banner564

“İşte bizim hikayemiz”

Ülkenin kanayan yarası olan ölümlü trafik kazalarının konuşulduğu esnada meclisteki milletvekili sıralarının boş olması tepki topladı

“İşte bizim  hikayemiz”
banner598

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Avkıran Alanlı başkanlığında saat 10.40’ta ikinci denemesinde toplandı.

Milletvekillerinin güncel konuşmalar gerçekleştirdiği genel kurulda, ülkenin en büyük sorunlarından olan ölümlü trafik kazaları ile ilgili DP Güzelyurt Milletvekili Menteş Gündüz ve TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli söz aldı.
Menteş Gündüz’ün kürsüden konuşma yaptığı esnada meclisteki milletvekili sıralarının boş olması sosyal medyada büyük eleştiri aldı. 
Ülkenin kanayan yarası ölümlü trafik kazalarının konuşulduğu bir esnada diğer vekillerin dışarıda olduğunu gösteren ve sosyal medyada yayınlanan fotoğraf, “İşte bu memleketin gerçeği, konuşan çok dinleyen yok, sorunların ana kaynağı bu vurdumduymazlık, işte bizim hikayemiz” gibi yorumlara neden oldu.

Gündüz: Yolların güvenliği sağlanmalı…
Menteş Gündüz meclisteki konuşmasında, ülkede trafik konusunun hiç gündemden düşmediğini, son zamanlarda da ölümlü kazalar ve travmalarla gündemde olduğunu kaydetti.
Ülkede araçlar ve nüfus gelişirken sistemin ve yolların mevcut kaldığını, altyapı ve yasal düzenlemelerin şart olduğunu, bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu belirten Gündüz, Yol Güveliği Yasası ile Yol ve Trafik Suçlarını içeren yasa hakkında bilgi vererek, yapılması gereken değişiklikleri anlattı.
Menteş Gündüz, bu yasalarda yapılacak değişikliklerle altyapıya yönelik kaynak yaratılabileceğini ifade ederek, yollarda gerekli yatırımların yapılması ile ilgili sivil toplum örgütleriyle çalışmanın önemine işaret etti.
Yollarda güvenliğin sağlanmasıyla trafik kazalarının önlenebileceğini ifade eden Gündüz, ülkede yapılan altyapı çalışmalarının yanlışlıklarına da değindi. 

Yabancılara ehliyet nasıl veriliyor?
Menteş Gündüz, Gazimağusa’da yaşanan trajik kazayı da örnek vererek, aileye başsağlığı diledi.
Gündüz, kazanın yabancı uyruklu bir kişi tarafından yapıldığını, ancak iki aracın da KKTC plakalı olduğunu ifade ederek, bu konuda şahsın ehliyetinin hangi şartlarda kabul edildiğini, ülkeye uygun olup olmadığının kimin tarafından denetlendiğini sordu.
Polisin sadece ceza yazmak için yola çıktığını savunan Gündüz, polisin gerekli uyarılarla denetimleri yapmasının önemine değindi.
Toplu taşımacılığa da değinen Gündüz, Hamzaoğulları’na hak verdiğini söyledi; ülkede toplu taşımacılığın ülke geneline yayılması ve saatlerinin düzenlenmesi gerekliliğine vurgu yaptı.
Gündüz, ivedilikle, Bakanlar Kurulunun, ülkede hangi ülkelerin ehliyetlerinin kabul edilmesi gerektiğini belirlemesi ve ülkede verilen ehliyetlerin AB standartlarına çıkarılmasını istedi.

Angolemli: O yola levha bile koymadılar…
TDP Gazimağusa Milletvekili Hüseyin Angolemli de, Gazimağusa Tuzla kavşağında önceki gün meydana gelen kazayı gündeme getirerek, o yolun çok yoğun olduğunu, ancak “gözden çıkarıldığını”, bir levha bile olmadığını kaydetti.
Angolemli, eski Gazimağusa -Lefkoşa anayolunda önlemlerin alınması, gerekli denetimlerin yapılması gerekliliğine işaret ederek, önlem alınmayacaksa yolun kapatılmasını istedi.
Hükümetin bu yolda ivedi önlem alması ve halkın güvenliğini sağlamasını istedi. 

Özdenefe’nin gündeminde cinsiyet eşitliği vardı
CTP Girne Milletvekili Fazilet Özdenefe, “Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ile ilgili güncel konuşma yaptı. Özdenefe, toplumsal cinsiyet eşitliğinin ülkede eğitimden günlük yaşama kadar her alana yayılmasının ülke geleceği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı; Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere bu konuda adım atılmasını istedi.

