banner564

İnsanlar dert küpü

İskele bölgesi halkı, “En çok kanser hastası ve en çok işsiz bizde” diyor, gençlerin göç etmesinden yakınıyor

İnsanlar dert küpü
banner598
Onur ULAĞ
  Kırsal kesimde yaşayan yurttaşlarımızın sorunlarını ve Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik düşüncelerini açıkladıkları Seçim Platformu programı bu hafta İskele bölgesindeki vatandaşlarla buluştu.
   Diyalog Medya Grubu Genel Yayın Yönetmeni Reşat Akar ve Haber Müdürü Aytuğ Türkkan’ın yönettiği program, belediyenin kültür merkezinde gerçekleştirildi.
   Bölge halkının yanı sıra programa bölge milletvekilleri de katıldı. CTP Milletvekili Biray Hamzaoğlu, UBP’li vekiller Nazım Çavuşoğlu ve Hamit Bakırcı ile TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli de programdaki yerlerini aldı. 
   İskele bölgesindeki programda bölgedeki  kanser oranındaki yükseklik, işsizlik ve devlet hizmetlerinden uzak kalma gibi sorunlar ön plana çıktı.

Hüseyin Beyaz -Üretici 
Herkese var hayvancıya yok!
   Bölgede hayvancılık yaparak yaşamını idame ettiren Hüseyin Beyaz, bölgenin ihmal edildiğini söyledi. Bölgedeki işletmelerin genellikle küçük boyda olduğunu söyleyen Beyaz, hükümetlerin aile işletmelerine değer vermediğini kaydetti. 
   Beyaz şöyle dedi:
   “Aybaşı oldu mu kamu görevlileri maaşlarını alır ancak biz üreticilerin hakkı hiçbir zaman gününde ödenmez. Biz de aile geçindirmeye çalışıyoruz. Marketten bir şey alacağımızda market sahibine “devlet bizi hala ödemedi” diyemiyoruz.”  
   Beyaz, devletin özel sektöre çeşitli maddi katkılar ve sosyal sigorta yatırımlarına ilişkin özel uygulamalar yaptığına vurgu yaparak, hayvancının neden bu uygulamalardan faydalanamadığını sordu. 
“Hayvanı Güney’e geçirip hastalığı önledi”
Hüseyin Beyaz, bölgede veteriner hizmetlerinin çok yetersiz olduğunu ifade ederek, oğlakları hastalanan bir üreticinin buna çara  bulamadığını en sonunda hayvanlarını Güney Kıbrıs’a geçirerek burada tedavi ettiren hayvan üreticisi arkadaşının olduğunu anlattı. 

Saim Aykut-Mormenekşe Muhtarı 
“İşsizlik aldı başını gidiyor” 
Mormenekşe köyü muhtarı Saim Aykut, ülkede iç barışında sağlanmasına yönelik adımlar atılması gerektiğini söyledi. Muhtar, “İşsizlik aldı başını gidiyor. İşsiz gençler uyuşturucu batağına saptanıyor. Sigara ve alkol kurtarıcı olarak görülüyor. Hükümet ve muhalefet mutlaka bir araya gelerek partizanlık gözetmeksizin bu sorunları çözmelidir. Gençlere arazi veriliyor alt yapıları yok… Kredi de alamıyorlar.. Bu sorunlara hep birlikte çözüm bulunması gerekiyor” dedi. 

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu
“Üniversite kurulması şart”
   UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da kendilerinin de kabinede yer almalarına rağmen bölgede sorunların çözümüne yönelik yeterince eğilemediklerini anlattı. Bütçe sorunlarını örnek gösteren Çavuşoğlu, “Bize siz neden yapmadınız deniyor. Ama bu zaman kaybıdır. Ben dahil bölge insanı ayni kaderi paylaşıyoruz. bölge için ne yapabiliriz bunu tartışmamız gerekir” diye konuştu.   
   Çavuşoğlu sözlerini şöyle dürdürdü: 
   “Eğitim ve sağlıkta ciddi sorunlar yaşandığını söyleyen Çavuşoğlu, mesai saatleri sonrasında hastaya iğne yapacak biri yok. İskeleye kolej açtık ancak iki yıl geçti hala binası yapılmadı. Büyük uğraş verdik ve devlet kurumlarını ancak 40 yılda bölgeye getirmeyi başarabildik ama hala insanlar işlerini bitirebilmek için Mağusa ya da Lefkoşa’ya gitmeleri gerekiyor. Her iş için merkeze gidilince buradaki esnaf ve sanayi de gelişemiyor. Bu kez göç başlıyor. İlçelere eşit yaklaşılmalı. Mesela İskelede üniversite yok, mutlaka kurulmalı. Çukurova Üniversitesi’ne arazi sağlandı, yasalar geçti ancak bunu şu anda takip eden tetikleyen bir yok, zafiyet yaşanıyor”

