banner564

İstişare şart

19 milletvekilinin federasyonun çözüm modeli olmaktan çıkarılması önerisi Meclis’te tartışmalara neden oldu

İstişare şart
banner598
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplandı. Toplantı, Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı başkanlığında saat 11.30’da başladı. Meclis Genel Kurulu toplantısını Milli Varoluş Konseyi üyesi dernek yetkilileri ve temsilcileri de izledi.
Meclis Genel Kurulu’nun dünkü gündeminde bulunan Kıbrıs konusundaki iki karar önerisinin komitede ivedilikle görüşülmesine yönelik tezkereler, öneri sahiplerinin ivedilik istemini geri çekmesi nedeniyle görüşülmedi.
Öneri sahipleri adına UBP milletvekili Gazimağusa milletvekili Dursun Oğuz’un sunduğu “KKTC Cumhuriyet Meclisi’nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Temsilciler Meclisi’nin Garanti ve İttifak Anlaşmasının Ortadan Kaldırılmasına Yönelik Adımının Kınanmasına İlişkin Karar Önerisinin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi ile öneri sahipleri adına UBP Lefkoşa milletvekili Zorlu Töre’nin sunduğu KKTC Cumhuriyet Meclisi’nin Müzakerelerde Federasyonun Bir Çözüm Modeli Olmaktan Çıktığına İlişkin Karar Önerisinin komitede ivedilikle görüşülmesine ilişkin tezkeresi okutulup onaya sunulmadı. Genel Kurul’da öneri sahiplerinden UBP milletvekili Zorlu Töre konuşma yaptı. Töre’nin ardından TDP milletvekili Zeki Çeler, CTP milletvekili Tufan Erhürman, UBP milletvekili Dursun Oğuz,  62. madde tahtında söz aldı.

Töre: Parlamento sorumluluğunu yerine getirsin
19 milletvekilinin federasyonun çözüm modeli olmaktan çıkarılması önerisini geçtiğimiz hafta Meclis’e sunduğunu anımsatan Zorlu Töre konuşmasında, “Bir karar önerisi hazırladık, ivedilik istedik, bunun arkasındayız. Parlamento bu konudaki tarihi sorumluluğunu yerine getirmeli” dedi. Töre, karar önerisini Meclis kürsüsünden okudu. Konuşmasında Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, “Böyle bir karar önerisinin Cumhurbaşkanlığı ile istişare edilemeden Meclis’ten geçirilmek istenmesi doğru değil” açıklamasına işaret eden Töre, “Crans-Montana’da ‘bu iş bitmiştir’ diyen Cumhurbaşkanı dün başka bugün başka söylüyor. Sayın Akıncı söylediklerinin arkasında durmalı” dedi.

Çeler: Oy almak için yapıyorlar
TDP milletvekili Zeki Çeler, 19 milletvekilinin federasyonun çözüm modeli olmaktan çıkarılması için hazırladıkları öneriyi eleştirerek, “Seçimler yaklaşıyor,  propaganda yapacak başka bir şey bulamadınız, karşımıza bunu mu koydunuz?” ifadelerine yer verdi. Söz konusu vekillerin bunu oy almak için yaptığını savunan Çeler, “İnsanları korkutma ve milliyetçilik üzerinden siyaset yapıyorsunuz” ifadesini kullandı.

Erhürman: Ciddiyetsizliğe saygı duymayız
CTP milletvekili Tufan Erhürman, Kıbrıs konusunda farklı görüşlerin olabileceğini, bunlara saygı duyduğunu, saygı duymadığı tek şeyin ciddiyetsizlik olduğunu söyledi. Erhürman, “Müzakere sürecine etki edecek karar alınacaksa bu karar ciddiyetle alınmalı” dedi. Geçtiğimiz hafta Meclis’e Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Temsilciler Meclisi’nin Garanti ve İttifak Anlaşmasının Ortadan Kaldırılmasına Yönelik Adımının Kınanmasına İlişkin Karar Önerisi getirildiğini,  bu öneri üzerinde istişare yapılmadığı uyarısı üzerine önerinin geri çekildiğini anımsatan Erhürman, “Bu önerinin gerçi çekilmesinin üzerinden 3 gün geçti, yeni bir öneri hazırlandı ve bu önerinin altında  karar önerisini geri çeken Dursun  Oğuz’un  da imzası var” dedi.

Oğuz: İstişareye açığız
UBP milletvekili Dursun Oğuz, bazı partilerden beklenen açıklamanın gelmediğini, UBP ile bağımsız milletvekillerinin böyle bir öneri hazırladığını, mutabakatla aynı görüşün yeniden Meclis’e geldiğini söyledi. “İstişareye açığız” açıklamalarını anımsatan Oğuz, “Öneriye imza koyan 19 milletvekilinden biri de benim. İmzamın arkasındayım. Sayın Töre bunun için Temmuz’dan beri uğraşıyor” dedi.
Önerinin, seçimde oy almak için hazırlandığı açıklamalarını doğru bulmadığını söyleyen Oğuz, “Kendimizi ispat etmek zorunda, onu eleştirme, bunu eleştirme niyetine hiç değiliz” dedi.


Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra Kıbrıs Vakıflar İdaresi Kiracılarının Birikmiş Kira ve Gecikme Zammı Borçlarının Tahsili ile İlgili Kuralların Düzenlenmesine İlişkin (Geçici Kurallar) Yasa Tasarısı üzerindeki görüşmeye geçildi. Ekonomi, Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Ersin Tatar, tasarıya ilişkin raporu okudu.

