banner564

“Köylünün mağduriyeti sona erecek”

Çiftçiler Birliği başkanlığına adaylığını açıklayan Alkan, tarım alanında yaşanılan sorunların çözümü için çalışacağını belirtti

“Köylünün  mağduriyeti  sona erecek”
banner598
Çiftçiler Birliği’nin Mart ayı sonunda gerçekleştirilmesi kararlaştırılan genel kurulunda başkanlığa aday olduğunu açıklayan İbrahim Alkan, tarım sektöründe yaşanan sıkıntıları değerlendirdi.
Alkan, ülkedeki çiftçilerin en büyük sorunlarından birisinin Doğrudan Gelir Desteği ve mazot ödemelerini zamanında alamamaları olduğunu belirtti. Alkan yaptığı açıklamada tarım sektörünün yaşadığı sorunlara ve göreve geldiğinde atacağı adımlardan söz etti.
Alkan açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği, Kıbrıs Türkü’nün kurulmuş ilk sivil toplum örgütüdür. 7 bin 440 üyesi bulunan Birliğin amacı, Kıbrıs Türk Çiftçisinin haklarını savunmaktır. Birliğimiz, Dünya Çiftçiler Birliği’ne de tam üyedir. Dört yıllık görevim süresi içerisinde bununla ilgili çeşitli toplantılar, seminerler ve Dünya Çiftçiler Birliği seçimleri olmuştur. Burada ülkemiz adına bu etkinliklere katılarak, birliğimizi ve ülkemizi temsil ettim. Böyle bir görevi yürütmekten gurur duyuyorum. Kıbrıs’taki çiftçilerin en büyük sorunlarından biri; DGD’dir. Yani Doğrudan Gelir Destekleri ödemeleri yerinde ve zamanında alamıyor olmamız, çiftçi üzerinde manevi ve maddi olarak zarar bırakmakta. Bu ödemelerin hasat mevsimine denk geliyor. Bunların zamanında ödenmemesi, çiftçinin büyük zarar etmesine sebep oluyor. Biz bu ödemelerin zamanında ödenmesi için mücadele ediyoruz. Şuan yapılmakta olan DGD ödemelerinin kesinlikle çiftçiye yeterli bir miktar olmadığını ve bunun yükseltilmesi için çalışmalarımız olacaktır. Dönüm başına ödenen Mazot litre birim fiyatı sistemi kesinlikle kaldırılmalı ve renkli vergisiz mazot verilmelidir.
Uzun süreden beri ayni miktarlarda yapılan ödemelerden kaynaklanan gelir kayıpları çiftçimizin ve hayvancımızın belini bükmektedir. Bu yüzden Tarım Bakanlığı ile yapacağımız istişareler ile DGD’nin artırılması ve renkli mazota geçilmesi noktasında mücadelemiz devam edecektir. Bu konuda ısrarcı ve sonuç odaklı olacağımızı belirtmek isterim.’’


“Çiftçilik daha profesyonel olmalı”
Kuzey Kıbrıs, üzerindeki ambargolar nedeniyle çiftçilik anlamında her ne kadar büyümek istese de, zamanın gerisinden geliyor. Ülkemizde çiftçiliğin büyümesi ve daha profesyonel hale gelebilmesi için, ilgili bakanlık ve Çiftçiler Birliği işbirliği ile seminerler düzenlenmeli, çalışmalar yapılmalıdır.
Uzun süreden beri yürüttüğümüz yasa çalışmaları bu yıl sonuç verdi. Çiftçiler Birliği, 2017 yılı sonunda Meclisten geçen Çiftçiler Birliği Yasası ile daha farklı bir yapıya kavuşturuldu. Fakat yeni yasa ile diğer birliklerimizin dışarıda kalması benim asla kabul edilemez bir durumdur. Diğer birliklerimiz ile yeniden görüşüp istişare ederek, bu yasayı yeniden yapılandırarak tekrar meclise sunmak için çalışacağımızı belirtmek isterim. Tüm üretici birlikleri ile mutabakata kalacağımız bir yasayı meclise götürme noktasında hep birlikte hareket edeceğiz. 
2017 yılında merkezi orta Mesaryada baş gösteren ve ülkenin doğu ve batı kesimlerine bir kuraklık yaşanmıştır. Bununla birlikte geçmiş hükümet döneminde bakanlık ile yürütülen çalışmalarda sağlıklı bir sonuç elde edilememiştir. Göreve geldiğim takdirde ilk icraatım çiftçilerimiz üzerindeki bu mağduriyeti adaletli bir şekilde gidermek olacaktır.”

Güncelleme Tarihi: 12 Şubat 2018, 03:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473