banner564

‘Kağıt verdiler yeri belli değil’

ODTÜ sayesinde hızla büyüyen Kalkanlı köyünün sakinleri, kırsal kesim arazileri konusunda sıkıntılı

 ‘Kağıt verdiler yeri belli değil’
banner598
Sonuç CEVİZCİ
Güzelyurt’a bağlı Kalkanlı köyü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) kampüsünün bölgede kurulması nedeniyle sürekli nüfus artışı yaşıyor. Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, bölgede sorun yaşanmaması için büyük bir uğraş vermekle birlikte zaman zaman bazı şikayetlerle karşılaşıyor.
Bölge sakinlerinin en önemli sorunlarından biri de kıral kesim arsaları. Seçim öncesinde kendilerine yazılı bir kağıt verildiğini ancak arazilerin nerede olduğunu kimsenin bilmediğini belirten bölge sakinleri “Yeni hükümetin bu sorunu acilen çözmesini istiyoruz”diyor.
  Diyalog TV Halk Meclisi programında gündeme gelen konular şöyle:

Mahmut Özçınar (Güzelyurt Belediye Başkanı):
Bölgemiz bin 700 nüfuslarda görülüyor ancak 5 binleri zorlayan bir yapıda. Kalkanlı’da vahşi depolama alanı sorunu vardı ancak ortadan kaldırdık. Bölgenin silahlı kuvvetlerce atış noktasında olması nedeniyle yılın belli dönemlerinde rahatsızlık oluşturuyor. Atış bölgesinin de buradan kaldırılmasını öngörüyoruz. Çevre adına da kanalizasyon ihtiyacı, yine şebeke ihtiyacı var karşımızda. Kırsal kesim arsası olarak verilen bölgede alt yapı konusunda çözüm noktasına gidilmedi. ODTÜ’ye verdiğimiz hizmetin karşılığını alma noktasında değiliz. Su dağıtımını üniversite kendisi yapıyor. Süratli oluşan imar yapısını fasıl 96 ile götürmeye çalışıyoruz ancak köyün kendi kuralları içerisinde imar yasası oluşturmak gerekiyor. Ağıllarla ilgili problemi uzağa taşıyarak çözmeliyiz. Bölgedeki belediye binası tamamlandı sadece internet noktasında sıkıntılar olduğu için hizmet veremiyoruz. Yerel ile merkezi hükümetin ayrılması gerekiyor. Tumbo Tuskuru konusunda Turizm Bakanlığı sorumlu. Tarihi bir yerimiz, çalışma yapılması gerekiyor. Eski eserler dairesi kendini göstermeli. Piknik alanı gerçekten gereklidir. Kırsal noktasında mülkiyeti orman dairesinde olan mevcut yapı özel kişiye devredildi, belediyenin kullanımına geçmesi durumunda hizmete girebilir. Su projesi önem taşıyor, yapılan şantiye böğle sınırlarımız içerisinde değil. Şantiyenin kurulduğu bölgeden giriş yapılacak Geçitköy’den çıkış yapılacak. Üç yıllık bir projedir şu an yapılan çalışanların kalacağı ve mühendislerin duracağı mekanlar yapılıyor. Ağaçların az zarar görecek şekilde hassasiyet yapılacağı söylendi. Suyun tarım suyu olarak ovalara gelmesi önceliğimiz. İmar yasasını uygulamaya herkes hazırsa ve gereklerini kabul ederse bölgede gerekenleri yaparız. Kerpiç binalar için yıkım izni eski eserlerden alınması gerekiyor dolaysıyla biz izin veremiyoruz. 2008 yılında personel yasası oluşturuldu ancak yasaya bağlı olarak sınav yasasının bakanlar kurulundan geçirme görevi yapılmadı. Belediyelerin personel alamama sebebi sınav yapamayacak durumda olmasıdır. Sadece sözleşmeli personel alabiliyoruz. Geriye kalanlar da geçici işçi statüsünde çalışıyor. 


