Köroğlu (Lefkoşa), Temay Sağer (Lefkoşa), Tolga Atakan (Lefkoşa), Tuğberk Emirzade (Girne).

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2016, 11:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473