Öğretmenler kadın, müdürler erkek…
Özdenefe, eğitimde cinsiyetçi ayrımcılığın yanlış olduğu, herkese her öğrenciye eşit davranılması gerektiğine dikkat çekerek, örneğin öğretmenlerin yüzde 75’inin kadın olduğunu ancak müdürlüklerde bunun yansımasını göremediklerini belirtti.
Anne ve çocuk eğitiminin de tek başına doğru olmadığını, babanın da eğitime katılması gerektiğini ifade eden Özdenefe, ayrıca toplumda büyük bir eşcinsellik korkusunun bulunduğunu söyleyerek, bu konuda bireylerin “kaçtığını, saklandığını” ifade etti; bu algının değiştirilmesinin önemine dikkat çekti.

Kızlar futbol oynasın, erkekler bale yapsın…
Eğitimde örneğin kız futbol takımı veya erkekler için bale eğitimlerine yer verebileceğini ifade eden Özdenefe, meslekler ve meslek seçmelerde de ayrım yapılmasını eleştirdi.
Özdenefe, YÖK’ün bu noktada açılım yaptığını ve toplumsal cinsiyet eşitliğini üniversitelere taşıdığını ifade etti.
8 Mart’ın Kadınlar Günü olması dolayısıyla önemine işaret eden Özdenefe, bu günde kadınların her alanda etkin olması için mücadele etmesi ve farkındalık yaratılması gerektiğini kaydetti.

Töre, her alanda güvenlik istedi…
UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de, “KKTC’de ve bölgemizde yaşanan güvenlik sorunları” konusunda güncel konuşma yaptı.
Töre, ülkede yol güvenliği, ekonomi güvenliği ve KKTC’nin güvenlik sorunlarına işaret ederek, ülkede yaşanan bazı saldırıları örnek verdi, aydınlatılmasının önemine vurgu yaptı.
Kimsenin yaptığının yanına kar kalmaması gerektiğini ifade eden Töre, bu olayların aydınlatılmasının önemine işaret etti. Devlete sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Töre, güvenlik güçleri ve yargıya güvendiğini kaydetti.
Türkiye Büyükelçiliği ve Meclis önünde yapılan eylemleri eleştiren, bazı başka yerlere saldırılar yapılabileceğini de savunan Töre, ülkede güvenlik tedbirlerinin artırılması gerektiğini vurguladı.
Ercan Havalimanında ve su projesinde güvenliğin artırılmasını isteyen Töre, terör saldırısı yapılacaksa buralara yapılabileceğini düşündüğünü söyledi; devlet gücünün ülkenin her yerinde gösterilmesinin önemine işaret etti.

Hamzaoğulları: Taşımacılıkta korsan dolu…
CTP İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları da, “Toplu taşımacılık” ile ilgili konuştu.
Hamzaoğulları, ilk olarak Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’na geçmiş olsun dileğinde bulundu, ardından Taşımacılık İzin Kurulu ve taksicilere değindi.
Ülkede “korsan taksicilik” yapıldığını, öğrencilerin 50 TL günlüğüne taksi kiraladığını, vergi vermediğini, denetim de yapılmadığını ifade eden Hamzaoğulları, ülkede taşımacılıkların izinsiz yapıldığını, herkesin bunu bildiğini, taksicilerin de büyük sıkıntılar yaşadığını anlattı.

Polis görevini yapmıyor…
“Bunu kim çözecek, kim denetleyecek” diye soran Hamzaoğulları, toplu taşımacılığa da değindi. “T” izni konusunda polisin görevini yapmadığını savunan Hamzaoğulları, bazı otobüslerin izinsiz, güvenliksiz yollarda olduğunu kaydetti.
Hamzaoğulları, “siyasetçilerin toplu taşımadan elini çekmesi” gerektiğini ifade ederek, toplu taşımada yasal düzenlemeler, denetimlerin şart olduğunu, sektöre disiplin gelmesi ve araç takip sisteminin takılması gerektiğini belirtti.

Toplu taşımacılıkta kalitenin artırılması ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Hamzaoğulları, toplu taşıma için ülkeye getirilen araçların gümrüklenme işlemlerinde yaşanan sıkıntıları da anlattı.
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulunda güncel konuşmaların ardından milletvekillerinin yazılı soruları ve verilen cevaplar okundu.

Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2016, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474