Hakan Bener Balıkçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi
“Devlet yeterli desteği vermiyor”
  Balıkçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Bener, devletin balıkçılık sektörüne yeterince destek olmamasından yakındı. Zararlıların balıkçılara büyük maddi zarar verdiğini anlatan Bener şöyle dedi:
   “ “Ne devlet ne AB bize destek olmuyor. Yunus, fok, kaplumbağa ve balon balıkları teçhizatlarımıza büyük zarar veriyor ve biz yenileyemiyorum aletlerimizi… Bunun yanında adada yaşıyoruz ama balık ithali yapıyoruz. Limanımız var burada ama tekneleri barındıracak yer yok. Hatta limanın rutin bakımı bile yapılmıyor. Halbuki bu sorunların aşılması noktasında destek verilse, yatırım yapıp ithal oranını aşağıya çekebiliriz.”

Hüseyin Mülazim CTP İlçe Sekreteri 
“Emirnamelerle devam edemez”
Hüseyin Mülazim İskele bölgesindeki emirnamelerin yaşattığı sıkıntıya dikkat çekti. 
   “Emirname uzun süredir yürürlükte. Bu emirname bir taraftan Karpaz yarımadasını cazibeli kılıyor ama böyle devam edemez. Ülke fiziki planı artık çıkarılmalıdır. Nereye ne yapılacağı artık bilinmelidir” diyen Mülazim, Bafra’daki otellerin bölgeye ekonomik katkı yapmadığını iddia etti.

Halil Orun İskele eski belediye Başkanı 
Kooperatifler siyasallaştı, üretim bitti 
   Toplantıya katılan Halil Orun bölgede üretimin bittiğini bunu da kooperatiflerin siyasallaşmasından kaynaklandığını anlattı. Orun eskilerden örnekler vererek, bugün İskelenin öncelikli kalkınma bölgesi ilan edildiğini ancak hükümetlerin bunun gereğini yerine getirmediğini belirtirken “20 yıl belediye başkanlığı yaptım kentimizde söz sahibi olamadık. Kenti planlayalım dedik ama hükümetler olanak sağlamadı. Plansız bir şekilde kentimiz büyümektedir” dedi. 
   İskelenin turizm için en bakir bölge olduğunu anlatan Halil Orun 1verilen arazilere yatırım yapmayanların arazileri iptal edilmiyor” dedi. Orun, son dönemde Avrupalı ve Rus turistlerin bölgeye yerleşmeye başladığını ve mutlaka yabancı dil eğitimi yapan kurumların bölgeye açılması gerektiğini kaydetti. 

Kaan Beyaz –Üretici/Köy Kooperatifi Sekreteri 
“Kooperatiften neredeyse bizi kovacaklar”
   Kaan Beyaz üreticinin kuraklık sonrasında yaşadığı sıkıntıyı dile getirdi. 
   “Kooperatif Bankası’na büyük baş hayvan üreticisi olarak kredi başvurusunda bulunduğunuz zaman neredeyse sizi kovacaklar” diyen Beyaz,  kuraklık sonrasında üreticiye kredi vermesi gereken Kooperatif Bankası’nın bunu yapmadığını savundu. 
   “Anladığımız kadarıyla bizlere kredi verilmemesi yönünde yukarıdan banka yönetimine baskılar var” iddiasını gündeme taşıyan Beyaz, üretim kesiminin ciddi sıkıntı yaşadığını ve desteğe ihtiyacı olduğunu belirtti. 

