banner564

İstişare şart

Bakan Sucuoğlu, yürürlüğe giren ve girmesi planlanan yeni uygulamalar ile çalışma affı ve sigorta affı açılımları konusunda, meslek örgütlerini bilgilendiriyor

İstişare şart
banner598

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, paydaş örgütlere yönelik olarak, bakanlık tarafından başlatılan bilgilendirme toplantıları kapsamında,  çalışma hayatında yürürlüğe giren ve girmesi planlanan yeni uygulamalar ile çalışma affı ve sigorta affı açılımları konusunda, Kıbrıs Türk Ticaret Odası  üyelerine bilgi verdi.

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, dün akşam Ticaret Odası’nda yer alan toplantıda, Bakan Sucuoğlu’na Bakanlık bürokratları da eşlik etti.
Muhaceret Affı Yasası’nın büyük çabalar sonucunda ilgili taraflar eşliğinde hazırlandığını dile getiren Sucuoğlu, KKTC’de kayıt dışılığa düşen kişilerin bir işveren tarafından tekrardan işe alınarak bir asgari ücret ile çalışanı kayıt altına alma koşulu koyduklarını ve bu uygulamanın yapılması için de 90 günlük bir süre verdiklerini söyledi.
Çalışan ve işverenlerin sıkıntılarının had safhada olmasından dolayı Sigorta Affı konusunda da kararlı olduklarını söyleyen Sucuoğlu, devletin ve hükümetin görevinin sıkıntıya düşen bir işletmeye elini uzatarak gerekli açılımı yapması gerektiğine dikkat çekti.

“Primlerini düzenli ödeyenlere tatmin edici katkı”
Yatırımlarını düzenli ödeyenlere de farklı bir açılım getireceklerini belirten  Sucuoğlu, düzenli primlerini yatıran işletmelere tatmin edici miktarda bir katkı verileceğini kaydetti.

Yabancı işçilerde meslek eğitimi aranacak
Türkiye’den ve üçüncü ülkelerden KKTC’ye gelecek işçilerin çalışma hayatıyla ilgili tecrübesine ve mesleki eğitim düzeyine bakılacak, yeterli bulunmayan kişilere ön çalışma ve çalışma izini verilmeyecek. 
Bu kapsamda dün Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında işbirliği protokolü imzalandı.
İş gücünü kayıt altına alma, kaçak iş gücünü önleme ve çalışma hayatındaki nitelikleri artırma amacıyla imzalanan protokol kapsamında adaya ön izinle gelecek kişilerde kurs/eğitim ve çalışma süresiyle ilgili kriter aranacak. 
Protokole Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu imza koydu. 
Bakanlıkların bürokratlarının da katıldığı imza töreninde, Esnaf ve Zanaatkarlar Odası yetkilileri de hazır bulundu.
Bugüne kadar sadece saç bakımı ve güzellikle ilgili kayıtlarda sertifika talep edildiğini belirten Çalışma Bakanı Sucuoğlu, protokol kapsamında artık 90 farklı meslekte sertifikasyon aranacağını kaydetti. 
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, sadece ülke insanın değil yurt dışından gelenlerin de KKTC’nin standartlarına uygun olması gerektiğini kaydetti.
Çavuşoğlu, Esnaf ve Zanaatkârlar Odası’nın imzalanan protokolün destekçisi olduğunu da ifade etti.
Bugünden itibaren yürürlüğe girecek olan protokolde yer alan eğitim ve çalışma süresi değerlendirme tablosu şöyle:
“0-255 saat arası kurs belgesi ve en az 5 yıl çalışma süresi; 256-511saat kurs belgesi ve en az 4 yıl çalışma süresi; 512-767 saat kurs belgesi ve en az 3 yıl çalışma süresi; 768-1023 saat kurs belgesi ve en az 2 yıl çalışma süresi; 1024 saat ve üstü kurs belgesi ve en az 1 yıl çalışma süresi.”

Eczacılar ile de görüştü
Öte yandan Bakan Faiz Sucuoğlu, Kıbrıs Türk Eczacılar Birliği’nin yeni Başkanı Umut Öksüz ve Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. 
Yapılan açıklamaya göre, Eczacılar Birliği Başkanı Umut Öksüz, Birliğin yeni yönetimi olarak ilk resmi ziyaretini Bakan Sucuoğlu’na yaptıklarını belirterek, Bakan Sucuoğlu’nun tecrübelerinden yararlanmanın kendileri için bir onur olacağını söyledi. 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu da konuşmasında, Eczacılar Birliği’nin başında genç bir kadronun olmasının bir ayrıcalık olduğunu belirterek yönetim kadrosunun tüm üyelerini tebrik etti. 
Konuşmaların ardından Birlik yetkilileri Bakan Sucuoğlu’na plaket ve ilk kadın eczacılardan Kamran Aziz’le ilgili bir CD takdim etti.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474