banner564

Koenig: ‘Denemeyen gol atamaz’

Amerikan elçisi Koenig, Kıbrıs sorununun çözümü konusundaki çalışmaları hokey maçına benzetti

Koenig: ‘Denemeyen gol atamaz’
banner598
   ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig, Kıbrıs sorununun çözümü için gerçekleştirilen çabaları  hokey maçına benzeterek “Denemeyen Oyuncular Gol Atamaz” dedi.
    ABD’nin daima liderlerin yanında olacağını çünkü liderlerin barış ve birleşmiş bir Kıbrıs için çalışmakta olduğunu söyleyen Koenig, müzakerelerin başarıyla dsonuçlanmasını diledi.
    ABD’nin Bağımsızlık Günü resepsiyonuna katılan Rum lideri Nikos Anastasiadis ise ‘vatanın yeniden birleşmesi için’ yoğun bir şekilde çalışacağını söyledi.
   Anastasiadis konuşmasında, “dostum Mustafa Akıncı’yla, vatanımızı, yabancı askerlerden arınmış bir şekilde ve Kıbrıslı Türkler ile Rumların bir kez daha barış içinde bir arada yaşamaları için yeniden birleştirmek amacıyla, yoğun bir şekilde çalışmak için sabırsızlanıyorum” ifadelerini de kullandı.
    ABD’nin bağımsızlık bildirgesini biçimlendiren temel ilkelerin “yaşam, özgürlük ve mutluluğa erişme hakları” olduğunu ve bunların yalnızca Amerika’nın değil dünya üzerindeki birçok çağdaş ve demokratik milletin temel inanış ve anayasal ilkelerini oluşturduğunu ifade eden Anastasiadis, “Kıbrıs’ın” istisna teşkil etmediğini belirtti.
   Bu ilke ve değerlerin dünya çapında olmasından ötürü, bunların kendilerini yalnızca devletler olarak değil halklar olarak da birleştirdiğini dile getiren Anastasiadis, ABD ile Güney Kıbrıs’ın, bu tür ilkeleri elde etmek ve muhafaza etmek için mücadele ettiklerini ve tarihi açıdan istikrarlı ikili ilişkilere sahip olduklarını ifade etti.
   İki ülkenin, son iki buçuk yıldır, ortak mücadelelerini ileriye götürmek için birlikte çalıştıklarını da dile getiren Anastasiadis, bu ortak mücadelelerin, Doğu Akdeniz bölgesindeki barışın ileriye götürülmesi, enerji güvenliği, “Levanthin” havzasındaki işbirliği aynı zamanda ikili ilişkilerinin ortak kabul edilebilir ve avantajlı bir aşamada güçlendirilmesini kapsadığını sözlerine ekledi.
    ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın 2014 yılında Güney Kıbrıs’a gerçekleştirdiği ziyareti ve ziyarette söylediklerini de anımsatan Anastasiadis, Biden’ın “Kıbrıs’ın bölgede lider olarak yükselmekte ve Doğu Akdeniz’deki önemli bir oyuncu haline gelmektedir” şeklindeki söylemlerini anımsattı.
  Buna paralel olarak, bu hedefe bağlı olduklarını dile getiren Anastasiadis, Doğu Akdeniz bölgesini bir güven ve işbirliği alanı olarak yapılandırma konusundaki ortak vizyonlarını hayata geçirmeyi umduklarını, bunun için de ABD’nin desteğine güvenmekte olduklarını söyledi.
   Kıbrıs sorununun çözümünün, bu jeostratejik vizyonun bir parçası olduğunu da dile getiren Anastasiadis, bunun ilk ve esas öncelik olarak kalmayı sürdürdüğünü ifade etti.
    Yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’ın, bölgede örnek alınması gereken bir model ve örnek haline gelmesini umduklarını da dile getiren Rum lider, Kıbrıs sorununun çözümünün, yalnızca Kıbrıs’a ve halkına değil, çalkantı içerisindeki coğrafi komşuluğa zincirleme reaksiyonları olacağını da sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2015, 10:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474