Veysel Gülen – Hayvan üreticisi
“Veteriner Dairesi’ndeki memur izinli diye milyarlar kaybettim”
   CTP Ocak örgütü başkanı üretici Veysel Gülen, yaşanan en büyük sorunun Kıbrıs sorunu olduğun u söyleyerek sözlerine başladı. Gülen şöyle konuştu:
   “Ben hayvancılık yapıyorum. En büyük sıkıntı hayvancının sigortasız olmasıdır. Bu işi bırakınca sosyal yardım maaşı alır ve geçinmesi mümkün değildir. Bunun yanında hizmetlerde de sorunlarımız var. Benim kuzularım ishalden ölürdü. Bir türlü çözüm bulamadım. Bir televizyon programında bunun bir aşısı olduğunu gördüm, gidip aldım ve ölümler kesildi. Neden bu konuda bir yönlendirme yok? Hayvanlarınız ölüyor, veteriner dairesini arıyorsunuz. İşlemleriniz ilerleyemiyor. Birkaç gün sonra öğreniyorum işlemleri yapacak kişi izinliymiş… Benim hayvanlarım ölüyor, milyonlar gidiyor o kişi izinli olduğu için. Bu olacak iş mi?”

Biray Hamzaoğluları CTP İskele Milletvekili 
“39 yılın bedeli çok ağır oldu” 
   Biray Hamzaoğluları bölgede yaşanan sıkıntıları anlattı, kendi partisine de suç buldu. Eğitimde reform gerektiğini vurgulayan Hamzaoğluları bölgeye yıllardır öğretmen ve müdür atanması konusunda yaşanan sıkıntıları anlattı. 
   Balıkçılık konusundaki şikayetlere katılan Hamzaoğluları, “Gerçek balıkçılar tespit edilmeli, teşvikler ona göre verilmeli. Emekli hakim var bildiğim, doktor var, bu işi de yapmazlar ama mazot teşviğinden faydalanırlar, Bu olamaz” dedi.
   Yıllardır istihdam politikalarının eş dost akraba mantığıyla yapıldığından şikayet eden  Hamzaoğluları, iş bilen insanların işe göre istihdam edilmesi gerektiğini söyledi. Yaşanan sorunların giderilememesinde tüm siyasi partilerin suçu olduğunun altını çizen Hamzaoğluları, “39 yılın bedeli çok ağır oldu. Ama şu da bilinmelidir ki 30 yılı milliyetçiler yönetti. CTP 8 yıldır yönetiyor” diyerek sözlerini noktaladı.
 
Özdemir Konuralp - Boğazköy Muhtarı 
“Boğaz incimiz korumamız lazım”
   Boğazköy Muhtarı Özdemir Konuralp’in sıkıntısı ise yolla ilgiliydi… Konuralp konuyu anlattı:
“   Mağusa’dan Bafra’ya gidecek çevre yolunu 9 evler ve Boğaz’dan geçirmek istiyorlar.  Sahil şeridinden bu 4 şerit yol geçmesin diye alternatif yollarla öneriler sunduk. Tüm yetkili yetkisiz kişiler bize “haklısınız, halledeceğiz” dediler ama proje ilerliyor. Bizim bölge milletvekillerinden de beklediğimiz bu yolun istikametinin değiştirilmesi için destek olmalarıdır. Boğaz bizim incimiz, korumamız lazım.”

Mustafa Makinist – esnaf 
“Hükümettekiler direksiyonda oturur ama vites atamaz”
   Esnaflar Birliği’nin eski yöneticilerinden Mustafa Makinist, Türkiye’nin Başbakanı Turgut Özal’ın KKTC için “üretmeyeceksiniz” dediğini anımsattı ve sorunların ta o zamanlar başladığını ifade etti. 
“Eskiden her evin önünde traktör vardı, üretim vardı ama şimdi hepsi bitti. Üretimden koptuk. Onu bırakın ben makinistlik yapıyorum son 10 yıldır yanımda çalıştıracak çırak bulamıyorum. Çünkü çocuklar illaki okuyacak, sonra bir partiye üye olacak ki devlet işine girsin. Bu ülkede siyasiler otomobilin direksiyonunda otururlar ama vites atacak yetkileri yoktur. Vesayet rejiminin varlığını kabul etmezsek, kendi varlığımızı ortaya koymazsak, toplumsal kimliğimize varlığımıza sahip çıkmazsak biteriz.”
   Mustafa Makinist son sözünde İsmet İnönü’nün bir deyişine yer verdi: 
   “Bir memlekette namuslu insanlar da en az namussuzlar kadar cesur olmadıkça o memleket için kurtuluş yoktur.”