Mehmet Salih Tombul: 
Kırsal kesim arsalarında yol problemi vardır. Köyümüze belediye binası yapıldı ancak öğrenciler önünde içki içiyor. Akıllı saatler takıldı ancak bina köylüye hizmet vermiyor. Mevlevi Kalkanlı yolu yapılmadı. Müze ve Ören yerlerine verdiğimiz değer içler acısı gidilen yollar ot içerisinde veya kapalı.
Adem Sadrazam: 
Köyün kuzeyinde mükemmel denebilecek piknik alanı var ancak bu alanın kime ait olduğu belli değil. Atıl bir durumda, pislik içerisinde. Asrın projesi konusunda orman içerisinde belirsiz bir proje devam ediyor. Orman içerisinde bir şantiye alanı var, yüzlerce fidan ağaçlar söküldü yetkililer görmedi. Geçitköy barajından bir tünel olarak Güzelyurt ovasına geçeceği söyleniyor. Bu gerçek mi? Gerçekse hangi alanlardan geçecek zararı faydası nedir bir bilgi verilmedi. Su gelince üretici ne yapacak. Portakalı, mandalinayı, domatesi kim alacak? Üretici olarak önce Pazar istiyoruz, sonra bol suyu versinler.
Cem Kapısız: 
Yetkililer sorunları çözecek kadar yetkili mi? Devlete ne kadar memur istihdam edeceğimizi belirleyen bir sistem ve kurumlarımızı yönetemezken sorunları nasıl çözeceğiz? Bu topraklarda nasıl egemen olduklarını açıklasınlar.
Zorlu Töre (UBP Milletvekili): 
Piknik alanında, yollarda sorun var bölgede. Bazı bölgelere içme ve kullanma suyu yavaş veriliyor. Tarım alanında sulama olarak verilecek su kanalla Güzelyurt’a ulaştırılacak. Toprağın jeopolitik topografı yapısı inceleniyor. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devleti güvence altında yoluna devam ediyor. Türkiye ve Türk ordusu bir şemsiyedir. Devletimizden vazgeçmeden yolumuza devam etmeliyiz.
Besim Doğmaz:
Lefke bölgesinde annemden kalma bir tarlam var. 1984 yılında 1,5 dönüm arazime kanalizasyon içinden geçti, 22 yıl sonra bana 200 TL para verdiler. Nasıl bu devlete sahip çıkalım. Çocuklar ortaokula elinde sigara ile gidiyor ve öğretmenler kızamıyor.
Cemal Yaşlı: 
Bahçe Sokak’ta evimize ağılımıza giden yola bir yıldan beridir iki inşaat izni verildi. Dere yatağıdır orası, izin verildi. Bunun yanında resmi yolu kaydırdılar, başka tarlaların içerisinden geçip gidiyoruz evimize. Yolu 120 kamyon dere çakılı getirerek döktüm geçebilelim diye. 
Arif Atay: 
Devletin yaptığı yanlışlıklar sonucu sıkıntılar yaşanıyor. Yeni vekiller kavga etmeyi bıraksın halka doğru düzgün hizmet vermeye baksınlar. Devleti kuran bakanlar vatandaşa hizmet veremiyor. Sekiz yıldır ev yaptım ne yol, ne su, ne elektrik yapıldı. Bu memleket haksızların memleketi ise haklılar adadan gitsin.
Gültekin Ben: 
Her köyde aynı sorunlar, problemler. Cevapsa az denecek kadar az mazeret çok. KKTC bağımsız bir devlettir. Ülkenin master planı olması lazım. Planlamaları yerel yönetimlere verilmesi gerekiyor. Uçak şirketi kurulmalı ürünleri yurt dışına sevk ve satmak için. Esas kanayan yaramız ulaşım problemidir. Bu sorunu çözemezsek hiç bir şey yapamayız.
Armağan Candan (CTP Milletvekili): 
İnsanların belediyeler ile ciddi bir temas ve diyaloga ihtiyacı var. Kıbrıs Türk halkının bir an önce hakkettiği uluslararası toplumun parçası olması gerekiyor. Herkes aynı düşüncede olmaya bilir ancak birbirimizin görüşlerine saygı göstererek davranmalı, anlayışlı olmalıyız. Kamu düzeninin kesintisiz bir şekilde sağlanması gerekiyor. Toplumun farklı kesimleri bir konsensüs bir anlayış içerisinde yönlendirilmelidir.
Ulaş Töre:
Bazı bölgelerde belediye binaları var ancak neden yapıldı ve hizmette değil öğrenmek istiyoruz. Personel sıkıntısı gerekçesi karşısında köyümüzde okumuş insanlar var alabilirler. Dağıtılan kırsal kesim arsaları sadece dağıtıldı, verilmedi sahiplerine. İçişleri Bakanlığına 15 gün içerisinde imza atılması gerektiği söylendi verdikleri evrakların ikisini geri aldılar arayacağız ödemenizi yapınca arsanızı alacaksınız dediler. Gittik yerimizi öğrenelim ev yapalım diye seçimlerden sonra dediler. Geçmiş hükümetin seçim yatırımı mıydı, yoksa başka bir şey.
Mustafa Naimoğluları (Hayvan Üreticileri Birliği Başkanı):
Her görüşte insanlarla şakalaşmak sohbet etmek Kıbrıs kültürünün özelliğidir. Uzlaşı kültürüne ihtiyacımız vardır. Herkes kendini aynaya bakarak kendinin doğru veya yanlış olduğunu halkı düşünerek yargılaması gerekiyor. Ürettiklerimizin dağıtılmaması ciddi bir sorun. Ürünler çöpe veya hayvanlara gidiyor. Üretimden önce, üretilen ürünün nereye gideceği bilinmeli. Yerli ürünlere pazar açılması gerekiyor otellere veya üniversitelere. Pazar yokturun arkasına sığınarak üretimden kaçamayız. Gıda güvenliği sağlanarak üretebiliriz.
Cemal Darbaz: 
Ağıllar bölgesinin dağınık olması uygun değildir. Ağıllar dağınık şekilde olunca hastalıklarla mücadele edemezsiniz. AB normların uygun şekilde düzenlenmeli. Seçim öncesi süt paraları dağıtıldı, oylar verildi. Çek yasağına giriliyor diye arandım, hak ettiğimizi söyledim. Süt ödemesini de seçim yatırımı olarak kullanıyoruz, yazık. Bu ülkede üretim istenmiyor. Sütlerimizi aylarca yollara döktük. Küçükbaş hayvancılık sıfır noktasında. Hayvancıyı 1300 litre ile sınırlandırdı devlet. Sütün % 30’u 1.35’e satılıyor. Markette süt 4 TL, bu bir vicdan meselesi. Et bizden 6 TL’ye alınıyor 55 TL’ye satılıyor. İneğin kilosu 9 TL’ye veriliyor vatandaş kasaptan 48 TL’ye kıyma alacak.
Şinasi Özdeş:
 Bisiklet yolunun çöplük olarak kullanılması hoş değil. Güzelyurt’un üniversite çemberinden itibaren festival alanına kadar karanlık ve ışıklandırılması gerekiyor. Kıbrıs Türk toplumunu alt üst edecek beyanatların yapılmaması gerekiyor.
Fikret Keleş: 
Belediye personel alma sınav yasası geçmek zorundadır. Personel istihdamı ve kadrosu için bu şarttır.

Güncelleme Tarihi: 29 Ocak 2018, 10:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473