banner564

Kamu vicdanı rahatlasın

Turizm Bakanı Sucuoğlu, “Kumarcılar Hanı’ndaki restorasyonla ilgili sadece Sayıştay değil tüm makamlar araştırma yapıp halkla paylaşsın” dedi

Kamu vicdanı rahatlasın
banner598
Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Kumarcılar Hanı’ndaki restorasyon projesi için bugüne dek 3 milyon 140 bin TL harcandığını belirtti. 
Sucuoğlu, üçüncü ve son etabın tamamlanması için yaklaşık 800 bin TL’lik öngörülen bedele rağmen, 328 bin 500 TL’ye bitirileceğini ve 461 bin 500 TL’lik bir tasarrufun söz konusu olduğunu belirtti. 
Restorasyonla ilgili teknik süreç hakkında yazılı açıklamayla bilgi veren Sucuoğlu, sadece Sayıştay’ın değil tüm makamların bu açıklamaları ihbar kabul ederek araştırmasını ve kamu vicdanını rahatlatma adına halkla paylaşılmasını talep etti. 

“Kira tarihi 2028 yılına kadar uzatıldı”
Sucuoğlu, 12 Temmuz 2011 tarihinde Hımarcılar (Kumarcılar) Hanı Turizm Çevre ve Kültür Bakanlığı ile Aziz Kent, Behsat Azizbeyli ve diğerleri arasında 30 Haziran 2023 tarihine kadar sürecek 12 yıllık bir kira sözleşmesi imzalandığını ve turizmden sorumlu bakanlığa kiralandığını kaydetti. 
Bir hafta önce Aziz Kent ile Turizm Bakanlığı’nın yaptığı toplantıyla Hımarcılar Hanı’nın Mart 2016 tarihinde bitirilmesi koşuluyla kira süresinde kaybedilen 5 yılı tekrar kazanmak adına kira tarihinin 2028 yılına kadar uzatılması yönünde prensipte anlaşma sağlandığını belirten Sucuoğlu, restorasyonun birinci etabına, 487 bin TL harcanarak 23 Kasım 2011 tarihinde sonuçlandığını ifade etti. 
İkinci etap restorasyon yapım işleri ile ilgili 1 milyon 740 bin TL harcama yapıldığını anlatan Sucuoğlu, ikinci etap çalışmaları devam ederken yapılması zaruri görülen yüzde 20’yi aşan bir takım ek işler için ise 2014 yılında Bakanlar Kurulu’na önerge sunulduğu ve 23 Temmuz 2014 tarihli Bakanlar Kurulu kararına istinaden 915 bin TL’lik ek harcamanın Turizm Fonu’ndan sağlandığını ve işlerin ‘sözde’ tamamlanmasının 7 Mart 2015’te gerçekleştirildiğini belirtti. 

3 milyon 140 bin TL harcandı
Bugüne kadar Hımarcılar Hanı’nın restorasyonu için 3 milyon 140 bin TL harcandığını kaydeden Sucuoğlu, Kumarcılar Hanı’nın üçüncü ve son etabının tamamlanabilmesi için 328 bin 500 TL’ye ihtiyaç olduğunu ifade etti. 
Bu rakamın 441 bin TL’sinin elektrik işleri ve aydınlatma armatürleri, geriye kalan 432 bin TL’nin ise bir kısım eksik yapı ve ahşap işlerini içerdiğini kaydeden Sucuoğlu, Bakanlığın Turizm Geliştirilme ve Tanıtma Fonu’nun imkanlarını zorlayarak 328 bin TL’lik bir kaynak yarattığını ve blokesini aldığını vurguladı. 
Sucuoğlu, bütçenin kullanımında yıl sonunun gelmesi ve zaman darlığından dolayı geri kalan işlerin; ahşap, elektrik, yapı olmak üzere üçe ayrıldığını, her bir iş için en az 3 ayrı kişi veya firmadan teklif kabul edildiğini ve Devlet İhale Tüzüğü’nün 3(2) maddesinin verdiği yetkiye dayanarak Bakanlar Kurulu’na önerge sunulduğunu belirtti. 

“Yarım bırakılan işler”
Sucuoğlu, Aralık ayında yaptıkları Kumarcılar Hanı ziyaretinde II. etapta öngörülen işlerin bir kısmının bitmemiş veya yarım bırakılmış olduğunu tespit ettiklerini ve Turizm Bakanlığı olarak Mimarlar Odası’ndan talepte bulunularak ihale dosyasının incelenmesi istediklerini ifade etti. 

Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2016, 17:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474