Hamit Bakırcı UBP Milletvekili 
“Gözden uzak, gönülden ırak”

  Çevre ve Doğal Kaynaklar eski Bakanı Hamit Bakırcı da bölgede yaşanan sorunları bir bir anlattı.  
   Kuraklığın çiftçi ve hayvancıyı olumsuz etkilediğini anlatan Bakırcı, balıkçılığa da mutlaka destek verilmesi gerektiğini kaydetti. 
   İskele bölgesinde esnafın sıkıntı yaşadığını belirten Bakırcı, “Devlet hizmetleri merkezlerde veriliyor. Vatandaş bu hizmetler için merkeze gittiğinde alış verişini de yapıyor. O zaman kırsaldaki esnaf nasıl geçinecek? Devlet hizmetlerinin İskele merkeze gelmesi gerekir” dedi.
   Eğitimdeki aksaklıklara değinen Bakırcı, tüm işi okul aile birliklerinin yaptığını ifade ederek “Gözden uzak olan gönülden de ırak oluyor” ifadesini kullandı. 
Sağlık konusuna da değinen Bakırcı, merkezden İskele’ye takviye yapılması gerektiğine vurgu yaptı, bölgeye mutlaka laboratuvar kurulması gerektiğini anlattı.

Mustafa Balcıoğlu – emekli 
“Cenazeye değil meclise gidin!”

   Kaleburnu sakini Mustafa Balcıoğlu, siyasilere yüklendi. Siyasilere, “meclistesiniz neden düzeltmiyorsunuz” diye soran Balcıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: 
   “Cenazeye, düğüne gitmekten meclise gitmiyorsunuz. Vekilsiniz, meclise gidin yasa yapın sıkıntıların aşılması için uğraşın.  Çok sorun var umarım Cumhurbaşkanlığı seçiminde doğru bir seçim yaparız da çocuklarımız ve torunlarımız bedelini ödemezler.” 
 
Hüseyin Öztörel  - İskele Kurumsallaşma Platformu Sözcüsü 
“İçe ve dışa en çok göç veren bölge”

   İnşaat Mühendisi Hüseyin Öztörel, artık İskele bölgesiyle ilgili tespitlerin yapıldığını, yapılması gerekenlerin sıralamasının bile belirlendiğini ifade etti. 
Sorunları üç başlık altında toplayan Öztörel, “Birincisi eğitim planlamamız yok. İkincisi sağlık sorunumuz ve yerel yönetimlerle ilgili düzenleme talebimiz” dedi.
   Öztörel üniversitelerin kurulmasının doğru bir politika olduğunu ancak içeriye yönelik planlamaların eksik kaldığını ifade etti. 
   Öztören “En çok kanser vakasının yaşandığı, en çok işsizliğin olduğu, en çok iç ve dışa göçmen veren bölgede yaşıyoruz. Çevre kirliliğinin de merkeziyiz” dedi.  
   Kapsamlı bir sağlık yatırımının bölgeye yapılması gerektiğini ifade eden Öztörel, yaşam kalitesinin artırılması için yerel yönetimlere yapılan devlet katkılarının da artırılmasını istediklerini belirtti. 
   Siyasilerden artık samimiyet beklediklerinin de altını çizen Öztörel, şöyle konuştu:
   “Çukurova Üniversitesi için yer tahsis edildi, yasalar çıkarıldı hiçbir sıkıntı yoktu anacak yatırım yapılmıyor. Nedenini de açıkça konuşmalıyız, Türkiye bunu istemiyor. Üniversitelerin bölgemize yapılması teşvik edilmelidir.”
   Bölgeye kaza mahkemesinin geldiğini ancak bunun yetersiz olduğunu söyleyen Öztörel, ağır cezanın da gelmesini istediklerini vurguladı. 

Hüseyin Angolemli - TDP Milletvekili 
“Sıkıntıları meclise taşıyacağım”
Mağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli de programda konuşulanları dikkatlice dinleyip notlar aldı. Programdaki son sözü alan Angolemli, sıkıntıları yerinde dinlemenin önemine işaret etti. Angolemli, “Ben kendi adına üzerine düşeni, yani bölgedeki sorunları meclise taşıyacağımı size söyleyebilirim” diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 20 Mart 2015, 10:15
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474