Özgür: Bütünlüklü politika yok
Rapor üzerine ilk sözü CTP milletvekili Birikim Özgür aldı. Özgür, hükümetin birçok alanda olduğu gibi maliyede de ciddiyetten uzak davrandığını savunarak, “Harcamalara ilişkin bütünlüklü politika uygulanmıyor” dedi.
Hükümetin, iş bilmediğini, konulara yeteri kadar hakim olmadığını, projeleri ilerletemediğini, önünü göremediğini ileri süren Özgür, “Sadece harcamalar konusunda değil, gelirler konusunda da belirsizlik var” dedi.

Angolemli: Gelir kaybı yaşanacak
TDP milletvekili Hüseyin Angolemli, hükümetin afla ilgili politikasını eleştirerek, “Vergisini vermeyenler durmadan teşvik ediliyor. Vergilerini zamanında ödeyenler mükâfatlandırılmalı” dedi.
Vakıfların bu düzenlemeyle gelir kaybı yaşayacağını dile getiren Angolemli, “Bugünü kurtarabilirsiniz ama geleceği riske atıyorsunuz” değerlendirmesinde bulundu.
19 milletvekilinin meclise taşıdıkları önerinin seçimle ilgili olduğunu savunan Angolemli, “Kıbrıs konusundaki tüm kararlar Meclisten konsensüsle alındı. Kıbrıs konusu bu kadar basit bir konu değil” dedi.

Çakıcı: Birbirlerinden habersizler
Bağımsız milletvekili Mehmet Çakıcı, hükümet yetkililerinin birbirinden habersiz olduğunu savunarak, “Birbirine hodri meydan çeken, danışıklı dövüş yapan iki parti var” dedi. Sağlıkta, eğitimde, kamuda, hukukta, tarımda ne değiştiğini soran Çakıcı, “Bu ülkede ne değişti, kayda değer ne yapıldı. Asıl konuşmamız gereken bunlar” dedi.
5 yıl önceki tartışmaların aynısının bugün de yapıldığını kaydeden Çakıcı, “Değişen nedir bana söyleyin. Bu hükümetin yaptığı yeni değişiklikler nedir?” diye sordu.

Denktaş: İlk kez denk bütçe sunmaya hazırlanıyoruz
Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, KKTC tarihinde ilk kez gelir ve gideri dengeli bir denk bütçe hazırladıklarını, 2018 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı ilk toplantıda Bakanlar Kurulu’na sunacaklarını açıkladı. Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dünkü çalışmalarını tamamladı.

Arabacıoğlu: Çalışma alacaklarla ilgili
Mehmet Çakıcı’nın ardından söz alan Mustafa Arabacıoğlu da, kimsenin bu tasarıyla ilgili neyin amaçlandığını açıklamadığını kaydederek, tasarının Vakıflar’ın alacaklarıyla ilgili bir çalışma olduğunu belirtti. Arabacıoğlu, 2014-2015 yıllarında bu konuyla ilgili 2 düzenleme yapıldığını anımsatarak, 2 bin 300 civarında kiracısı olduğunu ve 840’ının ödemelerle ilgili sıkıntı yaşadığını söyledi.

Soyer: Kuruluş amacına aykırı
CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, artık evkafın ve vakıfların yeni bir biçimle ele alınması gerektiğini belirterek, bu kurumların zamanla devlet dairesi konumuna büründüğünü ve bunun yanlış, kuruluş amacına aykırı olduğunu kaydetti.
Soyer, Meclis’ten geçirilen Din İşleri Yasası’nın da bu kurumu devlet kurumu haline getirecek değişiklikler içerdiğine işaret ederek, bu yeni yapının gelecekte büyük tartışmalara sebep olacağını ileri sürdü.

Tatar: Faizler için düzenleme yapıldı
UBP milletvekili Ersin Tatar, komite olarak yaz aylarından beri bu tasarıyla ilgili çalıştıklarını anımsatarak, Vakıflar’ın kiracılarının çoğunun zamanında ödeme yapıyor olmasının da gözden kaçırılmaması gereken bir nokta olduğunu belirtti. Düzenlenen tasarıyla ilgili teknik bilgi veren Tatar, bunun bir af olmadığını sadece faizler için yapılan bir düzenleme olduğunu söyledi.

Taçoy: Taahhütler yerine getirilmiyor
Bağımsız Milletvekili Hasan Taçoy, bazı vakıf mallarının ederinin çok altında kiraya verildiğine işaret ederek, Dome Otel gibi 2018 Mayıs’ta sona erecek sözleşmesi göz ardı edilerek gelecek yıl için yatak kiraladığına dikkat çekti. Dome Otel gibi işletmecisinin taahhütlerini yerine getirmediği birçok bina olduğunu dile getiren Taçoy, Dome Otel’in kira dökümünü görüp hissedarlara verilmesi gereken kâr payının da ne kadar olduğunu bilmek istediğini söyledi.

Uluçay: Bütçeyi hızlıca görüşelim
CTP milletvekili Teberrüken Uluçay, Dome Otel’in sözleşmesinin mayısta biteceğini hatırlatarak bugünden konuşulmaya başlanmasının gereksiz olduğunu belirtti. Uluçay, Kasım ayı içerisinde 2018 bütçesinin kısaltılmış periyodlar halinde görüşülebileceğini yineleyerek, uygulamada yaşanacak sıkıntıların da sonrasında tadil edilebileceğini kaydetti. Bugün toplanacak Bakanlar Kurulu’na da yollanacak bütçeyi hızlandırılmış şekilde görüşme çağrısı yapan Uluçay, bunun seçimden bağımsız düşünülmesi gerektiğini söyledi. Konuşmaların ardından tasarı 27 kabul, 6 ret ve 17 katılmayanın oylarıyla oy çokluğuyla yasalaştı.

Güncelleme Tarihi: 31 Ekim 2017, 11:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474