banner564

“Kıbrıs'ta yeni bir sayfa açın”

"Başarısızlıkla sonuçlanan 50 yıllık eski sürecin yeniden canlandırılması söz konusu değildir" diyen Ertuğruloğlu BM’ye çağrı yaptı:

“Kıbrıs'ta yeni  bir sayfa açın”
banner598
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Birleşmiş Milletlerin (BM) Kıbrıs'ta yeni bir sayfa açmak zorunda olduğuna işaret ederek, 50 yıl sürdürülen ve başarısızlıkla sonuçlanan bir süreci sürdürmekte ısrar etmenin doğru olmadığını belirtti. 
Ertuğruloğlu, Crans Montana'da sadece konferansın değil, 50 yıllık müzakere sürecinin çöktüğünü, eski sürecin canlandırılmasının söz konusu olmadığını kaydetti. 
Ertuğruloğlu, Kıbrıs'ta yeni bir süreç olacaksa bunun eşitlik temelinde ve devletten devlete zemininde olması gerektiğini belirterek, "Rumların devlet, Kıbrıs Türk halkının toplum olarak görüldüğü eski süreç yeniden canlandırılmayacaktır. Kıbrıs Türk halkının 50 yılı çalındı, bir 50 yılını daha çaldırmayacağız" dedi.
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, temaslarını sürdürdüğü New York'ta "Amerikan'ın Sesi"ne röportaj verdi. Kıbrıs sorunu, sona eren müzakere süreci ve yeni süreç ile ilgili soruları yanıtlayan Ertuğruloğlu, Kıbrıs müzakerelerinin eski şartlar altında devam edemeyeceğini ifade etti.
Kıbrıs'ta yeni bir süreç olacaksa bunun eşitlik temelinde olması gerektiğini ifade eden Ertuğruloğlu, şöyle devam etti: "Kıbrıs Türk halkı Rum’un azınlığı olmayı asla kabul etmez. Tamamen eşitliğe dayalı bir çözümden yanayız, bunda ısrarcı da olduk ancak süreç Crans Montana'da çöktü ve bitti. Federasyon formülü Crans Montana ile çöktü bitti. Aynı süreci sürdürmek mümkün değildir."

“Haklarımız görmezden gelinemez”
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Akdeniz'deki doğalgaz konusuna da değinerek, bölgede Rum tarafının bulduğu kaynağın sürdürülür olmadığının görüldüğünü, Türkiye’nin bu sürecin dışında kalamayacağını belirterek, Rum tarafının bu konuda tek başına yürüyemeyeceğine işaret etti. Ertuğruloğlu, Kıbrıs'ta, Kıbrıs Türk halkının çıkar ve haklarının görmezden gelinemeyeceğine vurgu yaptı. Ertuğruloğlu, Kıbrıs'ta esas sorunun, ortaklığı bozan Rum tarafının uluslararası camia tarafından kabul görmesi ve ödüllendirilmesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Biz asla azınlık olmayacağımızı bunu kabul etmeyeceğimizi gösterdik. Rumların Kıbrıs Cumhuriyeti hırsızlığı bile bile kabul edildi ve uluslararası camia aynı yanlışı sürdürüyor. BM Kıbrıs'ta yeni bir sayfa açmak zorundadır, başarısız bir süreci sürdürmek doğru değildir." 

Güncelleme Tarihi: 22 Eylül 2017, 09:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474